Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak nás vidí muži? Češky jsou povolné a nenáročné!

7. dubna 2011 | 11:09

SERIÁL: Jsme nejkrásnější na světě, skvělé hospodyně a milenky. Ale chybí nám sebevědomí, mizerně se oblékáme a neumíme to s chlapy. Říkáte si, kde jsme tohle vzaly?

Před pár týdny jsme v jednom deníku našli článek o Američanu Marku Bernatovi, který na internetu hodnotí ženy z celého světa. A jak vidí české ženy? „Češky jsou většinou pěkné, ale laciné pseudozápadní holky, které mají rády nezávazný sex. Milují cestování, takže když jim zaplatíte dovolenou u moře, určitě s vámi pojedou.“

Podtrženo, sečteno. Jsme nenáročné rádodajky, které každý chlap utáhne na zájezd do Bulharska. Nadzvedlo vás to? Nás v redakci trochu ano, takže, co je na tom pravdy? Odpověď nám dali tři muži. „Český Japonec“ Tomio Okamura, znalec etikety Ladislav Špaček a spisovatel, který napsal knihu Jak sbalit ženu, Tomáš Baránek. Co si tedy o nás, českých ženách, opravdu myslí?

A protože otázek máme opravdu hodně, odpovědi najdete ještě v dalších dvou pokračováních.

Máme smysl pro humor?

797070:gallery:true:trueTomio Okamura
Myslím, že jste ve srovnání například se Slovenkami či Polkami studenější. Škoda, veselé a usměvavé ženy jsou ještě krásnější. A zrovna Češkám by to velmi slušelo.

Ladislav Špaček
Bezpochyby. Češky oplývají spoustou vzácných vlastností. Umějí být veselé, živé, umí se smát i bavit. V tomhle ohledu patří mezi ty nejlepší na světě.

Tomáš Baránek
Já myslím, že většina ano. Zajímavější je však otázka, zda máte „mužský smysl pro humor“, tedy zda jste svým humorem schopné pobavit nejen sebe navzájem. Myslím, že takových je méně, tak jedna z dvaceti.

Jaké jsme podle vás kuchařky?

Tomio Okamura
Na základě vlastní zkušenosti můžu říct, že je tady velmi těžké potkat dívku, která by uměla vařit, natož dobře. Vím ale, že zkušenější a starší ženy vařit umějí.  Mimochodem,  já sám už od dětství rád vařím, baví mě to, takže jsem v tomto ohledu úplně soběstačný a rád uvařím i partnerce.

Ladislav Špaček
Češky mají hlubokou tradici, protože je učila vařit už Magdalena Dobromila Rettigová nebo Marie Sandtnerová. Kuchyně u nás vždycky hrála tu nejpodstatnější roli a ženy se považovaly především za kuchařky a hospodyně. Hlavně aby měla paní domu navařeno a naklizeno. Teprve v posledních desetiletích se ženy stávají samostatnější – jsou manažerkami, umí si organizovat život mimo domácnost, chodí cvičit, s kamarádkami na kafe… Přesto si umění dobře uvařit zachovaly.

Tomáš Baránek
Dobré a statečné. Nutno vzít v potaz, že vrcholí doba eko- bio- bezmasá. Zatímco masový pokrm nelze téměř zkazit, příprava opravdu chutných pokrmů ze sóji a zrní vyžaduje mnohem více fantazie a umu. Naše babičky a matky to měly mnohem snazší!

České ženy a dívky jsou skutečně krásné, přesvědčte se sami:

Jaké jsme matky?

Tomio Okamura
Těžko posoudit, nepohybuji se často v prostředí matek s dětmi. To, co ale vnímám mezi svými přáteli a známými, je, že mají matky o své děti starost a snaží se jim dát dobré vzdělání , což je tím pádem stejné jako všude ve světě. Pravdou ale je, že jsem již mnohokrát venku také zaregistroval, jak matka svému malému dítěti sprostě nadává, a to mě upřímně řečeno šokuje. To by například japonská matka nikdy neudělala. Také je v Čechách neuvěřitelné množství rozvodů, a to i ve srovnání se světem, a tím pádem tady máme mnoho matek, které vychovávají své děti v neúplných rodinách, což je takový společensky ne příliš pozitivní rys. 

Ladislav Špaček
Skvělé, protože to patří k budování rodinného krbu.

859351:gallery:true:trueTomáš Baránek

Mnohem lepší než na Západě, protože jste s dětmi déle doma. Je jedno, že to v naší kultuře a s našimi zákony a pracovními podmínkami ani jinak nejde: vy to prostě vydržíte a děti se vám za to jednou odvděčí.

Jaké jsme hospodyně?

Tomio Okamura
Hm, to nevím. Za posledních více než deset let jsem měl pouze dvě přítelkyně, obě Češky, což není dostatečně reprezentativní vzorek. Všeobecně se dá ale asi říct, že stejně jako všude ve vyspělých zemích, mladé dívky v současnosti postupně ustupují od nutnosti pozitivního přístupu ke znalosti domácích prací. Myslím, že hodně tedy v současnosti záleží na výchově, v jaké ta daná dívka či žena vyrůstala rodině. Moje maminka je ale hospodyně vynikající.

Ladislav Špaček
Ženy v sobě mají péči o domácnost zakódovanou. Už doktor Plzák říkal, že žena, když otevře skříň a má v ní krásně narovnané prádlo, je spokojená. Jinak není normální. Chlapovi je to úplně jedno.

Tomáš Baránek
Náročné na sebe i na okolí.

Umíme se oblékat tak, aby nám to slušelo?

Tomio Okamura
Myslím, že tady mají Češky ještě velké rezervy. Když se podívám, jak chodí ženy a dívky oblečené v Londýně, New Yorku či v Tokiu, vidím obrovský rozdíl. Samozřejmě je to způsobené jak našimi stále ještě nízkými průměrnými příjmy, tak i určitou konzervativností či malou otevřeností, možná i odvahou. Příčinu vidím přece jenom ve čtyřiceti letech komunistického režimu, kdy u nás bylo vnímání světové módy a trendů značně potlačené. Češky jsou přitom velmi hezké, takže by jim velmi slušelo být více módní, více ženské, více dívčí, to by je pak katapultovalo skutečně na absolutní světovou špičku. 

859353:gallery:true:trueLadislav Špaček
To je trošku problém, protože Češky byly vždycky více hospodyně a teprve v posledních dvaceti letech se emancipovaly. Dřív moje maminka šla na MDŽ, dvakrát na ples. A to bylo všechno. Dnes je společenský život mnohem bohatší. Ale ženy se teprve učí být atraktivní, přemýšlet nad tím, jak budou vypadat, jestli budou zajímavé a přitažlivé pro ostatní. Zatím jsou často oblečené bez vkusu, málo nápaditě, neumějí respektovat svou individualitu, svou postavu. Ve srovnání se zahraničím je většina evropských zemí dál.

Tomáš Baránek
To bohužel dost závisí na velikosti obce, v níž žijete. Čím menší, tím je situace problematičtější.

Jsme sebevědomé? Co nám podle mužů chybí? Jaké jsme milenky? A jsme podle nich ženské do nepohody? To se dočtete už zítra v dalším pokračování seriálu Jak nás vidí muži.

Autor: Majka Vinická, Kbak