Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Knihy, které stojí za přečtení: Vůně Provence a nová kniha Stephena Kinga

  • 11. srpna 2016 | 06:00
    Každý týden vychází mnoho nových knih, které by ve vaší knihovně neměly chybět. Stejně tak jsou ale i antikvariáty plné – nejen – beletrie, která čeká na své znovuobjevení. Proto vám přinášíme nejlepší knihy, které si rozhodně musíte přečíst. Co jsme pro vás nachystaly tento týden? 
  • Stephen King: Bazar zlých snů

    Stephen King, Bazar zlých snů, 472 stran, BETA Dobrovský, 399 Kč
    Autor: archiv firem
    Když čtu název Bazar zlých snů, evokuje to ve mně jednu Kingovu ranou knihu, a to Nezbytné věci – známější může pro někoho být spíše jako film Obchodník s hrůzou. Prostě King umí hrůzu prodat, o tom není sporu. A jinak tomu nebude ani v případě souboru povídek s názvem Bazar zlých snů. Kromě samotných děsuplných příběhů autor přidal ke každému i průvodní slovo o tom, jak vlastně věty plné hrůzy zrovna v tom daném případě vznikaly. Všechny povídky ale mají jednu stejnou niť, a to je morálka, vina a posmrtný život. Jak bychom jednali, kdybychom viděli do budoucna a mohli různé situace ovlivnit? 
  • Stephen Clarke: Merde po evropsku

    Stephen Clarks, Merde po evropsku, Plus, 224 stran, 229 Kč.
    Autor: archiv firem
    Sérii Merde jste už určitě někdy zaznamenali, ať už to byla první kniha Merde! Rok v Paříži nebo některé z jejích pokračování. Tentokrát si autor Stephen Clarke vzal na paškál Evropskou unii. A v současné době to sedí nejlépe. Opravdu chce Brusel zakázat bingo, dudy a slaninové chipsy? A snaží se eurokrati donutit Brity říkat La Manche místo English Channel? A způsobuje inkoust v eurech u mužů impotenci? Ne. Tedy, ne tak docela… Pravdou však zůstává, že EU je dosti pochybná instituce. A bude ještě hůř, protože Paul West odchází do Bruselu pracovat pro francouzskou europoslankyni. A jelikož se Británie zrovna připravuje na hlasování, zda zůstat v EU, Paulovi se naskytne náramná příležitost, jak referendum ovlivnit. Jestli máte rádi Francii a občas takový prvoplánový humor, vůbec se nebojte se do knihy pustit. Je to skvělá oddychovka. Zvláště ve chvílích, kdy máte za sebou nějaký těžší kousek.
  • Svetlana Žuchová: Obrazy ze života M.


    Světlana Žuchová, Obrazy ze života M., 152 stran, Motto, 199 Kč.
    Autor: archiv firem
    Životní příběh hlavní hrdinky Marisie, která se po smrti matky vrací z Vídně na Slovensko, kde pracuje jako zdravotní sestra. Každodenní banální život se střídá s výjimečnými událostmi, hrdinka vzpomíná na matku, na svého partnera a obtížnou integraci do jeho rodiny, na příčiny rozpadu jejich vztahu a nevyhýbá se ani palčivým otázkám, které řeší v zaměstnání. Setkává se i s nevlastním bratrem, o jehož existenci neměla tušení. A protože je velmi racionální, neustále „rozumně“ vysvětluje všechno, co ji potká.
  • Elizabeth Bard: Piknik v Provence

    Elizabeth Bard, Piknik v Provence, 376 stran, Motto, 299 Kč.
    Autor: archiv firem
    Zavřete oči a nadechněte se. Jaká vůně se vám vybaví? U Elizabeth to je jednoznačně levandule, toliko příznačná pro kraj Provence. Elizabeth a její manžel totiž při romantickém výletu jejímu kouzlu naprosto propadli a rozhodli se odstěhovat se na venkov a otevřít si tam zmrzlinářství. Druhá autobiografická knížka autorky Elizabeth Bard obsahuje lákavé recepty na jídla, jako jsou plněné cuketové květy, fíkový koláč či medovo-tymiánová zmrzlina, ale především vypráví o všem, co se může stát, když se dva lidé z města přestěhují na venkov, když manželé zakládají společný podnik či když se americké děvče učí francouzskému stylu rodičovství.
  • Donna Tarttová: Malý kamarád

    Donna Tarttová, Malý kamarád, 573 stran, Argo, 398 Kč.
    Autor: archiv firem
    V městečku Alexandrie ve státě Mississippi dojde k tragédii – na Svátek matek je devítiletý Robin Cleve nalezen oběšený na stromě na zahradě před domem svých rodičů. Jeho vražda není nikdy objasněna a rodina se ze ztráty jediného syna nikdy nevzpamatuje. O jedenáct let později se do pátrání na vlastní pěst pouští chlapcova mladší sestra Harrieta, které v době neštěstí nebyl ještě ani rok. Uzavřené, ne právě milé a až nezdravě inteligentní děvčátko, k jehož vzorům patří kapitán Scott, Harry Houdini a Sherlock Holmes, se o prázdninách rozhodne, že s pomocí svého jediného kamaráda Hellyho bratrova vraha nejen najde, ale i náležitě potrestá. Co na tom, že většina pamětníků odmítá o celé záležitosti mluvit, že těch pár svědectví, která děti přece jenom získají, nepůsobí zrovna spolehlivě a že chybějí jakékoli důkazy? Pátrání, které zpočátku vypadá jako celkem nevinná dětská hra, se záhy zvrtne v nebezpečné dobrodružství, při němž se dá snadno přijít k úhoně. Zvlášť poté, co malí mstitelé zkříží cestu místnímu vyšinutému výrobci drog a několika dalším členům jeho poněkud zvláštní rodiny.

Diskuse ke článku
.