Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Muži při hádkách vypínají mozek, tvrdí vědci

Nemá cenu zlobit se na partnera, že nevnímá, když se na něj křičí. Nemůže za to!
30. září 2010 | 15:40

Ženy to moc dobře znají. Když jde do tuhého a zvýší hlas, tak je při hádce muži často přestávají vnímat a poslouchat. A američtí vědci z univerzity v Jižní Kalifornii teď toto chování potvrzují: Ve stresových situacích vypínají muži část mozku.

Studie výzkumníků ukázala, že při vypjatých událostech reagují ženy a muži naprosto odlišně. V oblasti mozku, která slouží k rozpoznávání toho, jak se ostatní lidé cítí, byla při takovýchto situacích u mužů znatelná ztlumená aktivita.

Naopak u žen byla tato aktivita zvýšená. Studie se zúčastnilo kolem padesáti mužů a žen. Během pozorování vědci koukali na fotky obličejů vyjadřujících různé emoce.

Nemá cenu se na ně zlobit

U obou skupin byla patrná aktivita v mozku, kde dochází k zpracování základních vizuálních podnětů. Potom byla hladina jejich hormonu kortizolu upravena během tzv. chladného stresového testu tak, aby zažívali znatelné vypětí. A právě tento test odhalil rozdíly mezi chováním žen a mužů.

„Toto jsou první poznatky, které ukazují rozdíly mezi pohlavími pod stresem během rozpoznávání výrazů obličeje. Muži se pod stresem sociálně stáhnou, zatímco ženy hledají emocionální podporu,“ řekl profesor Mara Mather.

Takže nemá cenu zlobit se na partnera, že nevnímá, když se na něj křičí. Nemůže za to…

Autor: INT, shp, mivrk