Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Lilia Khousnoutdinova: Proč jsou rituály důležité pro náš život?

Lilia Khousnoutdinova
8. listopadu 2020 | 06:00

Když se řekne rituál, tak si každá z vás zřejmě představí něco jiného. Rituálem po ránu může být studená otužovací sprcha, ale můžeme si ho spojovat i s něčím spirituálním nebo šamanským. Lilia Khousnoutdinova a Mirka Vokounová Krepčíková vysvětlují nesmírnou důležitost rituálů v dnešní době. Mohou vám pomoct najít své místo ve společnosti.

I když se dnes někteří dívají na rituály jako na přežitek z minulosti, jsou s námi stále, protože “fungují”. Dokonce i pro ty, kteří v ně nevěří. Jako psychoterapeutka používám rituály, když provázím lidi skrze různé důležité změny v životě: rozchod nebo nový vztah, změna zaměstnání, vyrovnání se s úmrtím blízkého člověka, touha dosáhnout v životě nějakého posunu.

Proč jsou rituály důležité a co je jejich smyslem?

V dávné minulosti, kdy nejdůležitější bylo přežít, pomáhaly lidem vytvářet pevná pouta v komunitě, dávat jejich snažení vyšší smysl. Stmelovaly společnost, která pak dokázala lépe fungovat a odolávat nepřízni osudu. Dnes už nemusíme překonávat takové těžkosti jako naši předkové, stále však potřebujeme podporu rituálů, abychom cítili, že někam patříme, abychom měli podporu při přechodových okamžicích našich životů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.