Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jan Vojtko: Vztah je práce, která nikdy nekončí

16. listopadu 2020 | 06:00

Vždycky ho zajímalo, co se děje v člověku, proč se chová tak nebo jinak. A i když ve své profesi vyzkoušel leccos, nakonec se rozhodl jako párový terapeut pomáhat a zachraňovat vztahy. Navštěvují ho páry, které řeší konkrétní problém, jako je třeba nevěra, ale i ty, kterým to ve vztahu prostě jen drhne. V současné době přibývá těch, které trápí takzvaná ponorková nemoc.

Někdo tvrdí, že současná situace prověří vztahy a „ponorka“ vzniká tam, kde to dlouhodobě neklape. Je to pravda?

Vůbec ne. Ponorkovou nemoc bohužel získáváme kvůli tomu, že jsme zavření se svými nejbližšími doma a nemáme jak a kde ventilovat nahromaděný stres z toho plynoucí. Chybějí nám smyslové vjemy a kontakt s jinými lidmi. Tím vzniká stres, respektive stresová reakce těla, kterou bychom v běžném provozu možná ani nezavnímali – nebo ji dokázali standardními prostředky vyřešit. Ale jelikož se situace změnila, tak není kde tlak upustit a schytávají to ti nejbližší. Takže to, že teď na sebe hodně křičíme, nemusí být a pravděpodobně není proto, že by ten náš vztah byl „nějakej celej divnej“, ale je to prostě stresová reakce.

Co jiného teď řeší páry víc než jindy?

Další témata jsou pak existenční. Co se mnou bude, když nemám práci, můj muž taky nemá práci, nebo jenom trochu, zvládnu tu hypotéku a všechny ty další poplatky? Často se také otevírají otázky typu smyslu života: má to vůbec smysl žít v tomhle světě, má cenu mít nějaké vztahy… A poslední veliké téma je domácí násilí a chlast. Bohužel, karanténa tyto démony v nás probudila ještě víc, než je v České republice zvykem.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...