Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jayla (9) umírala na leukémii a chtěla se vdát

25. srpna 2010 | 13:44

Malá Jayla prožívá svůj velký den. V kruhu nejbližších příbuzných a přátel za chvíli řekne ‚ano‘ svému budoucímu choti. Na sobě má krásné bílé šatičky se zářivě růžovou stuhou v pase. Na hlavě korunku z peří, jako princezna. Rodiče se rozhodli své holčičce splnit její velký sen. Být nevěstou. Za několik týdnů totiž zemře na zhoubnou leukemii…

"Strašně se těším," povídá trošku stydlivě malá dívka. "Nemůžu se dočkat, až mi před všemi nasadí prstýnek," dodává s letmým úsměvem. Za chvíli se má setkat se svým budoucím ženichem. Podle tradic se ani jeden ze svatebčanů před obřadem nemohl vidět.

Jayla nedočkavě popisuje všem okolo svého nastávajícího. "Je moc roztomilý," vypráví. "A hlavně ho moc miluji," říká devítiletá na smrt nemocná holčička.

Rodiče ji na svatbu připravili, jak nejlépe mohli. Vše muselo být perfektní. "Vdáváme přeci svou jedinou dceru," s pláčem vysvětluje matka. "Naše holčička si zaslouží úplně vše, co si bude přát. Dokud je ještě s námi, chceme jí splnit každý její sen. A její přání bylo být nevěstou," pláče maminka a křečovitě objímá svou holčičku.

Jayla vypadá krásně. Šatičky s nařasenou sukní, přepásané zářivě růžovou širokou stuhou a na hlavně bez vlásků místo vyčesaného drdolu se závojem korunka jako pro malou princeznu.

Loučení se svobodou, loučení s životem

"Nikdy jsem si nemyslela, že budu svou dceru vdávat tahle brzy," pláče maminka. "Lékaři nám ale řekli, že naše holčička už má jen pár týdnů života. A Jaylino jediné přání bylo, aby se na ní všichni koukali, jaká je krásná, když půjde uličkou k oltáři. Nechtěla, aby se celá rodina a kamarádi sešli až na jejím pohřbu," usedavě pláče maminka malé nevěsty.

Začíná hrát hudba a Jayla prochází uličkou. Konečně přišel její velký moment. Na konci u pana faráře čeká její ženich, o něco mladší José. Dvě děti se potkali v nemocnici. Bohužel i malý hoch trpí stejnou chorobou jako jeho budoucí žena. Ještě ale nedošel konečného stádia a má šanci, že boj s nemocí vyhraje.

Pan farář pronáší slavnostní řeč. Maminky dvou dětí jdou za družičky, tatínci za svědky. "Slibte, že se oba budete milovat v dobrém i ve zlém, ve zdraví i nemoci," pronáší klasické věty kněz. Jen definitivní ‚dokud vás smrt nerozdělí‘ pozmění na ‚dokud oba dva budete 'živi‘.

"Hlavně každý den ukažte svým dětem, jak moc je milujete. Nikdy nevíte, co se může stát. Dělejte pro ně všechno, dokud můžete být s nimi," v slzách ukončuje svou zpověď Jaylina maminka, kterou v náruči drží manžel. Rodiče bezpochyby pro dcerku udělali vše, co mohli. Dali jí na chvíli zapomenout na hroznou nemoc, se kterou Jayla několik týdnů po svatbě prohrála svůj boj.

Autor: amp, mivrk