Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sado-maso je zdraví prospěšné, ukázala studie

Lidé se zálibou v sado-maso a svazování, jsou na tom psychicky mnohem lépe než běžná populace
28. dubna 2014 | 15:06

Mysleli jste si někdy, že lidé, kteří mají rádi podivuhodné praktiky v ložnici, stejně jako například Christian Gray z Padesáti odstínů šedi, jsou nějak psychicky narušení a jejich chování hraničí s psychickou poruchou? Pak jste se hodně mýlili.

Již roky řeší psychologové a jiní specialisté propojení mezi psychologickými poruchami, mentálním zdravím a sexuálních praktikách, které zahrnují bolest. Žádná studie totiž zatím nikdy nepotvrdila, že by zde takové propojení bylo. Nyní dokonce nová studie prokázala, že co se psychického stavu týče a i po osobnostní stránce, uspěli v testech lidé se zálibou ve svazování a sado-maso, mnohem lépe než ti, kteří takovým hrátkám neholdují.

Lidé se zálibou v sado-maso a svazování, jsou na tom psychicky mnohem lépe než běžná populace
Autor: shutterstock


Holandský psycholog Andreas Wismeijer prováděl studii, kde dotazovaným neřekl nic jiného, než že je to studie o lidském chování. Celé studie se účastnilo 902 BDSM zaměření a 434 lidí, praktikujících běžný sex. Studie ukázala, že lidé se zálibou v BDSM nejsou nijak více traumatizováni, než běžná populace ba naopak, jejich testy vyšli lépe. Zjistilo se, že jsou mnohem otevřenější, ochotní zkoušet nové věci a jsou svědomitější. Testy také odhalili, že jsou mnohem méně neurotičtí než běžná populace.

Wismeijer předpokládá, že díky tomu, že jsou si jedinci s oblibou v BDSM mnohem jistější o svých sexuálních potřebách, vědí, co v posteli chtějí, tudíž se u nich neprojevuje žádna sexuální frustrace a stejně tak frustrace ve vztazích. To vše má pozitivní vliv i na jejich mentální zdraví.