Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

6 mýtů, které ničí váš vztah!

K vášnivému milování potřebujete především energii a hormony. Některé potraviny nám je dodají.
3. srpna 2012 | 06:11

Věříte, že je žárlivost pro vztah dobrým kořením? Nebo že se protiklady přitahují? V tom případě na ně můžete s klidem zapomenout. Přinášíme vám 6 mýtů, o kterých si většinou mylně myslíme, že jsou ve vztahu normální.

Mýtus č. 1

Verbální vzájemná komunikace je v partnerském svazku to nejdůležitější. Čím více budeme o našem vztahu mluvit se svým partnerem, tím lépe si naší společnou budoucnost dokážeme naplánovat a jeden druhému porozumět.

Pravda

Muži a ženy mají velmi odlišné představy, jak často by měli o svém vztahu mezi sebou mluvit. Ale vždy je lepší si nějakou tu informaci nechat pro sebe. Váš partner přeci nemusí vědět, v kolik vám jede autobus domů, nebo co měla vaše kolegyně k obědu. Abyste se vyhnuli zklamání, že vašeho partnera tyto informace vůbec nezajímají, je lepší si s ním mluvit jen o věcech, které se ho alespoň okrajově týkají, nebo když chcete jeho radu. Jinak riskujete, že vaše vzájemná promluva vyjde naprázdno a partner začne při konverzaci "vypínat".

Mýtus č. 2

Podobnost ve vztahu dvou lidí hraje po celou dobu  vztahů zásadní roli. Čím více společných koníčků nebo přátel máme, tím lépe se nám ve vztahu žije. Není přece nic jednoduššího, když přesně víme, na co naše polovička myslí.

Pravda

Nikdy nic není tak jednostranné, jak se nám může na první pohled zdát. Příliš mnoho rozporů může vést ke konfliktu, ale zase přílišná vzájemná podoba nás může začít po nějaké době pořádně otravovat a nudit. Vždyť  je přeci vzrušující poznávat koníčky našeho partnera a zase na oplátku mu představit koníčky vaše.

Mýtus č. 3

Ženy jsou nenapravitelné romantičky a muži ženám, co se týče představ o romantických večerech, výletech a jiných zamilovaných představ, prostě nerozumí. Muži jsou oproti ženám tvrdí realisti, kteří si vzdušné zámky rozhodně nestaví.

Pravda

V tomto případě je skutečně opak pravdou. Muži totiž překvapivě sní o trvalém a fungujícím partnerském svazku mnohem častěji než ženy. Dokonce trvají na tom, že vztah musí být založen na lásce. Nevěru jen těžko dokázají přejít a většinou partnerku po takovémhle prohřešku opustí. Oproti ženám jsou tedy muži v reálném světě dost romantičtí.

Mýtus č.4

Hádky by ve správném vztahu vůbec neměly být. Každý normální pár se přece vždy dokáže rozumně domluvit a předejít tak ostrým výměnám názorů. Pokud jsme názorem nebo informací od našeho partnera rozrušení, není dobré na to reagovat křikem nebo hlasitým monologem.

Pravda

Dva lidé logicky nemohou mít neustále stejný názor. Páry, které se ještě nikdy zdravě "neporafaly", jsou podle studie často i méně šťastné. Běžné lehčí konflikty s partnerem jsou zdravé a normální. Pokud se vám to nezdá, berte to jako příležitost, jak některé z pocitů, obav, zájmů a potřeb druhého pochopit.

Mýtus č.5

Nejvíce partnerský svazek utvrdí dítě. Pokud máte pocit, že váš vztah poněkud stagnuje, není nic lepšího než to řešit skrze dítě. To rodinu vždy stmelí a je to také mnohdy jediný důvod, proč ji také držet pohromadě.

Pravda

Doufat, že vám vaše dítě rozpadající vztah zase napraví, je bláhové. Rodiče nemají dostatek spánku, hašteří se o peníze, o péči o dítě a o domácnost. Chcete-li zůstat se svým partnerem, samozřejmě není nic lepšího, než se společně o miminko pokusit, ale rozhodně by to neměla být berlička vašeho vztahu. Váš potomek za vaše problémy nemůže.

Mýtus č. 6

Žárlivost  je znakem opravdové lásky a starostlivosti. Také se ne nadarmo říká, že žárlivost je vášnivým kořením vztahu dvou lidí. Na tom, že partnera trochu více kontrolujete, přeci není nic špatného. Vždyť ho přeci milujete.

Pravda

Tendence k žárlivosti jsou u mužů a žen stejné. Pokud je ale žárlivost častým problémem vašeho vztahu, vaše láska je v opravdové krizi. Takové trable se ale dají dobře řešit. Pokud s vaší polovičkou nechcete vztah zahodit, je dobré začít chodit třeba na kurzy párové terapie, kde vám oboum mohou pomoci váš temperament zklidnit.

Autor: INT, Kbak, red