Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Proč je dobré mít sex? Je zdravý, léčí spoustu neduhů a čistí hlavu

Sex je zdravý, léčí spoustu neduhů a čistí hlavu. Alespoň tohle tvrdí američtí vědci.
3. února 2009 | 10:45

Alespoň tohle tvrdí američtí vědci. Mají ale stejný názor i čeští sexuologové? Co si o lékařských studiích zahraničních kolegů myslí MUDr. Radim Uzel a prof. PhDr. Petr Weiss?

TIŠÍ BOLEST HLAVY

Američané:
Při sexu jsou vylučovány endorfiny, tzv. hormony štěstí, a v erotické extázi dochází k utlumení bolesti.

Radim Uzel
"Pokud je sexualita odmítána z důvodu bolesti hlavy, je na místě argument, že milování může často znamenat lék: ta hlava po souloži bolet přestane."

POVZBUZUJE PSYCHIKU

Američané:
Má příznivý vliv na psychiku. Pomáhá likvidovat napětí. Ti, co se intimním hrátkám oddávají několikrát do týdne, nejsou tolik úzkostní a mnohem lépe také překonávají krize.

Petr Weiss
"Musí ale všechno fungovat. Pokud jsou v sexu problémy, může mít na psychiku naopak vliv negativní."

HUBNE SE PO NĚM

Američané:
Pravidelným "postelovým řáděním" se zvyšuje fyzická kondice a spalují se tuky.

Petr Weiss
"To je pravda, při jednom pohlavním aktu se spálí v průměru asi 600 kilokalorií."

Sex je zdravý, léčí spoustu neduhů a čistí hlavu. Alespoň tohle tvrdí američtí vědci.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

OMEZUJE POČET INFARKTŮ

Američané:
Pravidelná soulož dvakrát a víckrát týdně snižuje počet infarktů. Tři orgasmy během sedmi dnů prý dokážou zmenšit jeho riziko na polovinu.

Radim Uzel:
"Pravidelný pohlavní styk je možno považovat za projev zdraví. Bohužel není možné erotické "cvičení" považovat za prevenci srdečně cévních onemocnění."

PODPOŘÍ ČINNOST ORGÁNŮ

Američané:
Při milostných aktivitách se zvyšuje činnost srdce, krev proudí do cév rychleji a pod vyšším tlakem – všechny orgány jsou více zásobovány kyslíkem.

Petr Weiss
"To je samozřejmě pravda, ale alternativou je jít po schodech do druhého patra, vyjde to nastejno."

POSILUJE SVALY

Američané:
Pro pány může být žena jistým druhem »posilovacího stroje«. Tím, že se zvyšuje frekvence dýchání, stahuje se bránice a zpevňují se břišní svaly.

Petr Weiss
"Záleží na tom, v jaké poloze souložíte a jak dlouho. Když se milujete denně dvě hodiny, tak svaly jistě posilujete. Aby byl účinek na různé skupiny svalů, musíte také střídat polohy."

OVLIVŇUJE TVŮRČÍ ČINNOST

Američané:
Sex má pozitivní vliv na kreativitu. Studenti, kteří si "střihnou" soulož okolo osmé hodiny ranní, prý lépe proplují zkouškami.

Petr Weiss
"Osobně bych zde velkou souvislost mezi sexem a úspěchy ve škole nehledal. Ti, co ale dost souloží, jsou zdravější a výkonnější a také se často lépe učí."

Co "říkají" statistiky

Podle Petra Weisse muži nadhodnocují počty svých partnerek, ale také pohlavních aktů. Ženy si zase chlapy a sexuální styky ubírají. "Ta pravda bude asi někde uprostřed. V průměru Češi souloží dvakrát týdně. Nejvíc jsou pánové výkonní mezi 18. – 29. rokem, ženy největší rozkoš zažívají od 30 – 44 let," říká Weiss.

ODBORNÍK ODPOVÍDÁ

Soulož trvá čtvrthodinu, ale...

MUDr. Radim Uzel

Autor: Archív

Jsou dlouho trvá jedno "číslo"?
"Většinou se ve světě pohybuje délka pohlavního styku kolem pěti minut. V České republice je zhruba trojnásobně dlouhá, čeští muži souloží v průměru čtvrt hodiny. Jelikož málokdo provozuje sex se stopkami v ruce, budou tyto rozdíly dány nepřesností časového odhadu. Buď se v Česku lidem ta soulož nějak táhne, nebo si prostě vymýšlejí."

Proč chlapi při sexu umírají?
"Náhlé úmrtí při pohlavním styku postihuje výhradně muže a v naprosté většině případů se jedná o styky mimomanželské. Smrt hrozí zejména při velkém věkovém rozdílu, to znamená starší muž a mladá milenka. Příčinou úmrtí není samozřejmě sex, ale stres: strach ze selhání, z prozrazení a v neposlední řadě obavy z vytunelování peněženky či bankovního konta."

Je mužské sperma zdravé na pleť?

"Příznivý účinek semenné tekutiny na pleť je bohužel fámou. Tímto argumentem se někdy muž snaží k orálnímu styku přesvědčit ženu, která je před touto sexuální aktivitou zdrženlivá, nebo která ji odmítá."

Obsahuje mužské sperma proteiny (bílkoviny důležité pro růst svalů, kůže a kostí)?
"Také tento argument je falešný a slouží pouze k přesvědčování ženy. Místo toho je možno pohlavní úd potřít nějakou pochutinou (čokoláda, šlehačka atd.)."

Je pravda, že se při sexu zpevňuje kůže?

"Snad jenom kůže penisu. I když mozoly na pohlavním orgánu zatím ještě nebyly popsány."

Autor: Věra Bláhová