Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Romy Schneider: Kvůli Delonovi si podřezala žíly, zemřel jí syn a utrápila se k smrti

29. května 2022 | 06:00

Za pár měsíců by Romy Schneider bylo 84 let. Vysokého věku se ale nedožila a právě dnes uplynulo čtyřicet let od její předčasné smrti. Slavná představitelka císařovny Sissy, herečka okouzlujícího vzhledu prožila těžký život. Opustila ji osudová láska, tragicky jí zemřel syn, hladověla, brala prášky a pila alkohol. Její srdce to nakonec nevydrželo a v pouhých třiačtyřiceti letech jí selhalo. 

Herečka, kterou proslavila zejména role rakouské císařovny Sissy, se narodila v Rakousku a měla rakouské i francouzské občanství. Vyrůstala v Alpách a výchova spočívala na bedrech babičky. Maminka totiž jako herečka měla jiné starosti a na Romy moc času neměla. Chodila do internátní školy, aby z ní byla skutečná dáma. Nejdřív na herectví nepomýšlela, chtěla se stát malířkou nebo vyrábět šperky. Nakonec se k hraní ale přece jen dostala.

Sissy z ní udělala hvězdu

V roce 1953 si zahrála po boku své matky ve filmu Až bílé šeříky vykvetou a hned poté jí nabídli další roli. V roce 1955 přišla její slavná role ve filmu Sissy, která ji katapultovala mezi mezinárodní hvězdy. O rok později přišlo pokračování Sissy, mladá císařovna a o herecké příležitosti už neměla Romy nouzi. O dva roky později přišlo třetí pokračování a Romy začala točit ve Francii. Paříž se pro ni stala osudnou. Potkala zde totiž svou velkou lásku – Alaina Delona.

Byla to láska jak trám. Romy se do krásného herce okamžitě zamilovala a spálila kvůli němu všechny mosty. Rodiče její lásce moc nepřáli, nevěřili, že by tenhle hezoun s jejich dcerou vydržel. Po roce se ale tihle dva zasnoubili a vypadalo to, že to bude nadlouho. Ale po pěti letech přišla pro Romy rána. Jednou přišla domů a Alain byl pryč. Nechal jí tam jen kytici růží a lístek, ve kterém jí napsal, že odchází. Rozchod byl pro Romy zničující.

Pokus o sebevraždu jí nevyšel

Podřezala si žíly, ale sebevražda jí nevyšla. Trvalo dlouho, než se vzpamatovala, a možná se z téhle nešťastné lásky nevzpamatovala nikdy. V srdci měla Alaina pořád, i proto se natruc vdala za prvního chlapa, který jí nabídl manželství. Byl o čtrnáct let starší a byl také herec. S Harry Meyenem měla syna Davida, ten se narodil v roce 1967. Bohužel ani tenhle vztah nevyšel. Harry ji psychicky týral a teprve v roce 1973 našla Romy odvahu od něj i se synem odejít.

Přestože po rozvodu přísahala, že se už nikdy nevdá, slib porušila. O dva roky později se zamilovala do Daniela, který jí připomínal Delona. Byl mladší, ale to Romy nevadilo. Nevadilo jí ani to, že jí ho všichni rozmlouvali, protože byl tak trochu lenoch. Přiživoval se na její slávě a bohatství, ale Romy zřejmě až moc toužila po manželském životě. Snažili se o dítě, první těhotenství ale skončilo potratem. Až v roce 1977 se jim narodila dcera Sarah, která se dnes ve Francii živí jako herečka.

Rodinné tragédie Romy zničily

Štěstí Romy netrvalo dlouho. O dva roky později se oběsil její první manžel, v roce 1981 se rozešla i s druhým partnerem, který ji stále podváděl. Lékaři jí diagnostikovali nádor na ledvině, a přestože nebyl zhoubný, musela absolvovat operaci. Klidu si moc neužila. O pár měsíců později přišla další tragédie. Syn David přelézal plot a nabodl se na kovový hrot. Zemřel cestou do nemocnice.

Romy měla sice tehdy čtyřletou dceru, ovšem deprese ji sžíraly každý den. Pila, užívala léky na bolest i úzkosti, hodně kouřila, přestala točit filmy. Trápila se a její srdce bylo zlomené. 29. května 1982 ji objevil její nový přítel, shodou okolností lékař, v bytě, ležela tam bez známek života. Přestože se vyrojily fámy, že spáchala sebevraždu, nebyla to pravda. Příčinou smrti byl infarkt. Je pochována se svým synem v Paříži a na hrobě jsou pouze dvě jména: David a Romy.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Další příběhy herců a hereček nejen z doby první republiky najdete na webu Blesk pro ženy ZDE 

 

Autor: aši