Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jejda, upadlo vám jídlo na zem? Pravidlo pěti sekund funguje, tvrdí studie

Pokud vám upadne na zem jídlo, ale do pěti sekund ho zvednete, pravděpodobně ho můžete v klidu sníst
3. května 2014 | 06:00

Jistě všichni známe tu situaci, kdy jíme něco, co si vychutnáváme až do posledního drobečku a hrozně neradi se o tuhle dobrotu s někým dělíme. Když máme v ruce poslední soustíčko, tak se něco stane a ono skončí na zemi. Co v téhle chvíli uděláte? Rychle to zvednete, ofoukáte a vysvětlíte sobě nebo ostatním to o pravidle pěti sekund.

To pravidlo vás opravňuje pozřít cokoli, co vám spadne na zem a vy to do pěti sekund seberete, protože během téhle doby na to ještě nestačí naskákat škodlivé mikroby! Každý si to obhajuje jen proto, aby o poslední soustíčko milovaného jídla nemusel přijít, jestli tomu opravdu věří je ale jiná. Nyní je tu ale zbrusu nová studie, která dokazuje, že tohle pravidlo je možná zcela oprávněné.

Pokud vám upadne na zem jídlo, ale do pěti sekund ho zvednete, pravděpodobně ho můžete v klidu sníst
Autor: shutterstock

Výzkumníci se rozhodli zkoumat povrchy, jakými jsou kachličky, lamino, koberec a jídlo, které padalo na zem, byl toust, těstoviny, sušenky a olízaný bonbón. Zkoumala se doba mezi třemi a třiceti sekundami a množství bakterií, které se na jídlo dostanou.
Samozřejmě se došlo k výsledku, který prokázal, že čím déle leží jídlo na zemi, tím více bakterií se na něj dostane. Ku podivu, se bakterie na jídlo mnohem méně přenášejí z koberců než z lamina nebo kachliček.

Součástí studie byl také dotazník, který měl zjistit, zda lidé jedí jídlo, které jim upadne na zem, a kolik lidí uplatňuje pravidlo pěti sekund. Zjištění byla opravdu překvapivá. 87% lidí jí jídlo ze země, 55% z toho bylo žen a 81% lidí uplatňuje pravidlo pěti sekund!
Z výzkumu tedy vyplývá, že riziko nákazy je podle toho, kde, a jaké jídlo upustíte a pokud ho rychle zvednete, tak tím méně pravděpodobné je, že byste se nakazili. Ovšem nejde to generalizovat. V podstatě je to na vlastním zdravém úsudku.