Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Knihy, které stojí za přečtení: Nová adaptace Krásky a zvířete a kultovní seriál Pozůstalí

  • 18. srpna 2016 | 06:00

    Každý týden vychází mnoho nových knih, které by ve vaší knihovně neměly chybět. Stejně tak jsou ale i antikvariáty plné – nejen – beletrie, která čeká na své znovuobjevení. Proto vám přinášíme nejlepší knihy, které si rozhodně musíte přečíst. Co jsme pro vás nachystaly tento týden? 

  • Zora Beráková: Vražda bez oběti

    Zora Beráková, Vražda bez oběti, Motto, 334 stran, 249 Kč
    Autor: archiv firem
    Máte rádi detektivky, ale nevíte, po které dříve sáhnout, protože se jich každý týden na knižním trhu objevuje přehršel? Pak vyzkoušejte knihu Vražda bez oběti. Je to totiž soubor kriminálních povídek. Ty vás zavedou do nejrůznějších prostředí, kde odhalí podoby mezilidských vztahů, vášní a tužeb, které doutnají pod povrchem. Nakonec pak vždy vedou ke zločinu, jehož motivy bývají někdy velmi podivné a v mnoha případech i naprosto malicherné. V každém případě ale všechny zločiny nesou pro pachatele velké riziko, a to i když se snaží za sebou všechny stopy zamést. Pak stačí jen drobná chybička, náhoda, a vše je jinak, než bylo naplánováno.

    Spisovatelka Zora Beráková oslavila nedávno své pětadevadesáté narozeniny, což ji očividně žádným způsobem neomezuje v tom, aby nadále publikovala. Za svůj život napsala mnoho detektivek, ale také básní a dříve hojně spolupracovala s televizí i rozhlasem. Na svém kontě má několik literárních děl. Rozhodně stojí za to se do jejího díla pustit! 

  • Jan Míka: Plavba Ňaderským mořem

    Jan Míka, Plavba Ňaderským mořem, MOBA, 280 stran, 279 Kč
    Autor: archiv firem
    Upřímně: první, co člověka na knize zaujme, je její úsměvný název Plavba Ňaderským mořem. Pokud jste měli rádi seriály, jako jsou Život na zámku, Náměstíčko nebo třeba Náves, určitě této Plavbě přijdete na chuť, pochází totiž z pera stejného autora. 

    Co jste si přáli, když jste byli malí? Chtěli jste být popelářem nebo třeba zvěrolékařkou? Tak to je právě ústřední motiv této knihy. Co se stane s našimi dětskými představami a sny. Chlapec, který se viděl jako fotbalový reprezentant, dělá gynekologa, plánovaná nejkrásnější plavba malebného parníčku skončí ve vlnách ženské košilky. Kromě toho se s autorem projdete po lázeňské kolonádě a nakouknete do nejednoho pokoje, kde se odehrávají skryté romance. Pohlazení po duši a koutky úst také nezůstanou na jednom místě! 

  • Jean-Michel Guenassia: Klub nenapravitelných optimistů

    Jean-Michel Guennassia, Klub nenapravitelných optimistů, Argo, 576 stran, 398 Kč
    Autor: archiv firem
    Ačkoliv nejde o horkou novinku zrovna přivezenou z tiskárny, myslím, že Jean-Michel Guenassia by si v našich končinách zasloužil trochu více pozornosti, než kolik se mu jí dostává. Jeho romány jsou až bolestivě krásné a upřímné, člověku z nich často až běhá mráz po zádech. Jako v případě jeho prvního velkého románu Klub nenapravitelných optimistů. Děj se odehrává na počátku studené války v Paříži, kde nás provází mladý Michel Marini, který prožívá několik krizí zároveň. 

    Problémy v rodině, a to nejen s rodiči, ale hlavně s dezertérským bratrem, který odmítá bojovat v Alžírsku, první lásky a hlavně střet s realitou v podobě imigrantů ze zemí tehdejšího východního bloku. Ti při partičkách šachů postupně vyprávějí své příběhy a motivy, proč ze své rodné země museli utéct. Jako třeba bývalý sovětský generál, ten utekl, aby zachránil svou rodinu, a nyní se v Paříži živí jako taxikář. Hlavní hrdina během několika let přichází o všechny iluze. I přes to všechno se však postavy v knize vykreslené snaží najít alespoň špetku optimismu v tom všem. Slzy na konci knihy zaručeny! 

  • Sarah J. Maasová: Dvůr trnů a růží

    Sarah J.Maasová, Dvůr trnů a růží, CooBoo, 433 stran, 349 Kč
    Autor: archiv firem
    Kdo by neznal pohádku Kráska a zvíře? Dvůr trnů a růží vypráví příběh, který se právě touto klasikou nechal inspirovat. Devatenáctiletá lovkyně Feyre v lese zastřelí pořádný trumf: vlka. Když vtom ji do svého doupěte odtáhne tvor, kterého byste rozhodně nechtěli v lese potkat! On hlavně ani tak není zvíře, jak si na první pohled Feyre myslela, ale spíše je to bájný nesmrtelný tvor, který společně s dalšími nesmrtelnými bytostmi dříve vládl světu. A jak to bude pokračovat? Co by to bylo za romantiku, kdyby se hrany nenávisti nezačaly pomalu obrušovat a dívka nepropadla kouzlu svého únosce? Pomalu začne přemýšlet, jak jeho – i tajuplný svět toho tvora – zachránit. Ačkoliv si na své přijdou hlavně teenageři, jako oddychovka potěší snad každého, kdo nečeká složité čtení a hluboké myšlenky vysvětlující smysl života. 
  • Tom Perrotta: Pozůstalí

    Tom Perrotta, Pozůstalí, Plus, 336 stran, 297 Kč
    Autor: archiv firem
    Co se stane, když najednou zničehonic zmizí dvě procenta lidské populace? Kdo by řešil tak zanedbatelné číslo... Ale přijde vám téměř 150 milionů skutečně málo? Právě že ne! A tak se zbytek populace snaží přijít na to, co se vlastně stalo, kam se ty miliony poděly. Román je geniálně zpracován podle biblického Nanebevzetí, kdy jsou vyvolení zachráněni, zatímco zbytek – plebs – musí na Zemi čelit pohromám a katastrofám, které jsou očekávány. Jenže jak je možné, že Bůh kromě dobrých křesťanů nechal zmizet také muslimy, katolíky, alkoholiky, zvrhlíky a násilníky? To asi nebude z vůle Boží... 

    Příběh se odehrává na jednom newyorském předměstí a dokonale ukazuje, jak taková iracionální událost může pohnout s lidskými osudy. Co všechno se najednou v lidech probudí za zvěrstva a jak je vlastně strašně moc těžké uchovat si chladnou hlavu a rozum mezi tolika šílenci. Pozůstalí je i stejnojmenný seriál, který jste mohli i u nás vidět na HBO.

Diskuse ke článku
.