Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Knihy, které musíte přečíst: Nový Harry Potter a napínavá detektivka Tma!

  • 4. srpna 2016 | 10:00

    Každý týden vychází mnoho nových knih, které by ve vaší knihovně neměly chybět. Stejně tak jsou ale i antikvariáty plné – nejen – beletrie, která čeká na své znovuobjevení. Proto vám přinášíme nejlepší knihy, které si rozhodně musíte přečíst. Co jsme pro vás nachystaly tento týden? 

  • Bernard Minier: Tma

    Bernard Minier, Tma, XYZ, 351 Kč
    Autor: archiv firem
    Nezhasínejte světlo… A pokud to uděláte, připravte se na nejhorší! Říká vám něco Mráz nebo Kruh? Že jste se právě otřásli nad vzpomínkou na tyto dvě napínavé detektivky spisovatele Bernarda Miniera? Potom se vám určitě bude líbit i nová kniha Tma. Na scénu se už potřetí vrací detektiv Martin Servaz, který se ale v současné době léčí v sanatoriu pro policisty, trpí totiž syndromem vyhoření. Když mu ale poštou přijde karta od pokoje, kde se před rokem zabila jakási umělkyně, dojde mu, že je nejvyšší čas vrátit se do práce. 

    Na Štědrý den přijde rozhlasové novinářce poštou dopis, ve kterém jí cizí žena oznamuje svou sebevraždu. Novinářka neví, co si s tím počít, nechá to být. Druhý den jí do práce zavolá anonym a osočí ji, že s tím nic neudělala. Urážky a ponížení se začínají stupňovat. Jakou spojitost má tento případ s detektivem Servazem? Co když naši nejbližší nejsou takoví, jací se zdají? Co se stane, když někdo převezme kontrolu nad vaším životem a vztahy? A co se skrývá ve tmě?

  • J. K. Rowling: Harry Potter and the Cursed Child

    J.K. Rowling, Harry Potter and cursed child, Little Brown, 579 Kč
    Autor: archiv firem
    Jestli se i do vaší domácnosti během posledního desetiletí vkradl Harry Potter, určitě oceníte osmý díl s názvem Harry Potter a prokleté dítě. Vyšel v pondělí 1. srpna a během chvíle byl rozebrán do posledního kousku. A to je u nás k dispozici zatím pouze v anglickém jazyce. Jestli se i vy nemůžete dočkat, tak byste měli vědět, že to není klasický román, ale divadelní hra. 

    Devatenáct let po posledním souboji s Voldemortem je z Harryho upracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel, otec tří dětí a manžel. Neustále se musí prát se svou minulostí – stejně jako jeho minulost vstupuje i do života jeho dětí, které o to – světe div se – příliš nestojí. Jenže co když se minulost znovu opět někde objeví? Dejte si pozor, často totiž číhá v těch nejtemnějších zákoutích... 

  • Helen Oyeyemi: Dívka jménem Boy

    Helen Oyeyemi, Dívka jménem Boy, Argo, 298 Kč
    Autor: archiv firem
    Není krysař jako krysař. Zatímco ten mýtický krysy k sobě přitahuje, ten z knihy Dívka jménem Boy je od sebe odhání. Své o tom ví i Boy, jejíž otec právě takovým krysařem je. A lidé od něj  utíkají. Stejně jako nakonec i Boy. Protlouká se Amerikou 50. let. Seznámí se s vdovcem, který má dceru, a rozjíždí se trojúhelník, i když ne zcela milostný. 

    Helen Oyeyemi je britská autorka, která vydala už pět knih. První z nich dokonce už na střední škole. Každopádně román od románu se stále zlepšuje a tříbí svůj literární jazyk.

  • Kristin Hannah: Slavík

    Kristin Hannah, Slavík, Argo, 378 Kč
    Autor: archiv firem
    Schválně – kolik knih, jejichž děj se odehrává během války a jejichž hlavním hrdinou je žena, znáte? Určitě několik ano. Ale kolik z nich popisuje běžný život ženy za války? Moc jich není. Většina válečné beletrie opěvuje muže na frontě, případně pláče nad marností jejich životů, které tak brzy zhasly. 

    Román Slavík je právě přesný opak. Hlavními hrdinkami jsou sestry Isabelle a Vianne. Jedna mladá, divoká, žijící v Paříži a fungující v odboji, druhá máma od rodiny, které muže odvedli na frontu a do domu nastěhovali nacistického důstojníka. Jaké to bylo každý den se strachovat, že neseženete jídlo pro svou dceru? Jaké to bylo každý den se strachovat, že vás chytne gestapo a umučí? Každá z žen proti válce bojuje po svém. A obě si klepou na čelo nad jednáním té druhé. Najdou opět vůči sobě sesterskou lásku? A jak dokáže sama žena zachránit děti před transportem? 

  • E. L. James: Grey

    E. L. James, Grey, XYZ, 344 Kč
    Autor: archiv firem
    Přestože trilogie knih Padesát odstínů šedi byla původně jen lehce erotickou fun fiction romantické série o upírech Twilight, zamilovaly si ji ženy po celém světě a brzo z ní udělaly bestseller a z E. L. James milionářku. A tak zatímco v Hollywoodu se točí už druhý díl Padesát odstínů temnoty, samozřejmě s Jamie Dornanem a Dakotou Johnson, fanynky romantiky okořeněné špetkou BDSM praktik mají konečně možnost nahlédnout do duše tajemného pana Greye.

     

    Román nazvaný Grey je jednoduše Padesát odstínů šedi převyprávěných z pohledu Christiana. E.L. James tak vyslyšela prosby svých fanynek a dala jim nahlédnout do duše rozervaného milionáře a naznačila, jak se v něm rodí city k Anastasii. Pokud jste si trilogii oblíbila, jde bezesporu o knížku, kterou byste si měla přečíst. Například na týdenní dovolenou k moři bude ideální oddychovkou. Pokud ale čekáte pravdivou sondu do mužské duše, musíme vás zklamat. Přece jen – autorkou románu je stále žena, tak na to nezapomínejte ani při čtení.

  • Adam Glass, Federico Dallocchio, Clayton Henry: Sebevražedný oddíl

    Federico Dallocchio, Adam Glass, Clayton Henry, Sebevražedný oddíl, BB Art, 335 Kč
    Autor: archiv firem
    Jak to dopadne, když je svět v ohrožení a všichni ti hrdinové jako Batman, Superman, Flash nebo Wonder Woman si zrovna vzali dovolenou? Povoláte superpadouchy! Sebevražedný oddíl (v originále Suicide Squad) je partička antihrdinů, se kterými byste rozhodně nešli na večeři. Vyšinutí psychopati, chladní zabijáci a lidožraví mutanti se ovšem ukazují bohužel jako jediná možnost, jak zachránit svět před zmutovanou hordou humanoidů. Proto jim je výměnou za snížení trestu nabídnuta možnost opustit vězení a vydat se plnit tajné sebevražedné mise. S vědomím, že každý je nahraditelný, a pokud umřou, nikdo je oplakávat nebude. Ani když se povraždí navzájem...

    Suicide Squad je nejen dlouho očekávaný akční film, který má ve čtvrtek 4. srpna premiéru v českých kinech, ale také komiks, který současně s premiérou filmu vychází v nakladatelství Crew. Jeho hrdiny jsou padouši z Batmanova světa, a to včetně Jokerovy oddané milenky Harley Quinn nebo kyborga Deadshota. Na kresbě se podíleli celkem čtyři výtvarníci a vás zaručeně čeká pořádná dávka akce. Sebevražedný oddíl se tak drží trendu hrdinných antihrdinů a dokazuje, že černobílost postav a jasný rozdíl mezi dobrem a zlem už se zkrátka nenosí.

    Video se připravuje ...
    Sebevražedný oddíl jde do kin v ČR 4. srpna. • VIDEO: youtube.com

Diskuse ke článku
.