Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Otevřená zpověď milenek! Jak prožívají Vánoce bez chlapa, který je s rodinou?

  • 3. prosince 2017 | 06:00

    Pokud jste už dlouho „jen ta druhá“, pak jistě moc dobře víte, že milenky mají těžký úděl. Pravda, pokud stojíte na straně manželky, budete tvrdit, že si za to můžou samy, ale život není černobílý. Ať je to, jak chce, vánoční svátky jsou doslova zkouškou vlastní důstojnosti. Jaké to je vědět, že o Vánocích nebudete s ním, ale sama?

  • Zuzana (35 let, milenkou čtyři roky)

    Autor: iStock

    Mám dobrou práci, mám kolem sebe spoustu přátel, jezdím na prima dovolené. Přesto cítím prázdnotu, zvláště když se blíží Vánoce. Chodím totiž s ženatým mužem, který se mnou pokaždé vyrazí během adventu na nějaký romantický výlet, kde mi předá krásný dárek, pomilujeme se a slíbí mi, že za rok už budeme na Vánoce spolu. Zatím ale Vánoce tráví se svou ženou a dětmi a během svátků mi ani jednou nepípne esemeska, natož aby mi zavolal.

    Rodina je prostě tabu. Já sedím sama doma u televize, koukám na romantické filmy, v ruce držím sklenku s vínem, brečím a představuji si, jak si Pavel bezstarostně užívá se svou rodinou. Pak se ozve před silvestrem, řekne mi, jak hrozné ty rodinné Vánoce byly a že za rok už určitě budeme spolu… Nevěřím mu už ani slovo. Vánoce beru poslední roky jako nejsmutnější část roku a tam uvnitř vím, že se s ním musím rozejít.

  • Jana (29 let, milenkou pět let)

    Autor: iStock

    Vánoce nesnáším. Od té doby, co jsem začala chodit s ženatým Radkem, to tak prostě je. Radek má tři děti, manželku a od začátku tvrdí, že se nehodlá rozvést. S ženou si „nerozumí“, údajně s ní ani nespí, ale děti jsou pro něj vším. Zpočátku jsem mu to i žrala, ale když pak jeho žena otěhotněla, pochopila jsem, že to s jejich manželským sexem nebude tak zlé.

    Nedokážu ho ale opustit. Vánoce tak trávím s přáteli, nadopovaná prášky na uklidnění, abych zahnala tu pachuť samoty. Hlavou se mi pořád míhají obrázky, jak Radek strojí s dětmi stromeček, jak si s nimi hraje na koberci, jak líbá manželku do vlasů – a je mi na zvracení. Jasně, můžu si najít někoho jiného, ale prostě nemám sílu.

  • Kamila (32 let, milenkou dva roky)

    Autor: iStock

    Do vztahu s ženáčem jsem šla dobrovolně, věděla jsem, že má rodinu a že ho k ničemu nemůžu přinutit. Jestli mě fakt bude chtít, rozvede se. Vánoční svátky jsou sice náročnější, protože se skoro nevidíme (maximálně mi zavolá na Boží hod, když jede jeho manželka s dětmi k rodičům), ale nějak jsem se s tím smířila. Když je sníh, jedu si zalyžovat, domluvím se s kamarádkami, které jsou single, nebo jdu do fitka, kde ze sebe všechny ty chmury vysportuji. Co bude, neřeším. Žiju přítomností.

     

  • Helena (49 let, milenkou patnáct let)

    Autor: iStock

    Po prvním rozvodu jsem byla chvíli sama, pak jsem se dala dohromady se svým bývalým spolužákem ze střední. Já měla syna, on měl dvě děti a manželku. Zpočátku jsem to brala spíše jako rozptýlení, pak jsem se fakt zamilovala. Honza ke mně chodil 2x týdně, vyspali jsme se spolu, já mu uvařila něco dobrého a odešel zase domů. Nikdy jsme spolu nikam nechodili, bál se, aby nás někdo neviděl. Vánoce trávil s rodinou, já se synem. Přesto jsem pokaždé večer brečela a toužila po objetí a jeho přítomnosti.

    Zhruba po dvou letech jsem se ho zeptala, co s námi vlastně zamýšlí. Prý mě miluje, ale ženu neopustí – mají majetek, který nehodlá dělit. Rozvod tedy nepřichází v úvahu. Akceptovala jsem to, snad v naivním domnění, že to možná nemyslí tak docela vážně. Ale myslel. Už patnáct let to spolu táhneme, tedy v ulitě mého bytu, kam vždycky přijde a odkud odejde. Vánoce samozřejmě trávíme každý odděleně. Zvykla jsem si, ale tam uvnitř vím, že jsem pitomá. Mně táhne na padesát a nemám odvahu začít znova a s někým jiným.

  • Gita (38 let, milenkou čtyři roky)

    Autor: iStock

    Vánoce jsou pro mě utrpením. Čtyři roky chodím s ženatým Petrem. Týden před Vánocemi jedeme vždycky na víkend do nějakého wellness hotelu, kde mi daruje nějaký krásný šperk a hučí do mě, že jednou mi ten prstýnek navlékne. Když pak nastane Štědrý den, udělám bramborový salát a rybu sama pro sebe, rodiče už nemám, sourozence taky ne. Postavím si na stůl fotografii Petra a celý večer na ni koukám a ptám se sama sebe: Ujíždí ti vlak, nemáš právo na pořádný vztah se vším všudy? Lásku si ale nikdo nevybírá.

    Nejhorší je ten pocit, že mu nemůžu zavolat, poslat e-mail, nic. Jednou jsem to nevydržela a jela jsem na Štědrý den k jeho domu. Stála jsem tam jak blbka, dívala se do jejich oken a po tváři mi tekly slzy. Dokonce jsem měla pokušení zazvonit a manželce všechno říct. Nedokázala jsem to. A nedokázala jsem to ani ukončit.

  • Pavlína (33 let, milenkou pět let)

    Autor: iStock

    Během vánočních svátků obvykle odjíždím pryč z republiky, někdy na lyže, jindy k moři. Vím, že Tomáš bude s rodinou, bere si dovolenou a nikdy mi během svátků nezavolá ani jinak mě nekontaktuje. Zvykla jsem si na to. Je to trochu ponižující, ale nechci se ho vzdát. Možná to nakonec udělám, protože jestli se rozvede, to je ve hvězdách.

    A nejhorší je vybrat dárek, který bude tak neutrální, že ho bez obav doma rozbalí. I když ale o Vánocích odjedu někam pryč, pokaždé to na mě padne. Když vidím šťastné dvojice na lyžích, jak se líbají nad svařákem, nebo páry se sklenkou vína kdesi na Kanárech... Chybí mi to. Chybí mi blízkost, chybí mi otevřenost. Nechci se pořád schovávat.

  • Karolína (45 let, milenkou deset let)

    Autor: iStock

    Deset let jsem byla milenkou ženatého pána, který mi celou tu dobu tvrdil, že se jednou rozvede. Až, až, až… Nikdy se to nestalo. Vánoce byly tím nejhorším obdobím v roce, které jsem nesnášela. Zavolá mi? Napíše mi? Sejdeme se? Jo, byla jsem zamilovaná a chtěla jsem s ním žít. Trávit s ním Vánoce – jako je tráví spolu jiné páry. Když mi před rokem řekl „po Vánocích svou ženu opustím a odejdu od ní“, snažila jsem se tomu uvěřit. Když byl únor, a pořád se nic nedělo, zeptala jsem se ho narovinu. Jen pokrčil rameny a řekl, že to prostě nejde. V ten moment se něco zlomilo a já si uvědomila, kolik času jsem ztratila a že nemá cenu to protahovat.

  • Darina (30 let, milenkou jeden rok)

    Autor: iStock

    Měla jsem ženatého milence, který měl rodinu a děti. Scházeli jsme se tajně, o rozvodu jsme nemluvili. Pokaždé objednal nějaký jiný hotel a nechávali jsme se zapisovat pod mým jménem. Vrcholem všeho byly Vánoce – první a poslední, které jsme spolu strávili (vlastně nestrávili). Zavolal mi, jestli se můžeme sejít před Štědrým dnem v jednom hotelu, a já souhlasila.

    Prý má pro mě dárek, což mě potěšilo – možná to přece jen nebude tak marný vztah. Když se objevil, dal mi obálku, ve které bylo deset tisíc. Prý ať si koupím, co chci. Pak jsme se spolu vyspali a já si najednou připadala jako levná děvka, kterou si koupil. Než odešel, řekla jsem mu, že už ho nechci nikdy vidět. Legrační bylo, že ty peníze jsem nakonec využila na to, abych zaplatila škodu v hotelovém pokoji – rozlili jsme tam totiž červené víno.

     

    Proč muži podvádějí, i když žijí ve šťastném svazku? Podívejte se na VIDEO, v němž se to dozvíte:

    Video se připravuje ...
    Vztahová terapeutka Esther Perel zkoumá, proč lidé podvádějí i když žijí ve šťastném partnerství a proč nevěry tak zraňují. • VIDEO: www.ted.com

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.