Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

SEX v manželství: Co mu brání?

1. října 2008 | 11:40

Na intimní život v manželství číhají nečekané překážky. Udržet si ho ve stejné kvalitě jako před začátkem rodinného soužití vyžaduje dost velké úsilí.

Je sobotní odpoledne a Tomáš (35) hladí Lindu (33) na krku, přesně tam, kde to má ráda. V myšlenkách se jim začínají odvíjet erotické představy a vzrušení narůstá. "Mami, Ema mi počmárala památníček," vyruší je plačtivě jejich pětiletá dcera a cupitá k nim. Na okamžik se jim podařilo zapomenout, že už nejsou milenci v prázdném bytě, ale manželé se dvěma malými dětmi.

Patříte mezi ně?
Linda a Tomáš jsou jeden z mnoha párů, které se o sex zajímají z úplně nového úhlu pohledu. Nejde jim ale o nové polohy nebo o nějaké experimentování. Chtěli by jen vědět, kdy ostatní páry s malými dětmi mají sex. V noci? Těch pár hodin spánku je teď cennějších než noc plná vášně. Ráno přeci musejí brzy vstávat. Tomáš jde do práce a starší dcera do mateřské školky. Pro Lindu začíná obvyklý kolotoč vaření, uklízení, hraní si s dětmi a občas zařizování všeho možného po úřadech. Sladit mateřství, manželství, domácnost a sex není vůbec jednoduché.

Není to jen únavou
Večer jsou už oba unavení. Teprve když v bytě ztichne dětské žvatlání a zhasnou světla, přichází čas na spánek a možná i na milování. Ale copak to jde, když spolu musí ještě probrat, kdo zítra doveze auto do servisu a že přijede tchán s tchyní? Ručičky na hodinách se nebezpečně blíží k půlnoci. Ti dva sice touží po něžnostech, ale musí přeci myslet i na to, aby nevzbudili děti. Při tolika povinnostech se na sex moc soustředit nedá.

Co nám brání

- nadměrný stres a únava

- málo komunikace a důvěry k partnerovi

- málo sexuálních podnětů v sexuálním životě

- nedostatek informací o tom, jak partnerovi vyhovět a uspokojit ho

Spokojenost se sexem
Většina z nás, přibližně 83 procent, považuje sex za důležitou a neoddělitelnou součást svého života. Se sexuálním životem je však spokojeno jen 42 procent mužů a 27 procent žen nad 40 let. Někdo na svůj intimní život rezignuje a zůstane pasivní. Zvyšující se počty návštěv v sexuologických ordinacích ale svědčí o tom, že hodně lidí se kvůli sexu trápí. Důvody, proč intimní život dvojice uvadá, jsou u každého páru různé. Neuspokojivý sexuální život má ale nepříznivý dopad na psychiku, pracovní výkonnost, vitalitu i celkové životní naladění.

Nerezignujte
Často stačí jedno odpoledne bez dětí, a zase to mezi vámi začne jiskřit. Jestli jsou vaše děti ještě příliš malé, aby pochopily, co znamenají zamčené dveře v ložnici, využijte prarodiče nebo tety a strýčky. Ti vaše děti určitě rádi vezmou někam ven. Nevyhýbejte se ani spontánním nápadům. Máte velké auto? Jezdíte zalévat květiny do bytu kamarádky? Děti si zrovna hrají u sousedů? Využijte všechny šance, které můžete. Větší děti pošlete s kamarády do kina. Váš vztah za to přeci stojí.


ANKETA

Jak se změnil váš sexuální život po příchodu dětí?

ZDEŇKA (29)
U nás to nebylo moc dramatické. Po prvním dítěti jsme byli překvapení novou situací a unavení. Ale strašně nás sblížil ten pocit, že máme spolu dítě. Toužili jsme po sobě ještě víc a brzy přišlo na svět i druhé miminko. Teď už jsme si vzácnější, ale zato využíváme volné chvíle, kdy děti hlídají prarodiče.

MARTA (37)
S naším sexem nezatočily děti, ale manželovo podnikání. Manžel chodil domů nervózní a pozdě. O něžnostech nemohla být ani řeč. Naštěstí se to po čase zklidnilo. Mám ale kamarádku, které má špatnou zkušenost. Její manžel s ní byl při komplikovaném porodu a způsobilo mu to takové trauma, že s ní už nebyl schopen sexuálně žít. Nakonec se rozvedli.

DANA (53)
Já jsem měla rizikové těhotenství a předčasný porod. Zřejmě kvůli stresu a komplikacím jsem po porodu neměla o sex vůbec zájem. S manželem jsme se odcizili a on začal na našeho syna žárlit. Asi jsme měli štěstí, protože jedna kamarádka psycholožka nám pomohla vyříkat si to a zase k sobě najít cestu.

SLOVO ODBORNÍKA

Situace nestresuje děti, ale rodiče

Na otázky týkající se manželského sexu odpovídá:
sexuoložka MUDr. Danica Caisová

Proč se muži často bojí ztráty sexuálního života, když žena otěhotní?
Na začátku se partneři těší, jak bude dítě vypadat, jaké bude mít pohlaví, a vybírají jméno. Často si ani neuvědomí, co je po porodu čeká. Těhotná žena nemusí mít kvůli různým komplikacím o sex zájem. Ke konci si připadá neatraktivní a těžkopádná. Muži se obávají, že přijdou o sex. Hluboko v podvědomí se ale také bojí, že budou spát s matkou svých dětí, že budou mít sex s matkou. Přijde jim to incestní. To se může promítnout až do nezájmu; chuť na sex se sníží. Žena se pak bojí, že není dost atraktivní, a vůbec ji nenapadne, že to s ní jako s ženou nesouvisí.

Jak takovou situaci řešit bez hádek a nedorozumění?
Musíte si o tom promluvit. Nyní je také v módě, aby byl muž při porodu. Dobře to zvažte. Hodně mužů na to přistoupí pouze na nátlak ženy. Nebo si myslí, že ona si to přeje, a chtějí být tím hrdinou, který to s ní zvládne. Mnoho žen později připustí, že už muže u porodu nikdy nechtějí, protože to naprosto zničilo jejich sexuální život.

Co když nás děti při sexu přistihnou?
Buďte připraveni, že se to může stát. Nedělejte nic zvláštního. Přerušte styk, pohlaďte dítě, a když se zeptá, přirozeně a přiměřeně věku mu odpovězte. Nezacházejte do podrobností. Co jste dělali? "Právě jsme se s tatínkem měli moc rádi." To je dostatečné vysvětlení tří nebo pětiletému dítěti. 80 % dětí zjistí, že něco mezi rodiči proběhlo. 80 % dospělých nemá v sexu problémy, takže tyto příhody nemívají na sexuální život negativní vliv.

Jak má žena vnímat erotické sny v těhotenství?
Některé těhotné ženy sex odmítají, protože se jejich libido ztlumí. Jiné naopak tento stav ovlivní pozitivně. Mají erotické fantazie, chtějí se často milovat a mají radost, jak jejich sexualita žije. Nemusíte mít strach, dítěti to neublíží.

Autor: Anna Tamajková, len