Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zuzana (25): Má šlachy z mrtvoly a vyhrála maraton!

15. srpna 2010 | 15:36

Po náročné operaci si splnila sen! Slovenská basketbalistka Zuzana Kasanová (25) kvůli vážnému zranění skončila s kariérou, měla přetržené vazy v kolenu a první operace skončila nezdarem.

Pomohl až specialista, který jí do kolena implantoval šlachy mrtvého člověka. Hned začala běhat a vyhrála maraton!

Zuzana před odchodem do USA hrála basketbal na Slovensku, v Čechách a ve Španělsku. V zámoří si však po třech letech přetrhla všechny čtyři vazy v levém kolenu. „Tehdy mi je nahradili mými vlastními, jenže operace se nepovedla,“ vzpomíná sportovkyně. Po roce si pak přetrhla vazy i v pravém kolenu. Tehdy jí lékaři doporučili implantaci šlach od mrtvého dárce. „Dostat šlachy od mrtvého člověka není rozhodně obvyklé, v mém případě to ale byla jediná možnost. Vhodný dárce se naštěstí našel. Měla jsem sice trochu strach, ale dopadlo to mnohem lépe než při první operaci. Operoval mě jeden z největších odborníků v USA, odvedl skvělou práci,“ říká Zuzana.

Dárce musel být atlet

Vážná zranění nesrazila mladou ženu k zemi. Když nemohla hrát basketbal, rozhodla se běhat. Nejdřív kratší tratě, později i maraton. A už při svém druhém závodě byla úspěšná. V americkém San Juanu vyhrála ženskou část maratonu a mezi 440 účastníky doběhla na celkovém 6. místě!

„Můj dárce musel být atlet, protože běhat mohu až po druhé operaci. Je mi líto, že ten člověk zemřel, na druhé straně jsem mu ale vděčná, že jeho přičiněním můžu sportovat dál,“ dodává Zuzana.

Autor: Jozef Uhlárik, hto