Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Poznáte, že vás partner jenom využívá? Napoví vám těchto 6 základních znamení

  • Tyto základní signály vám napoví, že to s vámi váš nový protějšek nemyslí vážně
    12. června 2023 | 06:00

    Máte zvláštní pocity ohledně svého nového vztahu? Nejste si jistá, jestli to s vámi váš drahý myslí skutečně vážně? Tohle je šest znamení, která vám napoví, že s vámi váš protějšek rozhodně neplánuje budoucnost!

  • Na poslední chvíli couvá ze společných plánů

    Měli jste s novým objevem něco domluveného, ale on už poněkolikáté na poslední chvíli z vašich plánů vycouval? Ať už při tom použil jakoukoliv výmluvu, pokud se to opakuje často, něco je špatně. Muž, který vám ruší schůzky na poslední chvíli, si asi nedává zase tak moc velkou práci s organizací svého času na to, aby mohl být s vámi. Přestaňte se scházet pouze v situacích, kdy se to hodí jemu a vy se musíte přizpůsobovat. Alespoň poznáte, jestli mu na vás skutečně záleží, když se to jednou nebude hodit vám, a navrhnete tak jiné datum rande.

    Jak na zdravou asertivitu ve vztahu? Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Konflikt do života patří, zdravá asertivita je říct věci tak, jak bychom je zvládli slyšet od druhého, říká koučka

  • Na odpověď nebo volání čekáte celé hodiny

    Sem tam se stane každému, že právě nemá čas vám rychle odpovědět na zprávu nebo zavolat. Pokud je to ale u vašeho protějšku od začátku známým scénářem, zamyslete se nad tím, zda vám to tak skutečně vyhovuje. I když všichni občas máme napilno, najdeme alespoň malou chvilku na to, se druhému ozvat, že jsme v pořádku. Pokud váš milý zrovna nechodí někde po horách bez signálu, zaměřte se na to, jestli má reálný důvod vás neustále ignorovat a ozvat se jen ve chvíli, kdy se mu zrovna zachce. Rozhodně nejde o pozitivní známku toho, že by mu snad na vás záleželo, ba právě naopak.

  • Nikdy nedělá kompromisy

    Dalším podstatným varováním jsou opakující se případy, kdy si uvědomíte, že váš partner nikdy nedělá kompromisy. Chodíte pouze do restaurace, kde chutná jemu? Na sobotní odpoledne máte vždy předem daný program — dle jeho koníčků a výběru — aniž by také někdy byla šance dělat to, co máte ráda vy? Možná se jen neumíte vyjádřit, že se vaše oblast zájmů trochu liší. Pokud ale opakovaně navrhujete některé činnosti a váš partner je striktně odmítá nebo si vždycky vše udělá pouze po svém tak, jak zrovna vyhovuje jemu, pravděpodobně kompromisy dělat nechce. V takovém případě je na čase se otočit na podpatku a vzít nohy na ramena.

  • Nutí vás neustále se cítit provinile

    Máte kvůli slovům svého přítele neustálý pocit viny? Říká vám každou větou, přímo či nepřímo, že pro něj nejste dost dobrá? Necítíte se s ním výjimečně, ale dokonce si naopak přijdete neschopná a neužitečná? Pokud vašemu protějšku není nikdy nic, co zrovna uděláte, dost dobré a kritizuje vás na každém kroku, není ani on dost dobrý pro vás. Mouchy na pracně uvařeném jídle, uklizené koupelně nebo nachystaném překvapení ať si hledá někde jinde. V opačném případě by vám mohl pravidelně ubírat radost a dobrou náladu.

  • Manipuluje s vašimi pocity

    Pokud váš přítel bez ostychu mistrně používá vaše slabé i silné stránky k tomu, aby s vámi mohl manipulovat, rychle od něj pryč. Poznáte to tak, že vytáhne choulostivé problémy a starosti ve chvílích, kdy se to vůbec nehodí, aby jejich prostřednictvím dosáhl svého. Může jít ale i o citové vydírání, jako jsou výčitky a různé hry na city, kdykoliv chcete něco odmítnout nebo se na něco necítíte. Jako třeba: „Tušil jsem, že se mnou v sobotu nebudeš chtít jet na kole až tak daleko. Určitě se na práci jenom vymlouváš. Vím, že ses zmiňovala, že jsi přibrala, nebude to tím, že nemáš dostatečnou formu?“ Zatímco někdy může jít o pouhé hecování z legrace, zbystřete, jestli to váš protějšek nemyslí vážně. Zejména pokud se podobné popichování opakuje, nejspíš se vás tím snaží vyprovokovat, aby vás dohnal tam, kam potřebuje.

  • Křičí, dělá scény a ponižuje vás před ostatními

    Partner, který vás miluje, k vám zejména v začátcích vztahu chová nezdolnou úctu. Křik na veřejnosti a s ním spojené nežádoucí ponižování proto rozhodně nejsou na místě. Začal vás partner z něčeho opakovaně obviňovat před ostatními? Tahá soukromé věci na veřejnost a při tom na vás nevybíravě řve jako pavián? Jde o signál toho, že neumí zvládat své emoce. Vaše osobní problémy byste si měli vždy řešit v soukromí, jen sami dva. V případě, že se tím neřídí, jde o velký problém, protože vás tím ponižuje. Jestliže vás partner pomlouvá nebo se nekontroluje a peskuje vás za každou maličkost přede všemi, dejte od něj raději ruce pryč nebo mu alespoň rázně stanovte pevné hranice toho, co si k vám může dovolit. Ovšem platí, že zamilovaný muž se dokáže velice často ovládat, takže je možné, že vás tento cholerický idol nevidí jako svůj ideální protějšek ani jako součást své budoucnosti.

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.