Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Novinka: Nosní kapky, díky kterým se muži budou chtít mazlit!

Mazlení je důležitou součástí každého vztahu, ale věděli jste, že na něm můžete být závislí?
24. února 2015 | 13:29

Je nad slunce jasné, a na to nemusíte být vědec, že láskyplné chování ve vztahu napomáhá jeho utužování. Ovšem věděly jste, že mazlení může být návykové? Je to kvůli hormonu zvanému oxytocin, který naše tělo vylučuje a díky němuž cítíme větší důvěru a lásku k partnerovi.

Oxytocin vyvolává optimistickou náladu, posiluje sebevědomí a pomáhá odbourávat stres. Dvojice, které se často mazlí, se mohou stát jeden na druhém závislí. Proto když jste na chvíli nuceni okolnostmi být jeden bez druhého, jakmile začne oxytocin v těle klesat, protože nedostáváte pravidelný přísun mazlení, pociťujete hladovou touhu po partnerovi.

Také proto se hormonu začalo říkat mazlivá droga. Muži i ženy jsou schopni ho přirozeně vytvářet. V medicíně se využíval především k vyvolání porodu, ale přišlo se na to, že na muže působí podobně jako viagra. Začal se tedy vyrábět nosní sprej s oxytocinem, který má pomoci mužům zvýšit jejich libido.

Na rozdíl od viagry má jeho užívání jeden nesporný bonus, oxytocin by měl vylepšovat váš vztah nejen po sexuální, ale i po emocionální stránce. Mazlení a objímání ve vztahu určuje jeho délku a intenzitu. Oxytocin je hlavní ingrediencí, která je potřeba k tomu, abychom vůbec byli schopni navazovat vztahy s lidmi. Pokud byste totiž nebyli schopni hormon vylučovat, staly by se z vás stroje neschopné citu.

Romantika
Autor: shutterstock

Zatímco se mazlíte a objímáte, mozek, tedy přesněji řečeno hypotalamus, tvoří pocity sounáležitosti a závislosti. Zkuste si to sami, více se mazlete a nemusíte mít hned sex, objímejte se, usínejte jeden druhému v náručí a uvidíte, co se bude dít.