Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

7 signálů, že si vás opravdu neváží. Kdy s ním už neztrácet čas?

  • úcta
    23. června 2019 | 06:00

    Připustit si, že se v našem vztahu děje něco špatného, je vždy těžké. A tak někdy nepatřičné chování svého partnera dlouhodobě přehlížíme nebo ho omlouváme. Přitom je jasné, že v nezdravém stavu nakonec nevydržíme. Jak tedy poznáte, že vás partner nerespektuje? A kdy je lepší vztah ukončit?

    Občas se stává, že vás na nevhodné chování upozorní okolí. A vy se možná cítíte uražena a s růžovými brýlemi na očích přesvědčujete ostatní i sebe samu, že je vše v pořádku. Na svého „pana Dokonalého“ si nenecháte sáhnout. Jenže když zamilované pobláznění opadne, nejspíš vám začne docházet, že ve vašem vztahu opravdu něco chybí. A to velmi důležitý respekt. Vnímáte, že k vám partner nemá úctu a dělá si vlastně, co chce. Bohužel i kvůli tomu, že mu to dovolíte a včas jste nenastavila hranice. Jak tedy poznáte, že žijete s někým, kdo si vás opravdu nezaslouží? Podívejte se na jasné signály, díky kterým můžete zjistit pravdu.


  • Neustále lže

    Autor: iStock

    Jasně – každý občas zalžeme. Ale je rozdíl, zda jde o výjimečnou lež, nebo o dlouhodobé a promyšlené lhaní, kvůli kterému ztratíte veškerou důvěru. Bez vzájemné důvěry nemůže existovat žádný vztah. Být s někým, komu už nemůžete věřit a u něhož stále jen přicházíte na to, v čem vás oklamal, co dělá za vašimi zády, je cesta do pekel. Nenechte si to líbit a skončete to s ním dřív, než se z kolotoče lží a výčitek zblázníte. On se nejspíš nenapraví, ale vy si zasloužíte víc.

  • Ponižuje vás

    úcta
    Autor: iStock

    Nikdo z nás není dokonalý a je jasné, že není dobré se stále chlácholit. Každý z nás by měl umět přijmout kritiku. A občasné rýpnutí může být i přínosné. Ale pokud vás partner miluje a váží si vás, nepřekročí hranici. Hranici, kdy vás začne cíleně ponižovat, a to nejen doma, ale i na veřejnosti. Je jasné, že v takových chvílích byste se raději propadla do země a nemáte na urážející poznámky žádnou odpověď. Pokud se kvůli jeho ponižování cítíte často špatně nebo méněcenně, neztrácejte s takovým člověkem čas. Uvědomte si, že nejspíš on sám má velké mindráky, které si na vás vylívá. A bylo by velká škoda, abyte kvůli němu ztratila veškeré sebevědomí.

  • Neposlouchá vás a skáče vám do řeči

    úcta
    Autor: iStock

    Těšíte se, že až přijde z práce domů, tak mu budete nadšeně vyprávět o tom, jak skvěle jste zvládla pracovní prezentaci nebo co zajímavého jste zažila během dne? Jenže on vás vůbec neposlouchá. Občas za tím můžou být únava či stres z vlastních starostí. Ale pokud pokaždé změní téma, skáče vám do řeči a za každou cenu chce mluvit jen a jen o svých prožitcích, je to znamení, že velkou úctu k vám nechová.

     

  • Nevnímá vás a je raději ve virtuálním světě

    úcta
    Autor: iStock

    Nepodlehnout moderním technologiím je v dnešní době opravdu těžké. Většina z nás tráví s telefonem v ruce více času, než je zdrávo, a bohužel také na úkor našich nejbližších. Pokud nedokáže odložit telefon ani při vašich společných chvílích a jeho závislost se už podepsala i na vašem intimním životě, je potřeba to řešit. Dohodněte si společná pravidla, která byste měli oba respektovat. Pokud to ale nedokáže a ve chvílích, kdy potřebujete, aby vás vyslechl a opravdu vnímal, bude dál brouzdat nepřítomně na netu, ztrácíte s tímto člověkem zbytečně čas.

  • Neopětuje pozornost

    úcta
    Autor: iStock

    Zahrnujete ho pozorností, dárky, ale i obyčejnými překvapeními? A všechny akce a dovolené vymýšlíte jen vy sama? Ale vám se nic z toho nevrací? Možná vás to baví a děláte to ráda, ale věřte, že vás neopětovaná péče bude brzy mrzet. Ve vztahu jste přece dva, a tak byste měli dávat i dostávat stejným dílem. A vzájemná péče je také ve vztahu velmi důležitá. Pokud ale na vše kašle a nechává se od vás jen rozmazlovat, je jasné, že si vás neváží.

  • Nejste prioritou

    úcta
    Autor: iStock

    Pokud mu na vás opravdu záleží, umí projevit respekt i tím, že si dokáže zorganizovat čas a správně určit, co je v životě nejdůležitější. Pokud jste ale na pomyslném žebříčku až na xtém místě po jeho práci, kamarádech, sportování a dalších radostech a stále jen čekáte, kdy mu milostivě zbude chvíle, i tehdy mrháte zbytečně čas.

  • Plánuje, ale bez vás

    úcta
    Autor: iStock

    Mluvíte o plánech do budoucna, ale on povídá jen a jen o sobě? O tom, kam by se mohl posunout váš vztah, vůbec nepřemýšlí? Prostě žije tady a teď a vás nechává ve velké nejistotě? Nejspíš to s vámi nemyslí vážně a jste momentálním zpestřením. Tak nečekejte na zázraky. Přece nebudete s někým, kdo o vás evidentně nestojí a vidí svou budoucnost bez vás.

Autor: beni
Diskuse ke článku
.