Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak nás ve vztazích ovlivňuje, když vyrůstáme jen s jedním rodičem?

12. září 2022 | 06:00

Být vychováván pouze jedním rodičem je tak trochu výzva. Jak pro samotného rodiče, tak pro dítě. Není to vůbec jednoduché a může se stát, že se v budoucnu tito lidé dívají na vztahy tak trochu jinak, skeptičtěji. Jak je může tato skutečnost ještě ovlivnit?

Odmala jsem vyrůstala pouze s mámou. I přes tento „handicap“ mi ale nikdy nic nechybělo a máma se své dvojí role zhostila nejlépe, jak mohla. Jediná věc, která mi ale chyběla, byl vzor správného partnerství. Jak to má vlastně vypadat, když je v domácnosti zastoupena role mámy i táty? A jak to naše vztahy ovlivní do budoucna?

Video se připravuje ...
Královská výchova • VIDEO: Videohub

Problémy s důvěrou

Může se stát, že lidé, kteří vyrůstali pouze s jedním rodičem, mají později problémy s důvěrou. Pokud je to otec, který v rodině chybí, stává se, že vztahy s muži bývají často napjaté. To stejné platí v případě, že dítě vyrůstalo bez matky. Tito jedinci mají většinou strach druhým důvěřovat, protože je v nich zakotven pocit, že je opačné pohlaví zase opustí. 

V jejich životě se najde jen pár lidí, kterým opravdu důvěřují. Pokud je přesvědčíte o tom, že to s nimi myslíte vážně, nemají problém vás pustit do svého života. Jejich důvěru byste ale neměli zradit. 

Samostatnost je jejich druhé jméno

Vzhledem k tomu, že tito lidé vyrůstali pouze s jedním rodičem, byli odmala vychováváni tak, aby se o sebe uměli sami postarat, když bude potřeba. Proto se někdy může stát, že vaši pomoc odmítají a mají pocit, že všechny věci na světě zvládnou sami. Vyveďte je ale z omylu a poskytněte jim pomocnou ruku. Mohou být sice ze začátku proti, ale nakonec i oni zjistí, že ve dvou se to přece lépe táhne. 

Strach z odmítnutí

Někteří z nich v sobě po celý život nosí myšlenku, že rodič, který je opustil, je zkrátka nechtěl. Mají pocit, že nejsou dost dobří a že je nikdo nebude mít rád. Další odmítnutí by pak mohli nést mnohem hůř, než jiní. Mohou mít pocit, že zklamali a že si lásku vlastně ani nezaslouží. Je občas těžké je přesvědčit o opaku, protože vyrůstali s pocitem, že když je opustil jeden z nejbližší lidí v životě, tak nejspíš nestojí za nic. Pak už jen záleží na vás, jak dobře je dokážete přesvědčit o opaku.

Skeptičtí vůči lásce

Protože nevyrůstali v přítomnosti obou rodičů a neviděli, jak moc se mohou mít dva lidé rádi, bude pro ně neuvěřitelně těžké věřit tomu, že existuje pohádková láska a že někde na ně čeká ten pravý nebo to pravá. Představa dokonalého páru, který se bezhlavě miluje, může některým z nich připadat dokonce směšná. Nevyrůstali v takovém prostředí, tak proč by měli uvěřit tomu, že něco takového doopravdy existuje? Za jejich skeptičností se ale často může skrývat také touha opravdovou lásku poznat. 

Autor: Aneta Pařízková