Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zahnul vám? Známe 6 způsobů, jak se vyrovnat s nevěrou

6. července 2016 | 06:00

Zrada od milovaného člověka bolí a zpochybňuje všechno dobré, v co jste kdy věřila. Takovou katastrofu po sobě v ženské duši nechává. Jak přežít nevěru, když chcete s partnerem zůstat a zachránit společnou budoucnost?

Křičte na něj a plačte

Jste po právu ublížená, zraněná a bolest je hluboká. To, co vám pomůže, je se z ní vykřičet, vybrečet či vydupat. Klidně křičte i na původce všeho zla a nestyďte se za své emoce. Jen byste do svého zoufalství neměla zatahovat rodinu, a už vůbec ne děti.

Nechtějte nic vědět

I když vás to opravdu láká, na podrobnosti typu "kde jsi to s ní dělal?", "v čem je lepší než já?" nebo "jakou má barvu vlasů?" se neptejte. Jsou vám k ničemu a nepřinesou nic dobrého. Naopak – jen si ublížíte ještě víc a vaše fantazie si všechno přibarví o situace, které ani nemusí být pravdou. Řiďte se jednoduchým pravidlem - co nechci vědět, na to se neptám.

Zkuste najít příčinu nevěry

Snažte se racionálně se dobrat důvodu, proč k nevěře došlo, a to nejlépe s pomocí psychologa, který vás dokáže usměrnit. Je důležité odhalit příčinu, proč se vše stalo, protože pak můžete změnit sebe i stereotypy, které ve vztahu děláte. Nebo zjistíte, že váš podíl viny byl nulový, což vám může jen pomoci.

Musíte mu to odpustit

Pokud chcete bojovat a na vztahu pracovat, počítejte s tím, že netopit se v neustálých výčitkách a nevracet se do minulosti je pěkná dřina. Ale bez ní to nepůjde. Musíte společně hledat cesty, jak křehkou důvěru mezi vámi obnovit. Nesmíte se ale snažit sama! Víc energie by mělo rozhodně přicházet od nevěrného partnera.

Nastavte ve vztahu pravidla

Až spolu přijdete na to, co je potřeba v soužití změnit, nastavte si s partnerem pravidla tak, aby vám oběma vyhovovala a vytvářela bezpečné prostředí. V této fázi je důležité, abyste si sedli a bez emocí si opravdu upřímně promluvili o všem, co chcete a co od vztahu očekáváte. Pokud cítíte, že to sami nezvládnete, objednejte se na párovou terapii.

Myslete na sebe

Zapomeňte chvíli na něj a najděte si čas sama pro sebe. Jen ať vám to sluší. Potřebujete znovu nabýt ztracené sebevědomí. Až váš muž zjistí, že žena vedle něj je naprostá kočka, dojde mu, že pokud ujede znovu, mohl by vás ztratit, a tentokrát definitivně. Nebo že by si vás taky mohl odvést někdo jiný.

Opravdu víte, co je láska a jak má vypadat? Dočtete se to ZDE >>>

Autor: Brigita Zemen