Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

5 kroků jak se stát hýčkanou "princeznou"

6. května 2011 | 10:54

Britská královská svatba v nejedné z nás probudila dětské pohádkové sny. Přiznejte si, která by nechtěla být ta jediná vyvolená, stát na piedestalu svého obdivovaného "prince" a nechat se láskyplně opečovávat?

Jste matka, kuchařka, organizátorka, pradlena, taxikářka, kamarádka občas i zdravotnice. Ostatně s manželem a dětmi vám nic jiného nezbývá. Prostě jste se nenarodila se stříbrnou lžičkou v puse. To ale ani vyvolená britského prince Williama Kate Middleton, dnes už vévodkyně z Cambridge. I když ruku na srdce, přeci jen by s ní většina z nás zase tak úplně neměnila.
Ale proč si neosvojit pár pravidel, abychom se i my se svým "obyčejným" mužem a dětmi bez významného rodokmenu jako princezny alespoň někdy cítily?

Pravidlo číslo 1 – Buďte neschopná

Vaše partnerky nepoučujte a rozhodně jim neříkejte, jak mají řídit, to byste daleko nedojeli
Autor: scom
Jenže jak má chudák princ ukázat svou chrabrost a odvahu, když mu nedáme šanci. Je fakt, že jsme silné, akční a schopné, ale občas není na škodu zahrát si na něžnou vílu s dlouhým, zasněným a nechápavým pohledem, která nedokáže ani otevřít dveře, natož se sama nasoukat do kabátu. Pozorujte chvíli svoje kamarádky, které by manžel na rukou nosil a zjistíte, že spolu hrají hru na „miláčku, co já bych si bez tebe počala“. Když se to nepřežene, baví je to oba. On si připadá jako hrdina, který musí svou křehkou květinku chránit a ona je obletovaná. Samozřejmě, že je schopná vzít do ruky sbíječku a vybourat příčku, vyměnit kolo u auta nebo namontovat nový zámek do dveří, ale proč by to dělala…

Náš tip: Máte doma dceru? Pak sledujte, jak šikovně mrká dlouhými řasami, dělá něžná a láskyplná gesta a tatínek je z ní celý naměkko. Možná něco z toho zabere i na vašeho muže.

Pravidlo číslo 2 – Kašlete na dokonalost

Vyhlaste doma revoluci a změňte sama sebe.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
„Připravila jsem svým dospělým dětem svačinu, každému něco jiného, aby měly radost, vygruntovala byt, Pepovi uvařila svíčkovou a mamince koupila křížovky. Nikdo to neocenil a ještě byli protivní. Všichni. Otevřela jsem bílé víno a brečím do polštáře,“ pípla mi nedávno zoufalá textovka od kamarádky. Sedla jsem do auta a jela jí vynadat. Proč se pořád snažit někomu zavděčit? Jestli vás to naplňuje a nečekáte, že se někomu z vaší péče radostí zamotá hlava, pak se obětování pro druhé nevzdávejte. Ale pokud jen trochu toužíte po rovnováze a chcete dostávat to, co dáváte (alespoň částečně), vykašlete se na svačinky, svíčkovou i gruntování. Jakmile rodina i váš miláček začne vnímat vaši péči jako samozřejmost, žádného ocenění se nikdy nedočkáte a z role služky se jen tak nevymotáte. Větší děti si určitě zvládnou namazat chleba samy a žádný chlap není nesvéprávný, aby neuměl sem tam uklohnit večeři.

Náš tip: Nežeňte se z práce na nákup a rychle domů jako zběsilá. Objednejte se na masáž nebo vyrazte s kamarádkou na kafe. Nezapomeňte zavolat dětem a manželovi, že se zdržíte a moc se těšíte na něco dobrého k večeři. Chvíli bude trvat, než si na to zvyknout, ale i je nakonec bude bavit dělat vám radost.

Romantiku celého večera jsem si skutečně užívala.
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

Pravidlo číslo 3 – Nechtějte nemožné

Můj tatínek je s nošením květin opravdu na štíru. Pochlapí se na maminčiny narozeniny a občas na Den žen. Jinak odolává nátlaku, prosbám a výčitkám a nekupuje je. Zato rád mamince uvaří něco dobrého k večeři, kdykoli si ona vzpomene, přebuduje obývák a s láskou jí nosí ryby, které vlastnoručně nachytal. To je jeho „mám tě rád“. Od každého zní vyznání totiž trochu jinak. Někdo je romantický typ, který si potrpí na hvězdy, jiný dokazuje svou lásku pomocí dárků a pozorností a praktické typy raději mluví činy než slovy. Přesto by každý z našich mužů měl alespoň svým způsobem dávat najevo, že nás má rád a nejsme pro něj jen stabilní kus nábytku.

Náš tip:
66% žen si stěžuje na to, že se k nim partner nechová příliš romanticky, ale romantika chybí také 40% mužů. Zeptejte se na něžné sny svého muže, možná budete překvapená.

Pravidlo číslo 4 – Jste to, co si myslíte

O dárek k narozeninám si řekněte přímo, náznakům muži nerozumí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Než si to bude myslet i vaše okolí, musíte si jako královna připadat vy sama. Bez toho to většinou nejde. Když jste si jako malá holka hrála na princeznu, také jste se cítila jako hlavní hrdinka, kterou všichni milují a obdivují a ne jako zapomenutá děvečka, které si nikdy nikdo nevšimne. Zahrajte si na to i dnes. Jste přece úžasná, tak je úplně normální, když vám vaši blízcí projevují lásku a zahrnují vás pozorností a něžnostmi. Nakonec zjistíte, že pánové milují ženy, kterým můžou otvírat dveře u taxíku a kupovat dárky. Jen žádnou skromnost. „Jé, to jsi nemusel, stalo se něco?“ odpálkovala sedmadvacetiletá Silvie svého milého, když jí jen tak koupil saténovou noční košilku. Odradilo ho to od dalších pozorností, takže se dalšího dárku dočkala až pod stromečkem a chvíli jí trvalo, než si roli princezny získala zpátky. „Teď děkuji za každý dárek, chválím muže za to, jakou mi udělal radost a že je skvělý a já si s ním připadám božsky. A opravdu to funguje. Jsme spokojení oba. On jako silný muž, který to se mnou umí a já jako opečovávaná žena,“ prozrazuje svůj trik Silvie.

Náš tip: Pokud si pod slovem pozornost představujete novou kabelku, lodičky nebo náušnice, proč ne? A klidně si o to řekněte, když svými požadavky nezruinujete jeho peněženku, určitě vám nějakou drobností rád udělá radost.

Pravidlo číslo 5 – Volejte o pomoc

Ve wellness centrech si můžete dopřát nejrůznější typy masáží.
Autor: Orea Hotels
Ať děláte, co děláte, ocenění, láskyplný projev natož dárek se nedostavují? Pak se podívejte na svého tchána. Genetika a rodinný model jsou mocné síly, které se těžko překonávají, ale zmírnit se určitě dají. Začněte nenápadně tím, že ho občas překvapíte drobnou radostí, odvezete děti k rodičům a uspořádáte pro něj rozmazlovací erotický večer s masáží. Pokud se nedovtípí a nenastartuje sám, řekněte mu přímo, co byste od něho chtěla a co by vám udělalo radost. Věty typu „Jsi málo romantický“ nebo „Vůbec se mi nevěnuješ“ po něm sklouznou jako kapka po okně. Klidně buďte konkrétní. „Udělá mi radost, když spolu zítra půjdeme do kina,“ je mnohem jasnější a splnitelnější. Jestliže nic z toho nezabere, máte několik možností. Buď se s tím smíříte, vyměníte nebo budete hledat ocenění jinde. Možná vám budou chtít dělat radost kamarádky, rodiče nebo to naučte svoje děti.

Náš tip: O lidi, kteří slyší na vaše SOS a jsou ochotni vám pomoct, obejmout nebo polichotit, se musíte starat. Buďte i vy připravená všeho nechat a jít „zachraňovat“, když je jim ouvej.

Autor: Majka Vinická, Kbak