Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Matka umírala na rakovinu, syn se otrávil: Rodina neměla ani na pohřeb

5. prosince 2010 | 16:48

Tomáš (†18) si vzal život. Nevydržel snášet utrpení milované maminky Ludmily (†35), která bojovala s rakovinou, ani bídu, ve které jejich rodina žila. Matka zemřela dva dny po Tomášovi. Táta Ľudovít Pásztor zůstal s pěti dětmi sám. Rodina neměla ani na pohřeb.

Kolik neštěstí a bolesti může člověk vydržet. A kolik jí dokáže unést jedna rodina? Utrpení rodiny Pásztorových ze slovenské obce Malá nad Hronom v okrese Nové Zámky snad nikdy neskončí. Poté co je zdrtila zpráva o tom, že maminka šesti dětí má nádor na mozku, ztratili syna. A hned poté i maminku.

Ľudovít, který na všechno zůstal sám, musel čtyřem malým dětem (5, 6, 9 a 13 let) vysvětlit, že jejich velký brácha Tomáš, ani maminka už nikdy nepřijdou. Přitom v létě bylo u nich všechno ještě v pořádku. Z ničeho nic však Ludmila onemocněla. Z bolesti hlavy se vyklubal zhoubný nádor na mozku. A pak už všechno nabralo hrozivě rychlý spád.

Ihned podstoupila operaci. Lékaři nádor odstranili, po propuštění z nemocnice však byla doma jen dva dni. Její zdravotní stav se prudce zhoršil. „Zase ji začala bolet hlava, otec ji odnesl na postel a zavolali jsme záchranku, která ji odvezla. To bylo naposledy, co jsem maminku viděl,“ pláče syn Nikolas (13).

Syn se otrávil léky: Maminka nesmí zemřít dřív než já

Jeho bratr Tomáš to nezvlád. Sáhl si na život. Tvrdil, že maminka nemůže zemřít dříve než on. Otrávil se léky. Hnad po jeho smrti se Ľudmilin stav začal rapidně zhoršovat. „Maminka nevěděla, že umřel, ale asi to vycítila,“ řekl Nikolas.

„Když zemřela, musel jsem dětem vysvětlit, že se maminka na ně s andělíčkem dívá z nebe,“ vypráví zdrcený otec Ľudovít a dodává: „Ani sám nevím, jak jsem to všechno mohl vydržet. Ale musel jsem, kvůli dětem.“

Po smrti nejbližších vystal obrovský problém. Rodina byla v tak špatné finanční situaci, že neměli ani na pohřeb. S pomocí příbuzných a TV Markíza však potřebné peníze získali. Maminku a brášku pochovali 6. listopadu.

Autor: Čas.sk, šim