Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Když láska bolí: Proč se neustále vracíme k lidem, kteří nám ubližují?

  • Když láska bolí: Proč se neustále vracíme k lidem, kteří nám ubližují?
    6. března 2020 | 06:00

    Občas dáváme vztahům druhou šanci, přestože v nich nejsme úplně šťastní. Proč to děláme? Jsme zaslepení láskou, máme pocit, že to tentokrát opravdu vyjde, že se věci změní. V drtivé většině nám však zbudou jen oči pro pláč. Proč tedy podstupujeme takové sebetrýznění?

     

    Patříte mezi ženy, které se neustále utápí ve vztahu, který z nich akorát vysává sílu a který se s láskou nedá vůbec srovnat? Víte, že byste mohla být šťastná s někým jiným, ale něco vás stále drží zpátky? Tohle jsou důvody, proč neustále dáváme šanci lidem, kteří nám ubližují. 

  • Vracet se je snadné

    ...
    Autor: istock.com

    Mnohem snazší než si hledat někoho nového. S partnerem se dobře znáte, máte mezi sebou už vytvořený nějaký vztah, a tak je mnohem pohodlnější dát si druhou šanci než si začít s někým jiným. Měla byste si však odpovědět na otázku, zda vám to za to stojí. Jestli je opravdu nutné, aby vaše pohodlnost zvítězila nad skutečným štěstím, které vám může nabídnout někdo jiný. Dříve či později totiž stejně přijdete na to, že jste akorát ztrácela čas s někým, kdo si vás nezaslouží.

  • Nezvládáte být sama

    ...
    Autor: istock.com

    Jste po rozchodu a nějakou dobu může trvat, než si zase někoho najdete. Kolem vás jsou všichni zamilovaní, vaši přátelé na vás nemají moc čas a vy se cítíte osamělá. Najednou začnete přemýšlet nad tím, že váš partner přece nebyl tak špatný a že jste spolu zažili i hezké chvíle. A dáte vašemu vztahu druhou šanci. Občas to může skončit happyendem, ale ve většině případů slepovaná láska moc šancí prostě nemá. 

  • Věříte, že se něco změní

    ...
    Autor: istock.com

    Stává se, že jsme natolik zaslepeny láskou a tak moc toužíme po tom, aby se náš partner změnil, že zapomínáme na svou hrdost a zásady. Přejeme si, aby si vážil druhé šance, a věříme, že tentokrát to už bude opravdu jiné. I když v hloubi duše dobře víme, že se člověk jen tak nezmění, a že je tedy nepravděpodobné, aby se něco zlepšilo, myšlenka, že se to stane, je silnější než logická mysl. 

  • Nesete si problém z dětství

    ...
    Autor: istock.com

    Podle studií newyorského psychoterapeuta Kena Page, které byly zveřejněny v magazínu psychologytoday.com, má mnoho lidí nevyřešené problémy z dětství, které si pak odnáší do dalších vztahů. Většinou se tyto potíže týkají například neopětované lásky. "Nejvíce nás přitahují lidé, u kterých tušíme, že nás zraní podobně jako naši nejbližší v minulosti. Naše podvědomí však doufá, že i když se celý nepříjemný zážitek znovu zopakuje, tentokrát to všechno dobře dopadne," říká psychoterapeut. 

  • Máme pocit, že to s nikým jiným nepůjde

    ...
    Autor: istock.com

    V některých z nás může být ukotven pocit, že s nikým jiným nenavážeme vztah, že nás možná už nikdo jiný nebude chtít, že nikoho jiného už nebudeme tak moc milovat. I když to bude možná ze začátku těžké a bude to bolet, musíte si uvědomit, že váš partner není jediný na světě, i když je to pro vás v tuto chvíli nepředstavitelné. Určitě se najde někdo jiný, kdo vás bude milovat víc a lépe. 

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.