Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sex na prodej! Každá žena má svou cenu, tvrdí Krásky z Dubaje

Video se připravuje ...
VIDEO: Bonton film
21. srpna 2022 | 06:00

Do kin právě přišel nový film z polské produkce, který je založen na skutečných událostech. V roce 2014 totiž Polskem pořádně otřásl skandál, při kterém se provalilo, že si mnoho mladých polských modelek, hereček či zpěvaček přivydělává na svůj luxusní životní styl výlety do arabských zemí. Tam prodávají svá bezchybná tělíčka.

Polský investigativní novinář Piotr Krysiak nejdříve na toto téma napsal knihu. V ní se mu svěřovaly ženy, jež tento způsob života žily, samozřejmě všechny anonymně. Tato kniha se stala bestsellerem a mimo jiné i předlohou scénáře filmu. „Film vznikal dlouhé měsíce, protože jsme nejdříve dávali dohromady všechny informace. Spojovali jsme se s informátory, kteří nás zase propojovali s dalšími svědky,“ vysvětlovala producentka Dorota "Doda" Rabczewska a dodala: „Toto téma mě zaujalo nejen kvůli tomu, jakou vlnu zájmu zvedlo v celém Polsku, ale chtěla jsem i to, aby film měl přesah a dával dál jisté poselství a varování.“

Musím říct, že jsem film viděla a nejsem si úplně jistá tím, že by jeho zhlédnutí odradilo mladé dívky od toho, vydat se na takovou sexuální eskapádu. V první řadě mě překvapilo, že ve filmu není tolik erotických scén, jako to vypadalo z upoutávek, což samozřejmě není na škodu. Pokud ovšem diváci půjdou jen po tom, budou asi malinko zklamaní. Nemyslím si, že veškerá nebezpečí toho, být prodávána pro sexuální služby, tam jsou dostatečně silně vykreslena. Vždy když se stalo něco ošklivého, nechutného, něco traumatizujícího některou z dívek, tiše se to přešlo, ale ve vzduchu visel otazník, co se tedy vlastně stalo.

Jen v Polsku prý ročně prodává své tělo čtvrt milionu dívek, trh s bílým masem neustále vzrůstá a rozhodně je to velký problém. V tomto případě hlavní hrdinkou a v podstatě pasačkou byla jedna z dívek, mladá a ambiciózní dívka, která vyrostla v chudé rodině. Toužila po penězích a vzala to zkratkou, nechtěla dřít a našla způsob, jak využít svého mládí a krásy, a tu stejnou příležitost chtěla dát i dalším. Nebyla tím klasickým ostrým pasákem, který svým ovečkám ublíží, když neposlouchají. Vypadalo to, že když tam být nechtějí, mohou se jednoduše sbalit a jít. Jen jeden malý náznak ve filmu ukazoval na to, že jim možná vzala pasy, a tím pádem byly vlastně vězněny, ale to si musíte hodně domýšlet.

Myslím si, že je to určitě velmi silný příběh, který je ale podán jakoby v bavlnce. Závislost na drogách, alkoholu, která se s podobným životním stylem váže, traumata, která si ženy léčí ještě roky poté, všechno to bahno, které je nevyhnutelné, tady jen tak občas vyšplouchne, ale ne tak, aby příliš vyděsilo. Herecké obsazení je plné krásných lidí a nejsou to ani špatní herci, jen je to všechno zkrátka moc navoněné a třpytivé a podle mě film nedostatečně varuje před nástrahami, kterým mnoho mladých žen podléhá, když před nimi někdo zašustí balíkem peněz. Schválně, jak bude působit film na vás... Podlehla byste vy, kdyby vám někdo nabídl celé jmění?