Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Knihy, které nás baví: Nový Lars Kepler a autobiografický román z ženského vězení

  • 15. září 2016 | 06:00

    Každý týden vychází mnoho nových knih, které by ve vaší knihovně neměly chybět. Stejně tak jsou ale i antikvariáty plné – nejen – beletrie, která čeká na své znovuobjevení. Proto vám přinášíme nejzajímavější knihy, které by vám neměly proklouznout mezi prsty. Co jsme pro vás v redakci nachystaly tento týden?

  • Fiona Barton: Vdova

    Fiona Bartonová, Vdova, Domino, 397 stran
    Autor: archiv firem
    Stephen King o této knize řekl: „Jestli máte rádi dobrý psychologický thriller, pak si určitě chcete přečíst Vdovu. Strhne vás. A vyděsí.“ A ani trochu nepřeháněl. Jaké to je být manželkou pedofilního vraha? To všechny zajímá poté, co Glen Tayler, obviněný z ohavného trestného činu, zemře. Co všechno musela jeho žena Jean prožívat? Proč se rozhodla přijít o všechny kamarády a známé na úkor svého muže, který je obviněn z pedofilní vraždy? A jak to tenkrát skutečně bylo? Udělal její manžel ten strašlivý čin, anebo se proti němu všechno jen nešťastně otočilo? Jean na toto vše odpovídá novinářce, pro kterou je rozhovor s vdovou pedofilního vraha vrchol kariéry. O nic méně však skutečnost nezajímá i detektiva vyšetřujícího vraždu. Kniha vychází v překladu 21. září.
  • Marie A. Gregorová: Hříšníci


    Marie A. Gregorová, Hříšníci, XYZ, 272 stran, 269 Kč
    Autor: archiv firem
    Jestliže toužíte po oddechu a romantickém čtení plném lásky, pak sáhněte po Hříšnících. I když to není vždy procházka růžovým sadem a pana Darcyho tam nečekejte, vaši citovou stránku to zajisté potěší. Jak moc se dokáže člověk oprostit od bývalých lásek a partnerů tak, aby nenarušovali ty lásky současné? Je možné nechat minulost úplně plynout a vyčistit si v srdci a duši tak, aby tam bylo místo pro nové vztahy? Ano, lze to. Je to ale boj, který člověk musí sehrát, pokud v sobě najde dostatek síly. Stejně jako hrdinové dvou novel v knize Hříšníci od autorky Marie A. Gregorové. 
  • Lars Keples: Playground

    Lars Kepler, Playground, Host, 439 stran, 349 Kč
    Autor: archiv firem
    Sbohem Joono Lino, vítejte poručíku Jasmin Pascalová-Andersonová! Pokud saháte po nové knize manželské dvojice píšící pod pseudonymem Lars Kepler a už dopředu se ztrácíte v ocelově šedých očích detektiva Joona Liny, musíme vás zklamat. Playground není klasická severská detektivka, na kterou jsme od Larse Keplera zvyklí, ale mysteriózní thriller. Pokud ale máte rádi tempo jejich knih a napětí, které vás nutí přečíst příběh během jednoho večera, pak se vydejte s Jasmin do Města mrtvých. Pozor, pro silné žaludky!

    Jasmin je během mise v Kosově postřelena a na necelé dvě minuty upadne do klinické smrti. Během té doby se ale dostane do jakéhosi čínského města, které funguje jako přístav mezi životem a smrtí. A kde panuje nesnesitelně nespravedlivý řád. Jasmin se podaří z přístavu dostat zpět do života. Jenže o pár let později se tam octne znovu. Během té doby se ale zrovna lékaři rozhodují při operaci na chvíli zastavit srdce jejímu synovi, se kterým měla autonehodu. Jasmin, naučená z armády, se rozhodne jednat. 

  • Rowan Coleman: Rodina ze dne na den

    Rowan Colemanová, Rodina ze dne na den, Domino, 432 stran, 349 Kč
    Autor: archiv firem
    Představte si, že máte svůj spokojený single život, potrpíte si na večerní život, drahé oblečení a ruch velkoměsta. A najednou vám to seberou a místo toho "upíchnou" děti vaší zemřelé kamarádky, za kterými se odstěhujete mimo město. Ze dne na den se stala matkou, s čímž se poměrně rychle smířila a vlastně jí to v určitou dobu začalo dělat i dobře. Do svých adoptivních dětí se zamilovala.

    Jenže kromě nich i do jejich otce, vdovce po své nejlepší kamarádce, Louise. A zatímco stát se matkou nebyla tak úplně její volba, založit rodinu, to už je čistě v jejích rukou. Rozhodování je pro Sophii velmi těžké. Mohl by ji Louise milovat i za jiných okolností? Kdyby nebyla ženou vychovávající jeho děti, kdyby nebyla jakousi náhradou za jeho mrtvou ženu? A chce to vlastně vůbec vědět? Román je vtipný, ale na druhou stranu velmi chytrý a dokáže chytnout za srdce.

  • Piper Kerman: Oranžová je nová černá

    Piper Kermanová, Oranžová je nová černá, Grada, 352 stran, 349 Kč
    Autor: archiv firem
    Určitě znáte Přítelkyně z domu smutku, ať už v knižní podobě od Evy Kantůrkové anebo její seriálovou verzi. Teď si to můžete osvěžit knihou Oranžová je nová černá. Představte si, že si žijete svým spořádaným životem, chystáte svatbu a najednou ejhle – dolehnou na vás hříchy mladí a ty vám vynesou rok ve vězení! Sice s minimální ostrahou, ale přesto je to normální basa! Zdá se vám to nereálná zápletka? Přesto je kniha napsaná podle skutečnosti: Američanka Piper musela kvůli svému románku s drogovou dealerkou (které sem tam pomohla něco převézt přes hranice a bylo to už hodně dávno) vyměnit oltář za vězení a bílou za oranžovou – takový je totiž stejnokroj vězeňkyň.

    Najednou se tak ocitla mezi ženami, pro které jsou sem tam krádež, prostituce, drogy něčím, s čím se mnohé z nich setkávaly odmalička a na které by ještě bílá holka ze slušné čtvrti před pár dny hleděla možná jen z okýnka svého taxíku. Autorka ženám naslouchá, předává čtenářům jejich osudy, zároveň ale nemoralizuje ani nehodnotí. Kromě toho od těch žen dostává podporu a také životní lekci. Co ovšem hodnotí velice kriticky, je vězení a možnost, jak ženy „napravit“ a připravit na jejich další život. Nečeká vás ale žádná deprese, naopak. Díky autorčinu humoru a citlivosti se do knihy začtete a nebudete mít dost, dokud neskončí. Podle knihy byl také natočený jeden z nejúspěšnějších amerických seriálů. Název má stejný: Orange is the new black.

     

Diskuse ke článku
.