Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dovolená bez hádek? Vyražte bez partnera!

Místo vysněné dovolené plné klidu a odpočinku jen hádky s partnerem? Vyjeďte na dovolenou každý zvlášť
26. července 2010 | 19:11

Než si stačíte zabalit na cestu, už si skáčete po krku. První dovolenková hádka je na světě a to jste ještě nikam nevyjeli. A lepší už to nebude. Ano, dovolená s vaší drahou polovičkou může být traumatická. Co s tím?

Diana (49) a Ross (49) Appleyardovi jsou spolu krásných dvacet tři let. Mají spolu dvě dcery, Beth (22) a Charlotte (17). Jejich společné dovolené byly vždy plny zmatku. Letos se rozhodli, že stráví týden každý podle svého.

Ona miluje chození po památkách a slunce. On nesnáší oboje a na letišti je k nesnesení. Teď tráví Diana a Ross dovolenou odděleně. Zní to lákavě? Oni si nemohou svůj nápad vynachválit!

Diana:

"Ross má na dovolené pocit, že se doma všechno rozpadne, než se vrátíme. To samozřejmě zahrnuje i jeho práci. Dále nemá ráda prohlížení památek a davy turistů, což k dovolené podle mého názoru prostě patří. A je alergický na komáří kousnutí. Když má někde nějaký svědivý pupínek, rozdrápe si ho do krve a celé mu to nabobtná."

"Taky nemá rád sluníčko, protože se vždycky spálí. Když byly holky malé, jezdívali jsme do Cornwallu. Když jsem je vzala na pláž, Ross zůstal v autě a kouřil. Jediné, co měl Ross na našich dovolených rád, bylo večerní pití a dlouhé stolování."

"S dcerami jsme šly spát brzy, manžel zůstával v baru. V noci nás samozřejmě vzbudil svým pozdním příchodem, v rámci kterého narážel do nábytku, když se snažil najít postel. Ráno jsem zase s holkami musela vstát já, protože vyspával kocovinu. Kolikrát jsem ho chtěla zabít."

Hrůzná cesta letadlem

"Letět někam s Rossem letadlem je jako trávit čas s diktátorem ze třetí světové války. Jakmile projdeme dveřmi na letiště, stane se z něj tyran. Křičí: 'Ne, nemáme čas kupovat noviny! Charlotte, dej si někam ten lak na nehty! Uletí nám letadlo!'" popisuje Diana, jak dřív u nich probíhala dovolená.

"Snažila jsem se mu vysvětlit, že máme dvě hodiny čas, ale byl úplně na nervy a křičel na nás: 'Nesmysl! Okamžitě mě následujte,' a spěchal kupředu. A tak jsme dorazili bez zastávky na kávu, nakupování, časopisů a splavení. Cestou jsme samozřejmě narazili do spousty lidí, protože on nekompromisně rozrážel davy. A ke gatu jsme dorazili hodinu a padesát minut před odletem našeho letadla."

"Na místě samozřejmě ještě nikdo není. Ross spokojeně říká: 'Vidíte? Jsme tu první, budeme mít dobrá místa.' 'Máme rezervovaná místa,'" mávám mu letenkami před očima, ale dobře vím, že to nemá cenu. Ještě chvilku přemýšlím, jestli má cenu se snažit, ale pak vzdám naději na odpočinkovou dovolenou.

Rozumné řešení

"Když se podívám zpátky, žádná z našich dovolených nebyla bez problémů. Snažila jsem se mu vyhovět, ale pokaždé jsem skončila neúspěšně. Minulý měsíc jsme se s manželem domluvili, že strávíme každý týden podle svého. Já jsem strávila překrásný týden s našimi dcerami ve Francii, Ross miluje rybaření, tak jel s kamarády do Skotska," libuje si Diana.

"Po letošní zkušenosti už oba víme, co je pro nás nejlepší. Oddělená dovolená je to pravé řešení. Po návratu si navzájem řekneme naše zážitky, oba budeme předstírat, že nás zajímá, co ten druhý říká, a pak se život vrátí do starých kolejí," směje se Diana, pro kterou je nyní dovolená skutečnou dovolenou, ne jenom ustavičným stresem.

Ross:

"Radši bych dostal elektrický šok, než abych musel někam letět se svou manželkou a dcerami. Cestování se třemi ženami mě prostě stresuje. Hlavně dostat je ke gatu, než nám uletí letadlo."

"Proč si ženy umanou, že si musí jít něco koupit, těsně předtím, než letí letadlo? Na letišti přece nejsme proto, abychom nakupovali, ale proto, abychom se dostali na odpočinkovou dovolenou. A jsme u toho! Taková věc podle mě neexistuje. Dovolená je ztráta času. Je to drahé, vyčerpávající a nikdy se nesplní naše očekávání."

"Vždycky už se těším, až budu doma a budu moct v klidu rybařit se svými kamarády. Vše, co potřebuji, jsou hory a ticho. Nechápu, jak může mé dcery a ženu bavit otravování cizinců, abychom si koupili náhrdelník z mušlí nebo zmrzlinu."

Otrok všem

"Tak zaprvé, já jsem vždy ten, kdo všem nosí kufry. Které jsou navíc plné oblečení mých dcer a ženy, které si je stejně nikdy neoblečou. Zadruhé, nevydržím být na pláži. Vždycky se spálím a pokouše mě hmyz."

"Muži prostě nemají dovolené rádi. Těší se, až zase uslyší telefon ve své kanceláři. To je ten pravý důvod, proč chodí ráno pro noviny."

"Představa, že mě čeká den plný válení se na pláži nebo chození po památkách, mi stačí, abych si chtěl lehnout na zem a umřít. Uvnitř křičím a říkám si: 'Proč? Proč jsme v téhle horké a předražené zemi a utrácíme tu mraky eur, když můžeme být v klidu doma?'"

Dovolená podle mě se ženě nelíbila, tak jsme jeli každý sám

"Jednou jsem Dianu vzal na dovolenou podle sebe. Jeli jsme do hor a hráli golf. Sice nám pršelo, ale pokud měl na sobě člověk pláštěnku, bylo to fajn. Nemohl jsem pochopit, když mi po třech dnech řekla, že chce domů."

"Naše líbánky jsme strávili v Turecku. Diana ležela u bazénu a já si četl na pokoji. Nebylo to moc úspěšné. Manželka se mnou nemluvila několik dní."

"Konečně teď, po dvaceti třech letech manželství, si můžeme upřímně říct, jak si představujeme dovolenou. A když přijedeme z dovolené, sedneme si ke stolu, jsme plní zážitků a můžeme si o nich v klidu u večeře popovídat."

Autor: mivr, INT
Video se připravuje ...