Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Neurolog Martin Jan Stránský: Ženy jsou v odpouštění nevěry flexibilnější, pro muže je zabijákem kritika

Neurolog Martin Jan Stránský
5. října 2020 | 06:00

Láska je podle neurologa Martina Jana Stránského především záležitostí mozku. Zamilovanost je jen převlečená chemie. Proč třeba ženy snáze odpustí nevěru a muži neunesou kritiku? Když budete znát „pravidla hry“, můžete vztah získat i udržet!

Když se zamiluje muž, v jeho mozku bliká jen jedna kontrolka. U ženy se rozsvítí celý semafor. Muž sleduje vzhled ženy jako celek, žena vnímá zejména jedno. Jak líbá...

Podle čeho se ženy na začátku vztahu rozhodují?

Žena se snaží dozvědět co nejvíce o protějšku, řeší, jakou má práci, kde bydlí, kolik dětí budou mít, jak bude vypadat jejich dům, jak vypadá jeho matka. Prostě úplně všechno najednou. Kdežto u muže se aktivuje jedna cesta z očí do centra slasti, protože mu prostě záleží v tu chvíli, jak ta žena vypadá. Neřeší s ní ty budoucí záležitosti. Má to hlubokou evoluční příčinu. Nicméně pro ženy jsou na začátku velice rozhodující i polibky. Proto také řada žen, které usoudí, že jejich nový muž špatně líbá, vztah ukončí, i když se jim daný muž líbí.

Proč jsou to právě polibky?

Představte si, že oblast rtů a jazyka je jakýmsi dotykovým a snímacím senzorem, něco jako tykadla. Tato oblast je bohatá na nervová zakončení a tím pádem se stává i významnou erotogenní zónou. Během líbání totiž zapojujeme více smyslů najednou. Hmat, čich i chuť. Při polibku se v mozku začínají uvolňovat endorfiny, které zlepšují náladu a snižují negativní účinky stresu. Proto není radno při seznamování ani výběru partnera podceňovat sílu polibků. Muž ale na rozdíl od ženy více vnímá celkový vjem, tedy jak žena vypadá, než to, jak líbá. A u žen je to naopak.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Markéta Lukasová
Video se připravuje ...