Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rozdmýchejte ztracenou vášeň

Vaše milování může mít podobu hravých bezstarostných chvil, kdy objevujete nejen vášeň a lásku svého partnera, ale také svůj temperament a náruživost.
31. října 2008 | 15:28

Čím je pár spolu déle, tím se společný život může stát jednotvárnějším. Máme pro vás pár inspirací, jak v partnerském soužití znovu probudit vášeň.

Petra (40) a Jan (42) jsou manželé 17 let a mají téměř dospělé děti. Konečně jim zbývá čas na to, aby se začali zabývat i svým vztahem. "Milujeme se tak jako první den," říká Petra. "Naše pocity se ale změnily, jsou hlubší a intenzivnější. Stojíme při sobě, o tom není pochyb. Ale v posteli už to není tak ideální. A to mě trošku mrzí," přiznává.
"Ráda vzpomínám na časy, když jsme se jeden druhého nemohli nasytit. To je dnes už minulost. Teď jsme oba na sex příliš unavení, jenom spíme ve společné posteli a občas se trochu objímáme. Vzájemné svádění, erotika, to nám už nic neříká."

Nejsou výjimkou
Manželé Petra a Jan nejsou žádnou výjimkou. Zkušenosti psychologů dnes potvrzují, že s vášní to v dlouhletých vztazích jde z kopce. Páry sice fugnují i nadále a mlčky to přehlížejí, ale potají se smutkem vzpomínají na časy minulé. Čím déle je dvojice spolu, tím se jejich společný sexuální život zpravidla stává monotónnějším a nudnějším.

Změna prostředí

Nevěřili byste, že i taková maličkost, jakou je například návštěva koncertu nebo krátká dovolená, dokáže udělat divy. Když se vytrhnete ze stereotypu, zlepší se i váš sexuální život. Jednoduše to spolu souvisí. Jste-li unavení a zavaleni prací, v domácím prostředí se stěží daří navodit erotickou atmosféru.

Společný víkend vás uvolní a od pohody je jen krůček k něze.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Víkend v horách
Petra s Janem poslechli rady odborníků a vydali se na prodloužený víkend do hor. "Na dlouhých procházkách v přírodě jsme opět začali vést zajímavé hovory," shodují se. "To se nám při práci nepodařilo už celé roky. Běžné dny máme přeplněné a hektické, takže žijeme v jednom bytě, ale ve skutečnosti jenom vedle sebe. Tyto tři dny prolomily náš stereotyp a velmi to naší lásce pomohlo."

Mluvte spolu
I když se navenek možná tváříme jako puritánky, toužíme po něžnostech. Nebojte se partnerovi prozradit svoje sexuální fantazie, může se to pro vás oba stát odrazovým můstkem k okořenění sexuálního života. I když po letech společného soužití můžete mít dojem, že se dokonale znáte, možná budete překvapená, co by si váš partner přá

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte indiánský rituál ke zvýšení touhy: ležte spolu s mužem nazí v posteli a jen se něžně dotýkejte. Vydržte se mazlit 10 nocí po sobě a přitom se nesmíte milovat. Indiáni zaručují, že tak nejen lépe poznáte partnerovo tělo, ale po deseti dnech bude vaše milování vášnivým výbuchem.

Dostatek času
Na chvíle strávené ve dvojici si dopřejte dostatek času. Nedejte se ničím a nikým vyrušovat, zapomeňte na pracovní a jiné povinnosti a opravdu se soustřeďte jenom na sebe a partnera. Dokážete mu tím, že vám na něm opravdu záleží. Úklid skříně určitě vydrží i do zítřejšího dne.

Co se vám líbí?
Po tolika společně strávených letech opravdu není na místě, abyste se před partnerem styděla. Proto odhoďte zábrany a ukažte mu, co se vám líbí. Můžete to udělat i tak, že mu povedete ruce. Možná tak objeví erotogenní zóny na vašem těle, o kterých doteď neměl tušení. Nikam nepospíchejte a pusťte se do něžného putování po svém i jeho těle.

Vaše milování může mít podobu hravých bezstarostných chvil, kdy objevujete nejen vášeň a lásku svého partnera, ale také svůj temperament a náruživost.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Pryč s nudou
Máte pocit, že vám sex s partnerem nic neříká? Možná se s ním jen v posteli nudíte. Nebojte se navrhnout změnu, kdykoliv máte pocit stereotypu. Používání erotických pomůcek, voňavých olejíčků nebo šátku na zavázání očí dokáže v rutinním vztahu téměř zázraky. Jen musí s praktikou souhlasit oba dva. Platí pravidlo: co je příjemné oběma, je v pořádku.

Hrajte si a objevujte
Každý má jinou míru sexuální potřeby. Ta se mění s ohledem na roky strávené s partnerem, na míře stresu, svou roli může hrát také zklamání ze vztahu nebo přílišné zaujetí dětmi a rodinou. Klíčem k sexuální touze je pocit, že si dobrý sex zasloužíte. Vaše milování může mít podobu hravých bezstarostných chvil, kdy objevujete nejen vášeň a lásku svého partnera, ale také svůj temperament a náruživost. Střídejte při milování slova něžná i vášnivá. Příjemný sex pomáhá k uvolnění a může být pomocníkem při odstraňování stresu.

Jak rozbourat stereotypy manželského sexu?

POHLED ŽENY

Lenka Sulovská

Lenka Sulovská
Autor: archiv

Nechci psát klišé, ale je to silnější než já. Změna je život! To platí zvlášť v intimním životě. Otevřenost partnerů podporuje narušení stereotypů, protože potom nemáme problém říct si o to, co se nám líbí a co je nám příjemné. Výlety, návštěva kina nebi divadla, romantická večeře, to všechno také podporuje vzájemnou intimitu. Potom už stačí jen neobvyklé pohlazení, gesto nebo slovo a vášeň se může opět rozhořet. Musíte hlavně chtít, potom je znovuobjevování sebe i partnera jednoduché a krásné. Vychutnejte si ho!

POHLED MUŽE

Pavel Procházka

Pavel Procházka
Autor: archiv

Jsem přesvědčen, že koření je třeba do vztahu přidávat raději ještě dříve, než z něj vášeň vyprchá. Zkušenější vědí, že je to právě proto, aby nevyprchala. Samozřejmě nesmí se to přehnat a nesmí se to "přesolit". Aby to bylo pro partnera ještě stravitelné. Vášeň ve vztahu většinou vyprchává i tím, když si partneři myslí, že toho druhého mají doživotně jistého. Což ale není nikdy, že. Ženy začnou chodit doma v natáčkách a v teplácích, muži se přestanou dostatečně věnovat hygieně. To je začátek konce. I když to bývá někdy nepohodlné, je dobré chovat se stále jako na prvním rande. A také se zbavit stereotypů, překvapit třeba partnera novým účesem, prádlem. A třeba si někdy i vyměnit role, vyjet si do neznáma atd.

CO RADÍ ODBORNÍK

MUDr. Zlatko Pastor, vedoucí lékař GONA s.r.o.

gynekolog, porodník a sexuolog

Autor: 


Univerzální rada, jak zatočit s nudou v sexu, neexistuje. Klišé, že se na každém vztahu musí pracovat, je pravdivé, ale obtížně realizovatelné. Kundera říká, že "nikdo nejsme pro druhého erotické nekonečno". Rady o obměnách v sexu, aby nezevšedněl, jsou účinné, jenom když náš vztah funguje. Síťované punčochy skomírající vztah nezachrání. Ale některé problémy v sexu může pomoci vyřešit úprava životosprávy: dostatek spánku a fyzická aktivita, třeba jen delší procházka.

Autor: kan, vin
Související články