Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Miroslav Macháček: Geniální režisér byl postrach herců a magnet na ženy

  • Miroslav Macháček
    8. května 2021 | 06:00

    Vynikající herec i režisér, kterého si určitě vybavíte v roli v psychologickém dramatu Skalpel, prosím, a také otec herečky Kateřiny Macháčkové by 8. 5. oslavil 99. narozeniny. Zemřel patnáct měsíců po sametové revoluci, takže svobodu si moc neužil. Dlouhé roky bojoval s rakovinou, přesto pracoval naplno. Mnozí dnes říkají, že on se svou povahou by v dnešním světě stejně nemohl žít. 

    Pro spoustu lidí to byl šílenec, zapálený pro divadlo. Prý byl přísný, a to nejen na druhé. Ani sám sobě nic neodpustil. Luba Skořepová o něm řekla, že v sobě nosil běsy. Zřejmě ano. Možná i proto byl geniální herec i režisér. 

  • Dětství s panovačným otcem

    Dokument Zlatá šedesátá
    Autor: BPŽ/ČT

    Když se narodil, vážil prý pět kilogramů a v osmi letech sbíral staré železo. Jenže panovačný a přísný otec v něm vypěstoval odpor k jídlu a brzo se z něj stalo neduživé dítě. Téměř pořád byl nemocný a školu doslova nesnášel. Přes protesty musel na reálné gymnázium, ale vyhodili ho, protože chodil za školu. Později se začal učit na zámečníka a osm let pak pracoval v továrně Aero, kde se vyráběla i letadla. A Miroslav byl fanoušek leteckého modelářství. Vedle toho se ale věnoval divadlu, které se hrálo v celé jejich rodině.

     

  • Z fabriky na divadelní prkna a do ženských náručí

    Kateřina Macháčková a její otec Miroslav Macháček
    Autor: ČTK

    Bylo mu 22 let, když nastoupil na konzervatoř. Tam také poznal svou budoucí ženu Věru Štiborovou a v roce 1949 se jim narodila dcera Kateřina, z ní se stala známá herečka. Svatba ale byla až po narození dcery, zřejmě z obav ze zodpovědnosti. Už tehdy se projevovala jeho záliba v ženách, které poměrně často střídal. Přitom jako mladý kluk byl spíše nezkušený a stydlivý. Když bylo dceři pět let, Macháček od ženy a dcery odešel za jinou – za výtvarnicí Krumbachovou. Po deseti letech ji „vyměnil“ za mladší kolegyni Břežkovou. Několik let žil i s herečkou Vilmou Cibulkovou.

     

  • Láska k divadlu a touha po dokonalosti

    Miroslav Macháček a Pavel Landovský.
    Autor: ČTK

    Jeho láska k divadlu byla až neskutečná, když hrál nebo režíroval, absolutně se soustředil. Byl sebevědomý a zároveň pochybovačný, velmi často sám. Toužil po tom, aby podávali on i druzí maximální výkony, takže někteří ho doslova nesnášeli. Jiní ho zbožňovali a mluvili o něm pochvalně. Prý herce často urážel, to když měl pocit, že nehrají dost dobře. Jeho povaha nebyla jednoduchá a možná jeho workoholismus ho dohnal až do blázince. V 50. letech hrál v Pardubicích, později v Realistickém divadle, Městských divadlech pražských a díky Otomarovi Krejčovi se dostal i do Národního divadla.

  • Citlivá duše zapálená pro přítomný okamžik

    Miroslav Macháček
    Autor: archiv ČSFD, filmové studio Barrandov

    Možná za to mohla výchova panovačného otce, možná se prostě takový narodil. Měl citlivou duši a žil velmi rozpolceně. Jednu chvíli adoroval zdravý životní styl, jindy kouřil a pil nadmíru a nelámal si s tím hlavu. V knize, kterou o něm napsala dcera Kateřina, se píše, že nesnášel měšťáctví a netoužil po usedlém životě. Žil skutečně naplno, byl workoholik, kterému se hlavou honily tisíce myšlenek. Trpěl občas samomluvou, takže na cizí působil jako šílenec. Jiří Cieslar o něm prohlásil, že to byl člověk vulkanik, plný energie, zapálený pro přítomný okamžik. To vše se projevovalo i v jeho rolích. On sám o sobě říkal, že je neschopný orientovat se v běžných životních situacích.

  • Pokus o sebevraždu a pobyt v blázinci

    Miroslav Macháček, Past na kachnu
    Autor: ČTK

    Už v roce 1950 byl uznávaným režisérem, ale taky člověkem, který měl politické problémy. V roce 1951 ho obvinili ze špionáže a měl zakázáno vstoupit do divadla. Pokusil se o sebevraždu. V roce 1975 "si dovolil" přednést kritický referát na adresu neschopných kolegů a musel odejít do blázince. V Bohnicích strávil 119 dnů a po návratu ho hlídala StB. V té době mu taky lékaři objevili nádor na močovém měchýři a s rakovinou bojoval až do smrti. Svědectví o jeho životě podala v knize Zápisky z blázince jeho dcera Kateřina (vyšlo 1995). V knize zachycuje střípky z jeho života. Zemřel v únoru 1991.

    Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Jaké byly jejich osudy? Další příběhy hereček a herců najdete na webu Blesk pro ženy ZDE

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.