Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rozpolcenost ve vztahu: Miluji tě, nenávidím tě

31. prosince 2010 | 11:27

Mnohé ženy zažívají s partnerem velmi vášnivý vztah. Při hádce se navzájem sápají jeden druhému po krku. Vzápětí vše skončí bouřlivým, hlučným a upoceným sexem na kuchyňské lince mezi přísadami k večeři, kvůli které vlastně střet původně vznikl. Psychologové to vysvětlují jako rozpolcenost nebo dokonce Hamletův syndrom.

Co je to Hamletův syndrom?

Tak jsou nazývány psychology nejisté pocity nejen ve vztahu. Člověk, kterého se týkají, má nutkání přemýšlet nad věcmi, které se stejně brzy vyřeší samy. Má prostě potřebu řídit svůj osud. Dalším symptomem je, že často přehazuje rozhodování na druhé, protože sám nedokáže čelit svým problémům.

"Před pár lety jsem prožila dlouhý, frustrující vztah s vysokým, snědým a pohledným doktorem. Jednu chvíli jsem do něj byla slepě zamilovaná, pak jsem ho zase nenáviděla za nějakou nepodstatnou chybu," vypráví Alice.

"Láska nemůže být perfektní, to vím. Náš absurdní vztah trval tři roky, dokud si můj tehdejší partner nenašel novou přítelkyni. Rozešel se se mnou a ji si vzal ani ne do šesti měsíců," vzpomíná zhrzená žena.

"Zlomil mi srdce. 'On je ten pravý,' vzlykala jsem věčně trpělivým kamarádkám na rameni. To jsem si ale uvědomila, až když nebyl můj. V ten moment jsem zapomněla na všechny chyby, které mi na něm vadily. Udělala jsem si z něj 'Pana Dokonalého'," pokračuje Alice.

"Naprosto trapně jsem pak po něm vzdychala ještě tři roky. Představovala jsem si, jak jeho manželství nebude fungovat a že se ke mně vrátí. Nedokázala jsem navázat žádný vztah, protože jsem měla v hlavě stále nereálnou vizi 'Pana Dokonalého', " přiznává.

Co je přesně rozpolcenost?

Lidé jsou zvyklí tímto slovem často označovat smíšené pocity nebo dokonce lhostejnost. Přesný význam ale je zažívat protichůdné pocity, jako jsou například láska a nenávist nebo laskavost a nepřátelství, vůči jedné a té samé osobě.

Podobný příběh jako Alici se stal i její vrstevnici, třicetileté Idě. Vdávala se loni v říjnu. Tehdy byla úplně opilá láskou. Pár měsíců po svatbě už ale bylo vše jinak.

"Když jsme se potkali, byla to láska na první pohled. Ale teď ho nemůžu vystát. Všechno, co dělá, mě irituje – jak si zastrkuje triko do kalhot, poklepává prsty o stůl. Skoro s ním nemůžu být v jedné místnosti," stěžuje si. Dokonce přemýšlí o rozvodu. Obává se totiž, zda ho nepřestala milovat.

Poporodní deprese je také příznak

Někteří odborníci říkají, že většina žen pociťuje rozpolcenost po porodu prvního dítěte. Do miminka se samozřejmě hned zamilují a zbožňují ho, ale také mohou trpět menšími depresemi, být zoufalé. Ale k počátkům rozpolcenosti může dojít i během prvního roku manželství.

Tato nejistota se ale netýká jen mileneckých vztahů, ale zahrnuje i vztahy mezi rodiči a dětmi a v celé rodině vůbec.

Příznaky "syndromu dánského prince"

Pokud je partner v lásce rozdvojenou osobností, poznáte to podle jeho činů. "Chci tě více než cokoli jiného, ale mám spoustu jiných priorit, takže ode mě moc neočekávej." "Chci, aby náš vztah byl hodně intimní, ale k tělu si tě moc nepustím. Jedině v případě, že by přestával fungovat."


Rozpolcený může být i muž

Další žena, která se svěřila se svým příběhem, si myslela, že má velké štěstí - potkala muže svých snů. Říkal jí, jak je skvělá, chytrá, zajímavá a sexy. Na třetím rande už plánoval společnou cestu do zahraničí. Potom zmizel a nezvedal jí telefony. O pár týdnů později se objevil, omluvil se jí a opět jí vyprávěl o její dokonalosti.

Po dalších několika týdnech opět zmizel. Tohle se opakovalo celkem čtyřikrát. Přes společného kamaráda se zmatená žena dozvěděla, že není ženatý a že ani nevede tajemný dvojí život.

I když to pro ni muselo být značně frustrující, psychologové přesně toto chování označují jako rozpolcenost. Muž si nebyl jistý, zda touží po vztahu, či volnosti.

Počáteční vášeň může být předzvěstí rychlého konce

Jedna z teorií tvrdí, že vztahy, které začnou vášnivě, brzy skončí. Partneři jsou totiž zaslepeni pouze tělesnou stránkou. Když prvotní chtíč opadne, uvědomí si, jaký je jejich partner doopravdy. Neunesou nastávající poznávání jeden druhého a s ním spojené potíže a rozhodnou se utéct.

Proč se tolik lidí chová rozpolceně?

Podle vědců jedním z důvodů je strach z odmítnutí. Dalším důvodem může být i fakt, že se postižený bojí si někoho připustit k tělu. Také v mnohých přebývá fóbie, že udělají v novém vztahu stejné chyby, které ukončily ten minulý...

Příznaky "syndromu dánského prince"

Pokud je váš partner rozpolcenou osobností, poznáte to – většinou tedy spíše podle jeho činů než slov. "Chci tě více než cokoli jiného, ale mám spoustu jiných priorit, takže ode mě moc neočekávej." "Chci, aby náš vztah byl hodně intimní, ale k tělu si tě moc nepustím. Jedině v případě, že by přestával fungovat."

Tohle jsou takové dva nejčastější "příznaky". Popis tohoto zdánlivě matoucího chování by vám mohl pomoct při řešení vztahových problémů.

Tohle je další příběh ženy: Potkala muže svých snů. Říkal jí, jak je skvělá, chytrá, zajímavá a sexy. Na třetím rande už plánoval společnou cestu do zahraničí. Potom zmizel a nezvedal jí telefony. O pár týdnů později se objevil, omluvil se jí a opět jí říkal, že je úžasná.

Po dalších pár týdnech ale zase zmizel. Tohle se opakovalo celkem čtyřikrát. Přes společného kamaráda se dozvěděla, že není ženatý a že nevede tajemný dvojí život.

I když to pro ni muselo být značně frustrující, psychologové přesně toto chování označují jako rozpolcenost.

Autor: INT, mivr, amp