Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Karel Höger: Idol žen se dvakrát oženil, ale maminku nepřekonala žádná!

16. listopadu 2017 | 06:00

Přemýšlivý, přesný jako hodinky, spolehlivý a v soukromí velmi skromný. Život mu ztrpčovali nacisté i komunisté, udolala ho normalizace. Jeho životem prošly tři ženy – dvě z nich byly manželky, ta třetí stála na pomyslném žebříčku nejvýše. Jeho maminka.

Narodil se v roce 1909 v Brně jako poslední ze třinácti dětí. I když vystudoval učitelský ústav, divadlo už od dětství miloval. Maminka totiž ochotnicky hrála a Karel ji doprovázel na zkoušky. Po své první učitelské štaci se rozhodl studovat herectví a první angažmá ho čekalo v brněnském Zemském divadle v roce 1932. V tomto divadle odehrál asi 120 rolí. Během práce ještě stihl vystudovat estetiku na brněnské univerzitě.

Nebyl prvoplánově krásný jako jiní milovníci filmového plátna. Přesto se stal idolem žen. Působil totiž oduševněle a měl obrovské charizma, které ještě umocňoval jeho hlas. Ten bohatě uplatnil nejen ve filmu, ale především i v divadle a rozhlase. Jeho kouzlo bylo obrovské, a dokonce režisér Otakar Vávra o něm prohlásil, že v českém filmu nebylo většího milovníka.

Ztvárnil řadu nezapomenutelných rolí, k těm nejznámějším patří role inženýra Prokopa z filmu Krakatit nebo role stárnoucího muže v televizním snímku Romeo a Julie na konci listopadu, v němž zazářil vedle Dany Medřické. Moc rád pracoval pro rozhlas a nejraději četl dětem. Namluvil Kocoura Modroočka, Rumcajse, kocoura Mikeše i Čapkovo dílo Povídání o pejskovi a kočičce. Děti ho milovaly a on je, i když paradoxně sám žádné neměl.

Žen bylo v jeho životě hodně, alespoň pokud jde o fanynky. Ty na něj čekávaly po představení a žadonily o podpis. Psaly mu i dopisy, a pokud tam byla uvedená adresa, odpovídal na ně. Prostě slušňák a třída! Pokud jde o soukromý život, jeho první partnerkou byla herečka Zdenka Procházková, a to sedmnáct let. Později mnohokrát řekla, že nebyla tou správnou manželkou, která by pečovala o domácnost. Navíc by stejně nepřekonala Karlovu matku.

I když byl ženatý, maminka byla pořád na prvním místě. Vařila mu jeho oblíbená jídla, potrpěl si na sladké. Nejraději měl prý nudle s mákem. Po sedmnácti letech manželství se Zdenkou Procházkovou skončilo. Nahradila ji Eva Vachková, která pracovala jako programová referentka Československého rozhlasu. Karla obdivovala už jako malá holka a platonicky ho milovala. Když se vzali, snažila se mu poskytnout veškeré zázemí. I když spolu prožili patnáct let, ani ona ale nepřekonala Karlovu matku.

Bohužel celý život bojoval s represemi a intrikami, což se nepříznivě podepsalo na jeho psychice. Politický tlak, který byl na něj vyvíjen, zhoršoval jeho srdeční chorobu, kterou trpěl od roku 1954. Od roku 1972 dostával méně rolí, a navíc mu zakazovali filmování. V roce 1976 začal natáčet seriál Nemocnice na kraji města, ovšem stihl jen jeden díl. Když v květnu 1977 dostala kolegyně Vlasta Fabianová doporučení, aby z divadla odešla, neváhal ani vteřinu a dal výpověď. Večer pak dostal infarkt a 4. května zemřel.

 

 

 

Autor: aši