- 5. března 2018 06:00
Zima ještě nekončí, a to je dost dobrý důvod pro to, abychom si i nadále dopřávali teplé polévky. Nejenže zahřejí a zasytí, ale hlavně se dá po nich perfektně zhubnout. Proč a jaké si připravit?
Proč jsou polévky vhodné při hubnutí?
Autor: iStockPolévky jsou na hubnutí velmi vhodné, a to především teď v zimě, kdy potřebujeme zahřát. Zvyšují vylučování trávicích šťáv a přispívají k lepšímu trávení. Vedle toho zajišťují pitný režim a zvyšují i příjem vlákniny, protože při jejich přípravě se obvykle používá hodně zeleniny. Podle nutriční terapeutky Dany Šímové jsou ideální k večeři, ale samozřejmě jen bez jíšky.
Proč je nutné k zelenině přidat zdroj bílkovin?
Autor: iStockVhodné jsou polévky zeleninové doplněné bílkovinou (masem, vajíčkem, tofu, šmakounem, sýrem nebo luštěninami). Pozor, pokud si budete vařit jen zeleninovou polévku bez přídavku bílkovin, budete mít brzo hlad, protože vás zasytí jen na krátkou dobu. „Bílkovina má syticí efekt a zajistí, že tělo nebude hladovět, a tedy nebude ukládat tuky do zásob. Takzvané tukožroutské polévky (tedy pouze zeleninové) při hubnutí rozhodně vhodné nejsou,“ radí Dana Šímová. Zhubnete sice, ale jen o svalovinu, a jakmile začnete zase normálně jíst, dojde k jojo efektu.
Polévky na oběd by měly obsahovat sacharidy
Autor: iStockPolévky lze samozřejmě konzumovat i jako hlavní jídlo na oběd. „V takovém případě bychom do ní měli navíc vedle zdrojů bílkovin přidat i nějaké zdroje sacharidů, jako jsou brambory, těstoviny či rýže. Vždy si představte, jaké suroviny by měly hlavní jídlo tvořit (maso, příloha a zelenina), a z nich pak připravte polévku. Vždy do polévky taky přidejte malé množství kvalitního oleje, který k zelenině patří, aby se uvolnily vitaminy rozpustné v tucích,“ dodává nutriční terapeutka.
Pozor na kombinaci polévka a hlavní jídlo
Autor: iStockPozor na kombinaci polévka + hlavní jídlo. „To není pro hubnutí dobré. Větším objemem, i když by byla polévka jen vývar, si roztahujeme žaludek, a tak budeme mít stále pocit hladu a ve výsledku budeme ještě víc jíst.“ Na hubnutí jsou tedy vhodné polévky zeleninové, krémové, vývary z masa se zeleninou a polévky luštěninové (ty raději na oběd). A jaké tři polévky by vám mohly chutnat?
Dýňová polévka
Autor: iStockCo budete potřebovat (2 porce): 700 ml vývaru, 100 g dýně, sůl, pepř, lžičku másla, špetku muškátového oříšku, petrželovou nať, 50 g strouhaného sýra
Postup: Dýni nakrájejte na kostičky, osmahněte ji na rozpuštěném másle. Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Hned zalijte vývarem. Vařte až doměkka. Nechte zchladit a pak rozmixujte. Na závěr posypte strouhaným sýrem a petrželkou.
Zelná polévka
Autor: iStockCo budete potřebovat (2 porce): 500 ml vývaru, 200 g kysaného zelí (ne ve sladkém nálevu), 100 g hlívy ústřičné, cibule, lžíci smetany 30%, drcený kmín, sůl, pepř, lžičku másla
Postup: Na másle orestujte najemno nakrájenou cibulku. Přidejte pokrájené kysané zelí a hlívu ústřičnou. Osolte, opepřete, přidejte špetku kmínu a zalijte vývarem. Krátce povařte, aby zelí zůstalo křupavé. Nechte vychladit a pak přidejte smetanu.
Hovězí polévka se sýrem
Autor: iStockCo budete potřebovat (1 porci): 60 g hovězí kližky, 50 g mrkve, 30 g celeru, 50 g květáku, 20 g cibule, 30 g pórku, 20 g kořenové petržele, 30 g hrubé mouky, 15 g eidamu 20%, 3 g oleje, ¼ vejce, zelenou petrželku, sůl, pepř
Postup: Maso s cibulí dejte vařit, po chvíli přidejte nakrájenou zeleninu. Z mouky, vejce a vody vymíchejte těstíčko, zapracujte strouhaný sýr a část sekané petrželky. Upečte slabé placky, srolujte je a nakrájejte na nudličky. Maso nakrájejte na kousky a vraťte do polévky. Nakonec přidejte nudličky a posypte petrželkou.
Víte, jaké ovoce si můžete při dietě dovolit? Podívejte se na VIDEO:
Video se připravuje ...
/
Klíčová slova: