Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vlna bahna vyrvala matce dceru (†1) z náruče

10. prosince 2010 | 10:05

Manželé Juhászovi přišli během říjnové katastrofy o milovanou dcerku Angyalku († 1). Přílivová vlna toxického bahna tehdy zaplavila tři maďarské vesnice. Rodina se z tragédie stále nemůže vzpamatovat. Loni totiž přišli už o jedno ze svých dětí.

Rodina Juhászovců z maďarského Kolontáru prožívá peklo na zemi. Během ekologické katastrofy ze začátku října, kdy vesnici zavalilo červené bahno z nedaleké hliníkárny, přišli o čtrnácti měsíční dcerku Angyalku. Vlna toxického bahna ji její mámě Erzsébet doslova vytrhla z náruče! Z hrůzné tragédie se nyní spolu s další dcerkou, synem a manželem vzpamatovává na Slovensku.

"Nedokážeme na to zapomenout! Když přišla více než dva metry vysoká vlna, malou Angyalku jsem držela v náručí a druhou dcerku za ruku. Byli jsme doma a obědvali jsme," vzpomíná Erzsébet Juhásová na osudné chvíle. Rodinná idylka se v okamžiku změnila na drama. Vlna vyvalila okno i dveře a miminko vyrvala mámě z náručí!



"Manžel byl bezmocný, byl venku a držel se střechy," dodává Erzsébet se slzami v očích. Asi měsíc strávili s druhou dcerkou Dórikou v nemocnicích. Jejich syn byl v té době naštěstí ve škole, což mu zřejmě zachránilo život. Zatím vůbec netuší, jak přežijí Vánoce, nejkrásnější svátky roku. Navíc Juhászovi už loni pohřbili jedno dítě, které jim zabil vlak. Na Slovensku budou spolu s desítkami svých krajanů do pondělí.

Chodí lyžovat, procházet se a pokoušejí se na tragédii nemyslet. Ubytování, stravu i skipasy jim platí dobrodinec ze Slovenska. "Stále je tam špatný a téměř nedýchatelný vzduch, tady mají alespoň čerstvé povětří," uzavírá šéf střediska v Donovalech Miroslav Dobrota.

Autor: Čas.sk, lenak