Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Barborce (6) selhává imunita, mámě odepřeli příspěvek!

Barborka (6) by si nejraději hrála ve školce s kamarádkami a panenkami. Místo toho je věčně u lékaře a musí být s maminkou Ditou (41) doma, aby nechytila infekci. Vlivem léčby váží 40 kg!
19. srpna 2010 | 05:30

Barborka Žatecká (6) trpí již třetí rok revmatoidní artritidou. Její imunitní systém selhal a napadá vlastní buňky. Dívka nemůže do kolektivu, proto s ní matka musí být doma. Dítěti bolestivě otékají klouby, léčba způsobuje, že váží dvakrát víc, než by mělo. Podle posudkového lékaře však není na matčině péči závislé. Ditě Žatecké (41) byl proto odebrán příspěvek na péči!

Na případ Blesk upozornila sociální pracovnice, která si nepřála být jmenována. „Nemohu se na to dívat. Takový systém přece není možný. Je otázka, jestli lékaři vůbec čtou dokumentaci,“ řekla.

Barborka (6) by si nejraději hrála ve školce s kamarádkami a panenkami. Místo toho je věčně u lékaře a musí být s maminkou Ditou (41) doma, aby nechytila infekci. Vlivem léčby váží 40 kg!
Autor: Slávka Červená

Matka Dita Žatecká (41) je již zoufalá. „Nemá to vůbec logiku. Holka nemůže jet autobusem, jít do kina nebo na dětské akce. Stále jsme někde u lékaře. Drží se jen proto, že jsem s ní doma. Příspěvek na péči mi odebrali. Neuspěla jsem ani s odvoláním. Strašně mě to vzalo,“ konstatovala.

„Úřad se bude případem zabývat a řádně jej prověří. O výsledku budeme matku informovat,“ sdělila Blesku mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Barborčino onemocnění se projevilo ze dne na den. Několik dnů měla 40 stupňové horečky. Nemohla se pohnout. Záchvaty se opakují a léčba musí být stále razantnější. Dítě musí užívat kortikoidy, které způsobují, že Barborka otéká a váží dvakrát více než její vrstevníci. Místo 20–25 kg má 40!

Když nastoupila do mateřské školy, po měsíci zkolabovala. Záchvat nemoci odstartuje i obyčejná rýma. „Co čtrnáct dnů jezdíme na kapačky do Brna. Cesty něco stojí. Museli jsme si pořídit auto. Máme ještě dvě dcery, žijeme na doraz,“ postěžovala si matka.

Vlivem léčby váží Barborka 40 kg!
Autor: Slávka Červená

Juvenilní revmatoidní artritida

Imunitní systém dítěte selhává a v těle bojuje sám proti sobě. Napadá vlastní buňky, měkké tkáně v kloubech, chrupavky. Pacientům bolestivě otékají klouby, což postupně omezuje pohyb. Nemocí trpí podle odborníků jedno dítě z 10 tisíc.

Autor: Slávka Červená, hto