Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Helena Růžičková: Herečka, která uměla věštit. Předpověděla si i svou smrt!

13. června 2019 | 06:00

Narodila se 13. června před třiaosmdesáti lety. Patřila k našim nejkorpulentnějším herečkám - a taky k nejlepším. Nedala se přehlédnout, a to nejen kvůli postavě. Její komediální talent byl výjimečný, ovšem dokázala skvěle zahrát i vážnější role. Připomeňte si nejen její nezapomenutelné role, ale také osobní život této dámy s velkým srdcem.

Narodila se v roce 1936 legionáři a srbské úřednici. I proto byla Helena tak bodrá a vždy měla ráda slunce. Když jí byly čtyři roky, začala dělat balet, a i když se to dnes nezdá, baletila celé dospívání. Tehdy neměla žádné kilo navíc, ta s sebou začala tahat mnohem později.

Dvakrát ji nevzali na DAMU

I když ji herectví zajímalo od malička, nikdy ho nestudovala. Naopak to vypadalo, že se stane zubní laborantkou. Na divadelní akademii se sice hlásila dvakrát, ale nevzali ji. Ovšem Heleně to paradoxně spíše pomohlo. Během přijímaček se seznámila se svým budoucím manželem Jiřím Růžičkou a taky Jiřinou Bohdalovou, která se stala její nejlepší kamarádkou.

S Jirkou nechodila dlouho, vzali se v červenci 1955 a Helena už v té době čekala jejich jediného syna Jirku. Díky manželovi se Helena nejen stala matkou, ale taky se dostala k divadlu. Hrála v Mladé Boleslavi, Příbrami a později v Divadle Na zábradlí. Bohužel si nikdy nebrala servítky, a když se jednou opilá na jevišti navážela do komunistů, její divadelní angažmá skončilo. V divadle už pak nikdy nehrála, zato film a televize se staly jejím královstvím.

Skvělá komička uměla i vážné role

Filmy, v nichž hrála, se staly kultovními, a jak prohlásil její „dvorní režisér" Zdeněk Troška, stala se v dobrém slova smyslu symbolem češství. Nezapomenutelná byla jako Heduš Homolková nebo jako Škopková v Troškově trilogii Slunce, seno. Zde ukázala, jak výtečná je v komediálních rolích. Skvělá byla ale i v dramatických rolích, například v seriálu Vlak dětství a naděje. Za tuhle roli dostala Cenu českého literárního fondu. Výborná byla i v seriálu Přítelkyně z domu smutku, kde si zahrála udavačku Helgu.

Po revoluci v roce 1989 se vedle herectví vrhla i na psaní knih, věnovala se charitě a prokázala i ezoterické schopnosti. Dokázala přesvědčivě věštit osud a předpovídat budoucnost. Chodila k ní celá řádka českých celebrit a její numerologické výklady se vždy vyplnily. Údajně předpověděla i útok na newyorská dvojčata! Přestože uměla varovat před nemocemi, sama před svou neutekla.

S rakovinou bojovala dva roky

Nedokázala ani zabránit předčasné smrti svého jediného syna Jirky v roce 1999. Když pak sama o něco později onemocněla – v roce 2002 – rakovinou, statečně bojovala a věřila, že bude zdravá. Chodila na chemoterapie a nemoci vzdorovala dva roky.

Poslední Vánoce strávila v nemocnici, a i když ji pár měsíců předtím navždy opustil i její manžel Jiří, s nímž prožila přes čtyřicet let, chystala svatbu se svým kamarádem Václavem Glazarem. Měla se konat sedmého ledna. Chtěla ji pak přeložit už na třetího, protože tušila, že další den už nebude mezi živými. I tahle její předtucha se naplnila. Čtvrtého ledna 2004 zemřela ve věku 67 let.

Autor: aši