Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klidně buďte hysterka! 6 tipů, jak upustit páru a netrápit se

  • ...
    25. prosince 2020 | 06:00

    Měla jsem kolegyni, která se prezentovala jako osvícená žena. Přečetla spoustu knih o seberozvoji, ze kterých usoudila, že má být stále pozitivní. A tak nás v práci každé ráno vítala s křečovitým úsměvem. Ten jí vydržel alespoň do chvíle, než jsme se jí něčím dotkly. V tu chvíli na nás vyštěkala všechno, co v sobě dusila za maskou absolutně spokojené ženy. Je možné, že buddhistický mnich izolovaný ve svém vakuu dosáhne takového osvícení, ale my obyčejné smrtelnice se musíme spokojit s tím, že občas prožíváme i negativní emoce, které k životu zkrátka patří. Stejně jako venku není každý den slunečno, také my se necítíme neustále šťastné.

    Aby se z vás nestal chodící papiňák, který každou chvíli bouchne, je třeba občas ubrat. Jak na to?

  • Nepotlačujte emoce

    ...
    Autor: istock.com

    Pusťte emoce ven hned. Samozřejmě vás nenabádáme k tomu, abyste naběhla na šéfa a hezky mu to vytmavila. To ne! Je totiž rozdíl mezi agresí a upouštěním páry. U nekontrolovaného hněvu už nějakou dobu negativní emoce právě potlačujete. Dostanete se do fáze, kdy už je neumíte zpracovat a doslova bouchnete jako papiňák. Mnohem efektivnější cestou je postupné upouštění stresu. Také se učte, jak k negativním emocím přistupovat a méně se stresovat situacemi, které ovlivnit nelze.

  • Na nic nečekejte

    ...
    Autor: istock.com

    Jak tedy negativní emoce vypouštět, když se objeví? Ideálně hned poté, co vzniknou. Mluvte o svých pocitech v té konkrétní situaci s danou osobou nebo alespoň s kamarádkou po telefonu. Velmi často si ubližujeme právě tím, že čekáme, abychom mohly v klidu o všem popřemýšlet. Emoce ale za tu dobu dostane úplně jinou podobu – je mírnější, protože se mezitím vsákla do našeho těla, kde pak může nadělat pěknou paseku.

  • Zařvěte z plných plic

    ...
    Autor: istock.com

    Nahromaděnou frustraci ze sebe dostanete i pomocí hlasivek. Můžete si od srdce zazpívat nebo z plna hrdla zařvat. Možná si budete připadat jako blázen, tuto metodu ale uznávají i vědci. Terapie křikem si totiž získala popularitu už v 70. letech minulého století a dodnes je uznávaným způsobem, jak si ulevit od stresu a úzkosti. Doma byste akorát vyděsila sousedy, ale zkusit to můžete na opuštěném místě nebo v autě.

  • Vybijte to ze sebe

    ...
    Autor: istock.com

    Pamatujete, jak Jan Werich v pohádce Císařův pekař – Pekařův císař ze vzteku rozbíjel vázy? To proto, že přetlak emocí pomáhá uvolnit fyzická síla. Není potřeba hned demolovat byt, fyzickou aktivitou si určitě pomůžete. Vybijte to ze sebe třeba do boxovacího pytle nebo se uvolněte třeba na zahradě kopáním motyčkou, případně štípáním dříví. Stejného efektu ale dosáhnete i pohybem, při kterém vám stoupne tep. Ideální je například tanec, běh nebo rychlá chůze.

  • Buďte hysterka

    ...
    Autor: istock.com

    Označení hysterka slouží k umlčení lidí, které nechceme poslouchat. A protože jsou ženy v komunikaci akčnější, dostávají tento cejch nejčastěji od svých partnerů. Mnoho z nás také zlomí a přesvědčí, že tím pácháme skutečně něco špatného. Umlčením z nás vytvoří dokonalé emocionální roboty, kteří jako by neměli právo na vyjádření jakýchkoli negativních emocí. Pak už jsme pro ně ale zase nesebevědomé. Naše rada tedy zní: Buďte hysterka! Ne že byste měla svému protějšku dělat ze života peklo, ale ozvěte se, pokud se vám něco nelíbí.

  • Terapeutický dopis

    ...
    Autor: istock.com

    Jestliže vás něco naštvalo, ale nemáte to s kým probrat, napište si terapeutický dopis. Když si utřídíte myšlenky, vyndáte je z hlavy a přenesete na papír, bude to mít podobný efekt, jako když si o tom povídáte s kamarádkou nebo popisujete terapeutovi, co vás trápí. Odezvy druhé osoby se sice nedočkáte, ale po napsání a přečtení konkrétních vět řadu věcí třeba sama pochopíte.

    Náš tip: Článek vyšel v magazínu Blesk pro ženy. Aktuální vánoční dvojčíslo plné skvělé inspirace si můžete koupit v tištěné nebo elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

    Blesk pro ženy
    Autor: abl

Autor: Štěpánka Bínová
Diskuse ke článku
.