Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

SEX po padesátce!

Sex ve starší dospělosti (45–60 let) rozhodně nemizí.
5. srpna 2008 | 15:19

Teenageři jsou přesvědčeni, že po čtyřicítce sex prostě neexistuje. A jaká je pravda? Samozřejmě, že existuje! Jaký intimní život mají čeští starší a pokročilí?

 

"V tomhle věku to snad už nedělají," tvrdí obvykle na adresu svých rodičů generace pod čtyřicet s rozpačitým úsměvem na tváři.

Toto téma vůbec není taková věda, jak se na první pohled zdá. Když se rozhlédnete po svém bližším i vzdálenějším okolí, s největší pravděpodobností narazíte na několik podobných příběhů, které v podstatě odpovídají vědeckým výzkumům.

Sex ve starší dospělosti (45–60 let) rozhodně nemizí: věřte, že fešanda od sousedů jezdí na dovolenou s milencem i dávno poté, co oslavila pátý křížek. Na druhou stranu si věk přece jen vybírá svou daň: někteří muži se potýkají s impotencí, jisté procento žen nemá po přechodu nebo během něj na sex ani pomyšlení. Obě varianty způsobují komplikace ve vztahu.

Dvakrát za měsíc...
"Na téma sex se s kamarádkami bavíme jenom naprosto výjimečně. Kdybych to chtěla nějak zobecnit, řekla bych, že moje generace – pokud žije ve funkčním vztahu bez vážných krizí – si užívá sex asi dvakrát za měsíc, zato kvalitně a radostně," říká třiapadesátiletá Jana s úsměvem.
"Nemyslím si, že by zásadní roli hrála doba soužití páru. Sexuální i celkové odcizení zažívají i dvojice, kterým je kolem dvaceti let. Na to věk nemá vliv. Odumření vztahu je hrozná věc, ale děje se napříč generacemi. Padesátka neznamená konec lásky ani sexu."

Zdraví souvisí se sexem
"Studie ukazují, že většina lidí ani po padesátce, ale ani třeba v sedmém deceniu, na sex nerezignuje," říká MUDr. Ondřej Trojan, specialista v oboru psychiatrie a sexuologie. Velice to ovšem souvisí s celkovým vjemem tělesného a samozřejmě i duševního zdraví – tam jde o přímou úměru. Čím se člověk cítí zdravěji, tím častěji a intenzivněji prožívá sexuální touhu. "Je to ale velmi individuální. Mám v péči starší klienty obou pohlaví, kteří potřebují 'svůj orgasmus' i více než 3x týdně."

České padesátnice a jejich intimní život

Sex považuje za důležitý

- 71 % žen ve věku 50 – 54 let
- 57 % žen ve věku 55 – 60 let

Spokojeno s intimním životem je necelých 75 % žen

- 55 % žen je spokojeno mírně
- 17 % žen je velmi spokojeno

- Důvody nespokojenosti je potřeba hledat jednak na straně partnera (nezájem, impotence, nedostatek citu atd.), což je častější u žen, které považovaly sex za důležitý.

- Naopak skupina žen, která v úvodu deklarovala, že sex za důležitý nepovažují, hovořila nejčastěji o snížené potřebě sexu, nechuti a nezájmu o sex.

(Výzkum společnosti STEM/MARK a.s; zúčastnilo se ho přes 200 žen z ČR ve věku 50 – 60 let žijících v partnerském svazku)

Jak jsou na tom senioři?
Senioři jsou generace, která o intimních věcech moc nemluví, ale sex odchodem do důchodu rozhodně nekončí.
"Vidím kolem sebe, že aktivní senioři si hledají partnery. Mnohdy dokonce ženy častěji než muži," říká Blanka Lormanová, manažerka aktivizačních programů Občanského sdružení Život 90, společnosti věnující se seniorům. "Má to logiku, člověk potřebuje pohlazení, pocit, že není sám, a intimní život k tomu patří. Je to nakonec záležitost prospěšná zdraví, tak proč by o ni měli být ochuzeni právě senioři?"

Experimenty? S mírou!
Jak oživit sexuální život po dlouholetém soužití? Existuje i názor, že náhlé sexuální experimenty mohou intimní život naopak ještě více poškodit.
"Určitě není řešením pouštět se do divokých večírků a začít třeba navštěvovat swingers party, pokud to partneři neměli ve zvyku již dříve. Takové pokusy mohou vztah skutečně poškodit," říká doktor Trojan.
Sexuolog daleko více doporučuje "jemné experimenty": kromě samotné soulože zkoušet také další, takzvané nekoitální aktivity – petting, hlazení, mazlení, koupi hraček, jako jsou vibrátory, komunikaci o pocitech a fantaziích. Prožívat více intimitu a důvěru a neklást takový důraz na erekci.
"Nicméně, pokud nastane porucha erekce (a ta je u starších mužů samozřejmě častější než u mladých), je vhodné řešit ji s lékařem. Porucha erekce často znamená příznak závažnější nemoci; a existují účinné léky, které mohou pomoci. Myslím tím opravdu léky, ne potravní doplňky," říká doktor Trojan.

VĚRA (52)

Pořád mě to baví!

Paní Věře manželství funguje už téměř 30 let a ze svého vztahu se přesto necítí unaveni.
Autor: ilustrační foto: PROFIMEDIA.CZ

Paní Věra se svým manželem patří v dnešní době již mezi vzácné výjimky, kterým manželství funguje už téměř 30 let a ze svého vztahu se přesto necítí unaveni. Partnerství jim dobře funguje i po stránce sexuální, a to i přesto, že spolu chodí už od 17 let.
"Samozřejmě že po tolika letech to už není takové jako na začátku. Stereotypu se vyhnout nedá, ale sex nás baví a ani jeden se společných chvil nezříkáme," přiznává otevřeně paní Věra. "Komplikované ale je, že nám poslední dobou příležitostí ubývá, protože manžel jezdí často pracovně mimo Českou republiku, kde zůstává třeba i několik týdnů. Ještě že to tak nebylo, když jsem byla mladší, to bych bez chlapa vůbec nevydržela," svěřuje se Věra a dodává: "I když u mě zájem o sex ani po padesátce neopadá, milence si nehledám. Muži se mi sice pořád líbí, ale bohužel spíš ti mladší. A právě proto, že jim je o několik let méně, nikdy bych s nimi nekoketovala, cítila bych se totiž trapně a s největší pravděpodobností bych byla odmítnuta," říká paní Věra smířeně.

ŠÁRKA (51)

Rezignovala jsem

Poté, co manželství Šárky prodělalo několik trhlin, rozpadlo se.
Autor: ilustrační foto: PROFIMEDIA.CZ

Ani Šárka nikdy nepatřila mezi netýkavky, kterým by byl sex lhostejný. V manželství ale takové štěstí neměla. Poté, co manželství prodělalo několik trhlin, rozpadlo se. "Rozvedla jsem se ve 42 letech. Protože mě muži i nadále přitahovali a sex pro mne nebyl v žádném případě tabu, prošla jsem několika mileneckými vztahy. Nejdelší byl ten poslední, který trval 5 let." Vztah ale zkrachoval, potom co partner stáhl zpátky svou žádost o rozvod a vrátil se ke své rodině. "A tak jsem už rok bez muže," konstatuje posmutněle Šárka.

Najít si muže pro milostná dobrodružství není přitom pro Šárku problém, protože na svůj věk vypadá báječně, navíc je velice úspěšnou manažerkou, která svým elánem upoutá na první pohled. Na muže ale prozatím zanevřela: "Jsem už unavená z mužské nerozhodnosti. Několikrát jsem bojovala zbytečně, a tak jsem došla do stadia, kdy mě začali muži i sex obtěžovat. Rozhodla jsem se, že se raději soustředím na svou práci, dva syny a koníčky. A jsem tak momentálně šťastnější a spokojenější," uzavírá paní Šárka svůj příběh.

ANKETA

Jak vypadá váš intimní život?

Anežka (54)
Já už léta s manželem nespím, sexuální napětí mezi námi vyhaslo už dávno. Před časem jsem si našla mnohem mladšího milence, a tak se můj sexuální život doslova znovu narodil. Jenže vztah nevydržel, a tak to opět vypadá na sexuální abstinenci.

Antonie (77)
My se s dědečkem mazlíme doteď. Nečekejte žádný divoký sex, ale hladíme se a mazlíme. Celý život jsme to dělali, tak se na stará kolena takových projevů něžnosti nevzdáme.

Ester (53)
Před třemi lety jsem podstoupila hysterektomii (odstranění dělohy) a od té doby mě prostě sex nebaví. Můj manžel si našel milenku, ale nevadí mi to, vlastně to chápu. Ke mně se chová skvěle, takže nemám co řešit.

SLOVO ODBORNÍKA

MUDr. Ondřej Trojan, specialista v oboru psychiatrie a sexuologie.
TH Klinika, s.r.o., www.sexuologie.com

Liší se nějak intimní život starších žen a mužů?
Muži mají o něco větší tendenci uchovat si sexuální aktivitu, ale v posledních letech sleduji, že zájem o spokojený sex vzrůstá i u starších žen. A to je dobře!

Jak to vypadá v pokročilejším věku s nevěrou?
Starší muži mají obecně více příležitosti než srovnatelně staré ženy. Mnozí pánové v ordinaci uvádějí věk partnerek či milenek nižší, než je polovina jejich věku biologického. Občas mám podezření, že si vymýšlejí. Ale nepátrám po tom.
Nicméně věrnost a vztah k ní záleží hodně na osobnosti toho kterého člověka a pak na zkušenostech. Mnozí muži si uvědomují, že celoživotní střídání partnerek pro ně nebylo přínosem, a ve zralém věku touží po skutečně funkčním vztahu. Jiní (a jiné) to cítí úplně odlišně.

Hledejte na internetu

www.sexualne.cz jsou nekomerční stránky věnované šíření kvalitních informací o sexu.

 

Autor: Olga Poucheová, Alena Dušková