Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Srdcervoucí příběh Nikolky (14): Choroba jí zničila tělo!

Už jen pohled na čtrnáctiletou Nikolku bolí. Její obličej, ruce, nohy, vlastně celé tělo vypadají jako popáleniny nejvyššího stupně. Tak to ale není. Mladá dívka trpí vzácnou nemocí, při které postiženým rohovatí pokožka a musí se natírat silnou vrstvou krému. "Nejhorší je, že se mě cizí rodiče a děti bojí," se slzami v očích vypráví Nikolka.

Nikolka trpí kožní nemocí, která se nazývá ichtyóza. Každý den si musí dívka celé tělo natírat silnou vrstvou krému, aby jí zrohovatělá, vysušená pokožka nepopraskala.

Čtrnáctiletá Nikola se narodila předčasně a hned po narození musela být v inkubátoru. A právě tehdy začaly její kožní problémy - napínání, praskání a červenání pokožky. „Je to genetické postižení,“ tvrdili zarytě lékaři. Zvláštní ale je, že dosud nikdo v dívčině rodině stejnou děsivou chorobou netrpěl a netrpí.

Posměch a samota

Místo toho, aby z Nikolky vyrostla pěkná a normální holčička, zrohovatělá pokožka jí znetvořila mladé tělo. Statečná dívka se už ale se svým vzhledem naučila žít. "Už jsem si na to zvykla a beru to tak, jak to je," říká Nikolka.

Ač je dívka s nemocí vyrovnaná, s reakcemi okolí je mnohem těžší se smířit. "Někteří lidé se mě bojí, protože si myslí, že je to nakažlivá nemoc. Mají ke mně prostě odpor," se slzami v očích podotýká Nikolka, která se každý den musí natírat pokožku silnou vrstvou krému.

Ani to však nepomáhá. Tedy alespoň ne esteticky. Ichtyóza se nehojí a je viditelná. Nedá se ničím zamaskovat. A právě to způsobuje Nikole psychické trauma. Kvůli kožní nemoci se dokonce musí vzdávat oblíbených kousků svého oblečení. "Mé oblečení se vždy po čase musí spálit, protože je nasáklé krémem, sádlem a bakteriemi!"

Štěstí a odvaha

Přesto Nikolka módu zbožňuje a ráda se parádí. Krásné oblečení ale stejně nedokáže odvést pozornost od zmrzačeného těla."Neumím si ani představit, jak bych vypadala, kdybych nebyla nemocná. Už jsem si na to prostě zvykla," odhodlaně říká mladá slečna.

Dodat Nikolce více sebevědomí a zejména ukázat, jak moc ji rodina miluje, se rozhodla její babička. Přihlásila ji do slovenské soutěže ‚Modré nebe‘, kde Nikolka dostala od pořadatelů vysněný zájezd k moři. Slaná mořská voda a sluníčko by mělo její stav na krátkou chvíli alespoň trochu zlepšit.

V momentě, kdy moderátor pořadu oznámil šťastnou zprávu, Nikolka se uzavřela do sebe a začala plakat. Nejprve dárek odmítla. Nakonec se ale rozhodla, že cenu přijme. Přece jen se odvážila vystavit se zvědavým pohledům turistů a odletět do tureckého letoviska. A i když přišlo na pálení jejího šatníku i v Turecku, Nikolka odlétala domů s plným kufrem nových orientálních kousků.

Autor: Nový Čas, amp, mivrk