Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kdy stojí za to o vztah bojovat?

Pokud se dokážete bavit je formou hádky, je možná načase vztah ukončit
17. dubna 2011 | 11:11

Jsou vztahy, které stojí za záchranu, ale u některých je to jen mrháním času i energie.Jenže jak poznat, kdy je naše láska mrtvá a kdy by stačilo jí jen trochu pomoct a fungovala by jako kdysi?

Příběh nešťastné Františky

Pětatřicetiletá Františka je vdaná patnáct let. První dva tři roky to docela šlo. „Zamilovala jsem se do něj, protože byl jiný. Jiný než ostatní chlapi a úplně jiný než já. Bavila mě ta rozdílnost. Já byla do větru, on usedlý. Já měla učňák, on vysokou,“ líčí nadšeně. Jenže časem se ukázalo, že odlišnost je víc průšvih než bonus. „Dnes si nemáme co říct. Doslova. Povídám si jen s kamarádkami, s ním nikdy. On má své představy o tom, jak bychom měli fungovat, já své. Problém je, že se od sebe zásadně liší. Neshodneme se ani v tom, co nakoupit a jestli jet vlevo, nebo vpravo. Řveme na sebe snad každý den. Někdy ho ignoruji, jindy křičím taky. Ale odcházet od něj nechci.
Co bych si sama se synem počala? Ale k životu to taky není. Sem tam se pokusím udělat nějaký vstřícný krok nebo si promluvit, ale je to k ničemu,“ uzavírá s povzdechem Františka.

Jak poznat, že to nemá cenu?

Podle psychoterapeuta Aleše Kaliny z www.mujvztah.cz existuje pět jasných signálů, které hlásí, že už je to s naším vztahem opravdu špatné.

1. Jste jako voda a olej

Říká se, že opaky se přitahují, ale ne vždycky na dlouhou dobu. Nakonec voda i olej jsou tekutiny, ale nikdy se nespojí, i když vedle sebe plynule tečou. A to je právě ten problém. Přece nechcete žít vedle někoho, ale s někým. „Pokud nejste slučitelní, stále budete cítit, že vám ve vztahu něco chybí. Vše se na oko bude zdát hezké a učesané, ale vy máte chuť ještě na něco jiného. Neslučitelnost se nejvíc projevuje nenaplněností ve věcech, které jsou pro vás důležité. Partner jakoby nestíhá, a to i přes veškeré úsilí,“ říká psychoterapeut.

2. Nezabírá sexuální chemie

Sexuální potěšení a uspokojení se nedá ničím nahradit ani ošidit. Buďto jste se svým partnerem sexuálně spokojená, nebo ne. Nic mezi neexistuje. „Chemický soulad poznáte tím, že s partnerem běžně diskutujete o sexu a o všech jeho detailech. Pokud často cítíte, že by pro vás byl někdo jiný lepší a dokázal vás lépe uspokojovat, něco vám v sexu chybí. Pak přirozeně tuto potřebu budete hledat někde jinde,“ vysvětluje Aleš Kalina.

3. Nemáte společné zájmy

Spousta vztahů je postavena na tom, že dvojice má jeden nebo více stejných zájmů. Problém nastane ve chvíli, kdy společná záliba skončí. Často tím končí i vztah. „Spoustu let jsme spolu chodili na túry a lezli po horách. Ale ve chvíli, kdy jsem onemocněla, byl se vším konec. Ušla jsem sotva kilometr a hned byla úplně vyřízená. Najednou se ukázalo, že poté, co odpadl náš společný koníček, nezbylo nám vůbec nic. Za dva roky jsme se rozvedli,“ přiznává padesátiletá Silva svou zkušenost.

4. On má chybu, která vás vytáčí

Spoustu věcí velkoryse přehlédnete, nakonec mávnete rukou i nad jeho mlaskáním u jídla nebo podivnou potřebou sledovat v televizi každý baseballový zápas. Ale přes některé věci se prostě přenést nedokážete. „Nesnáším, jak můj muž neustále každého pomlouvá a všechno vidí černě. Ve chvíli, kdy začne vykřikovat, že je venku odporně teplo, rohlíky jsou moc drahé a všichni sobci, mám chuť se s ním rozejít,“ vypráví třiatřicetiletá Helena. „Pokud váš partner není ochotný své jednání změnit, budete se muset rozejít,“ komentuje to psychoterapeut. Podle něj prostě není možné přehlížet věci, které jsou pro vás důležité. A vztah na sdílení důležitých věcí stojí.

5. Máte nízkou křivku vztahu

Vezměte si tužku a papír a nakreslete osu X a kolmo na ní osu Y. Na ose X bude časový údaj (týden nebo měsíc), na ose Y hodnoty od nuly do deseti. Nula znamená nejhorší zážitek nebo období, které jste spolu prožili, a deset to nejhezčí. Pokud je vaše křivka spokojenosti ve vztahu dlouhodobě pod číslo šest, máte problém.

Dům na pevné zemi

Základ každého soužití je správný výběr partnera. Měla byste mít s mužem svého srdce podobný nebo stejný žebříček hodnot, důležité jsou i společné zájmy (alespoň některé), vztah k sexu, dětem, rodině, ale i kariéře. Vztah totiž nestojí jen na lásce, ale hlavně na sdílení a prožívání toho, co život přinese.

Jak situaci zachránit

Pokud je vám líto vzdát společně strávené roky a chcete udělat pro záchranu vztahu maximum, je třeba na tom začít pracovat. Samo se nespraví nic.

Mluvit zlato, mlčet peklo

Psychologové přiznávají, že nejčastější důvod, proč se rozpadají manželství, je nedostatečná komunikace o problémech. Takový neřešený problém časem nabobtná, začne tlačit jako kámen v botě a způsobí vzájemné odcizení. Není problém, že máte s partnerem odlišné názory, problém je, když o nich nemůžete mluvit. Nenechávejte v sobě různé křivdy a mizerné nálady hlodat. Mluvte o nich spolu a vyřešte je.

Zajděte do servisu

Stejně jako auto, i vztah je třeba čas od času nechat překontrolovat. Alespoň jednou za rok si s partnerem sedněte a promluvte si o tom, vás na vašem partnerství baví, co vám vadí a co byste ráda změnila a jak. Ale neprobírejte to doma při vaření večeře nebo žehlení prádla. Objednejte stůl v restauraci a vyrazte na příjemnou večeři, při které si budete moct v klidu povídat.

Buďte velkorysá

Ve chvíli, kdy se začneme zamotávat do nesmyslných výčitek typu: Ty snad nikdy nevyneseš odpadky! Nevím, proč mě nevezmeš někdy do kina! V těch trenkách vypadáš nechutně!, zaděláváme si na smeč z jeho strany. Ta se buď projeví tak, že i on spustí lavinu křivd, které mu způsobujete, nebo s vámi přestane mluvit a nebude mít sebemenší chuť cokoli napravovat. Buďte velkorysá a pavlačové hádky si odpusťte. Promluvte si v klidu u kávy. Ale taktně.

Obdivujte ho

Vyzkoušejte trik, jejž mi poradil odborník na etiketu Ladislav Špaček. „Kdyby žena vítala muže, který se vrací z práce, s úsměvem, vrhla se mu k nohám a řekla: ,Vyprávěj, co jsi dnes úžasného dokázal a zažil!‘, snesl by jí modré z nebe.“ Na tom něco bude. Myslím, že vrhání k nohám si klidně můžete odpustit, ale když ho místo obvyklého: „Jsi celý zpocený a já už tu na tebe půl hodiny čekám s polévkou!“, pochválíte a trochu polechtáte jeho ješitnost, bude se vedle vás cítit jako v ráji.

Hrajte si

Že je život a někdy i vztah plný povinností a starostí, je jasné. Jenže my do něj zapomínáme přinést víc hravosti a radosti. Vyzkoušejte společně stolní hry, naplánujte si výlet nebo privátní saunu. Hrajte si i v sexu. Tyhle drobné a nenápadné radosti jsou kořením každého vztahu. Bez nich chutná neslaně nemastně.

Jaké má Františka vyhlídky?

Lenka Černa (mujkouc.cz):
Pokud bych měla hodnotit Františčinu situaci, musí si nejdříve odpovědět, zda jí partner stojí za to, aby s ním na vztahu pracovala. Stejné si musí odpovědět on. Pokud to oběma stojí za to, musí hledat nové společné zájmy a oblasti společných priorit a zároveň je třeba zjistit, proč se jim vztah rozpadl a co dělat do budoucna pro to, aby se tak znovu nestalo. To se většinou bez dobrého odborníka se specializací na partnerské vztahy zvládnout nedá.

A pokud to Františce nestojí za to? Byla by šílenec, kdyby ve vztahu zůstala. Musela by se totiž smířit s tím, že nebude milována a stráví svůj drahocenný život s někým, s kým jí není dobře. A to je obrovská škoda. V tom případě bych Františce doporučila s pomocí specialistky nalézt vztah sama k sobě, stabilizovat svůj vlastní svět a pak začít se změnami – opustit partnera, být nějakou dobu sama a až pak si hledat někoho nového.

Autor: Majka Vinická, Kbak