Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jiřina Jirásková: Proč chtěla být jeptiškou a kolik měla osudových mužů?

17. února 2019 | 06:00

Dnes by oslavila své osmaosmdesáté narozeniny. Výjimečná herečka, elegantní a půvabná dáma s typickým zastřeným hlasem, která se nesmazatelně zapsala do paměti diváků. A byly to nejen role komické, ale i charakterní, v nichž prokázala své herecké umění. Ráda kouřila, popíjela koňak a nešla daleko pro ostřejší slovo.

Narodila se v roce 1931, a přestože byl její otec, který pracoval jako poštovní úředník, taky vášnivý ochotník, ještě ve čtrnácti si myslela, že se stane jeptiškou. Studovala totiž klášterní Gymnázium svaté Voršily v Kutné Hoře. Ovšem už tam si matka představená všimla jejího talentu a doporučila jí, aby raději odešla na konzervatoř. Stalo se a v roce 1946 přešla na DAMU, tu dokončila o čtyři roky později.

Ve filmech projevila komický talent

Už na vysoké škole si ji vybral profesor Jiří Frejka, aby hostovala v Divadle na Vinohradech, kterému šéfoval. Tomu zůstala věrná až do smrti, a v letech 1990–2000 byla dokonce jeho uměleckou ředitelkou! Na prknech, která znamenají svět, odehrála stovky nádherných rolí, začala se objevovat i ve filmu. V něm se výrazněji prosadila až v šedesátých letech, například ve filmech Čintamani a podvodník, Penzion pro svobodné pány, Flirt se slečnou Stříbrnou či ve slavných Světácích.

Její velké oči, hluboký hlas, šarm i smysl pro humor oceňovali nejen režiséři, ale i muži, kteří prošli jejím životem. Jednou z prvních lásek byl Miloš Forman, s nímž chodila asi půl roku. Pak vstoupil do jejího života Vlastimil Brodský, kterého si dokonce měla vzít, ale nakonec ze svatby sešlo.

Vdaná byla jen jednou, a to za herce Jiřího Pleskota, ale po dvou letech se rozvedli kvůli románku, který měla s dalším hereckým kolegou: Jiřím Valou. Ten v té době chodil s Jiřinou Švorcovou. Jejich románek nezůstal bez následků, Jirásková otěhotněla. Vala se ale nedokázal rozhoupat a herečka šla na potrat. Tyto skutečnosti vyšly na povrch až v autobiografické knize Švorcové z roku 2010.

Životem jí prošlo hodně mužů

Jirásková to prý s muži uměla, ale velmi často její vztahy nevycházely. Možná byla až moc výjimečná nebo náročná, hodně jí záleželo na kariéře. V době normalizace měla zákaz, ve filmu se znova začala objevovat v osmdesátých letech, například ve filmech Křtiny, Jak svět přichází o básníky, Bota jménem Melichar, Trhák či Sestřičky. Hlavu popletla i Miroslavu Macháčkovi či režisérovi Jiřímu Krejčíkovi. Osudového muže nakonec našla v Zdeňku Podskalském. Poznali se na konci šedesátých let a žili spolu dvacet let.

Její největší bolestí byl fakt, že se nikdy nestala matkou. Podle Jiřiny Švorcové nepotratila jen jednou, ale víckrát. Kde je pravda, už se zřejmě nikdo nedozví. Herečka často prohlašovala, že děti nechce, ovšem později toho litovala a tvrdila, že to byla největší chyba jejího života. Mateřskou lásku tedy nezažila, vynahrazovala si ji ale péčí o psího mazlíčka – francouzského buldočka.

Zůstali jí jen pes, koňak a cigarety

Její mimořádné herecké umění bylo oceněno v roce 1998 Cenou Thálie, v roce 2006 získala medaili Za zásluhy, od roku 2002 do roku 2011 byla i předsedkyní UNICEF ČR. Poslední roky bojovala se spoustou nemocí, trápily ji zažívací potíže, měla problémy s kyčlemi, páteří a trpěla nevolnostmi. Přesto se ani na sklonku života nevzdala oblíbeného francouzského koňaku a cigaret. Do poslední chvíle se prý chovala jako dáma. Zemřela ve věku 81 let.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Další příběhy herců a hereček nejen z doby první republiky najdete na webu Blesk pro ženy ZDE


Autor: aši