Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Milujete dva muže? Polyamorie není tabu, ale lze ji vůbec zvládnout?

7. července 2019 | 06:00

Většina lidí žije v monogamních vztazích a možná někdy čas od času jeden z nich „ujede“ v nějaké erotické avantýře. Nebo se zamiluje a prostě svého partnera opustí. Ovšem existují lidé, kteří touží po vztazích s více partnery. Takovému soužití se říká polyamorie, neboli mnoholáska. Co si budeme povídat, nejde o nic převratného, někde je takové soužití dokonce oficiální.

Možná si říkáte, jak je možné, že někteří lidé touží po mileneckých vztazích s více lidmi. A nejen touží, ale žijí tak. Jedna žena a dva muži, kteří o sobě vědí. Nepovažují to tedy za nevěru. Nežárlí na sebe, otevřeně spolu komunikují a žijí ve více domácnostech. Nikdo nikoho neomezuje a v podstatě jsou všichni spokojení.

Lidé, kteří praktikují polyamorii, nikoho např. z trojice neomezují. Mohou spolu „jen“ randit nebo spolu skutečně žít, a to jako v kterémkoli jiném manželství. Mohou spolu žít např. všichni tři dohromady nebo mají všichni svou vlastní domácnost a pouze se střídají v návštěvách. Další výhodou může být to, že je to finančně výhodnější (o náklady se dělí např. tři), nebo i to, že vždycky se najde jeden např. ze dvou mužů, který má náladu na to, na co ten druhý – ti druzí – ne.

Polyamorie není nevěra

 

Polyamorie je ale trošku něco jiného než to, když vdaná nebo zadaná žena začne například v zaměstnání flirtovat s okouzlujícím kolegou a prostě je na nějaký čas svému partnerovi nevěrná. Může se i zamilovat, ale obvykle se zase brzo "odmiluje".

Ovšem někdy se prostě může stát, že ze zamilovanosti vznikne něco víc... A vy najednou netušíte, co máte dělat. Kladete si otázku, jak se to vůbec mohlo stát. A co máte dělat dál... Je vůbec možné milovat dva muže naráz? Váš oficiální partner má své klady i zápory, kvůli kterým jste si ho vzala, ale ten druhý je úplně jiný a fascinuje vás na něm právě to, co vašemu manželovi chybí.

Je to jistě těžké rozhodování, s kým vlastně být, když milujete oba. „Věděla jsem, že miluji manžela i toho druhého. Bylo to krásné i strašné zároveň. Necítila jsem to jako klasickou nevěru, protože primárně nešlo o sex. Netušila jsem, co budu dělat dál. Chtěla jsem být s oběma, ale vím, že společná domácnost ve třech nepřipadala v úvahu. Nakonec jsem zvážila pro a proti, co od života očekávám a který z těch dvou odpovídá mým plánům. Pak jsem nakonec ten krok udělala, ale bylo to těžké rozhodnutí,“ vypráví třicetiletá Magda.

Zvažte všechna pro a proti

S jasným uvědoměním si priorit souhlasí i psycholožka Ramani Durvasula z University of Connecticut. Ta navrhuje zcela nekompromisně, abyste si vytvořila seznam kladů a záporů. „A buďte brutálně upřímná, když to budete sepisovat. Přemýšlejte o tom, s kým si to umíte představit i v 80, když vyhasne vášeň. Pokud pořád nevíte, tak si udělejte přestávku od obou vztahů. Takový výlet do svého nitra. Udělejte vše, co potřebujete, abyste se vrátila a situaci vyřešila. To, že získáte prostor sama pro sebe, vám poskytne určitý nadhled a perspektivu,“ radí psycholožka.

Bohužel neexistuje matematický vzorec pro výběr toho správného partnera. Realita je taková, že oba můžou být fakt skvělí muži a solidní partneři. Čemu dát tedy přednost: srdci, nebo rozumu? Psycholožka Sarah Abell, která se zaměřuje na partnerské vztahy, a tak velmi často řeší rozhodování mezi dvěma muži, tvrdí, že pokud máte problém vybrat si mezi dvěma partnery, máte spíše důvěřovat svému srdci. Přemýšlet o tom, jak se k vám chovají a jak byste se bez nich cítila. I psycholožka Ramani Durvasula říká, že máte následovat intuici.

Někdy je lepší nechat to být

Máte podobné dilema a řešíte, s kým být, protože milujete dva muže současně? Zkuste si odpovědět na následující otázky: Jsou vaše myšlenky na toho druhého sexuální, nebo jsou něco víc? Jak se cítíte, když druhá osoba není s vámi? Chtěla byste se vzdát současného vztahu? Kdo myslíte, že je pro vás lepší? A buďte skutečně otevřená!

Když se rozhodnete, musíte se toho držet. Když si vyberete jednoho z nich, je nutné toho druhého prostě nechat být. Když se rozhodnete, musíte být schopná respektovat toho muže, kterého jste si vybrala, a přijmout ho takového, jaký je. A existuje ještě jedno rozhodnutí. Možná si uvědomíte, že budete radši sama než s někým, kdo není ten pravý.

 

Autor: aši