Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bára Basiková: Sex po čtyřicítce si užívám!

Bára Basiková je s novým a o patnáct let mladším partnerem spokojená.
21. července 2010 | 14:00

V nedávné, v deníku Daily Mail otištěné studii, vědci na základě mezinárodních šetření tvrdí, že sex je po čtyřicátém roku života značně vyhaslý. Upadá v kvalitě, četnosti, síle prožitku. Zpěvačka Bára Basiková, které táhne na padesát a je matkou ročního syna, má názor zcela opačný..

Bára Basiková naopak otevřeně říká, že milostné hrátky prožívá v současných sedmačtyřiceti letech mnohem intenzivněji. Nejspíš i proto, že si před dvěmi lety vzala o patnáct let mladšího muže, producenta Petra Poláka.

Mladý muž, nová míza?

Mimochodem v mohutné čtenářské diskuzi u článku Blesku.cz, jenž výsledky zmíněného šetření z Daily Mailu otiskl, byla v lavině protestujících čtenářů řada žen, které tvrdily totéž, co Basiková. I většina z nich měla výrazně mladší muže. Milence, kteří oceňují zkušenosti zralé ženy, jež se nestydí naslouchat svému tělu a ví co chce.

Některé z diskutujících čtyřicet plus (výjimkou nebyly ani čtenářky kolem šedesátky) žily s mladými partnery oficiálně, jiné je měly coby tajnou vzpruhu pro život, jež psychicky omlazuje víc než všechny face-lifty.

Ostatně i Bára Basiková se sympatickou otevřeností přiznává: „Žít s mladším mužem je osvěžující a inspirující. Určitě jsem jak psychicky, tak fyzicky omládla. Žiji teď daleko energičtější a veselejší život. Mít nového partnera je velká pozitivní změna, která brání být usedlá, pohodlná. A pokud jde o sex, tak ten je úžasný.“

Mladý milenec jistě není jediným předpokladem pro naplněný milostný život zralé ženy. Především záleží na jejím přístupu k sexu. Nakolik se nechá semlít každodenností letitéto vztahu, dlouhodobého manželství.

Psychika je samozřejmě důležitá. Stud, strach z otěhotnění či mindráky z vlastního těla jsou vždycky orgasmu překážkou. Nicméně obecně platí, že milostné hrátky prožívá žena po třicítce intenzivněji. „ S věkem přicházejí zkušenosti a ty násobí prožitek. Sex je vyzrálejší, smyslnější, mnohem víc dospělý,“ říká Basiková.

260176:gallery:true:true

Jiná doba, jiný mrav

Příběh Báry Basikové, sedmačtyřicetileté matky dvou dospělých dcer a ročního syna, která má dvaatřicetiletého manžela, neupozorňuje jen na fenomén zralé ženy a milence. Ale také na oficiální spolužití, v němž je ona o řadu let starší partnerkou.

Z posledních sociologických šetření vyplývá, že se aktivní život ženy prodlužuje, její sex-appel padesátkou nekončí jako dřív. Mladé muže zralé ženy častěji přitahují - alespoň se tím netají. Dokonce se zdá, že se z této praktiky pomalu stává módní trend.

Trendem je i svazek úspěšné a movité s méně zdatným chlapíkem. A zdaleka nemusí jít jen o starší partnerku, kde by zdánlivě mohl její kredit kompenzovat vyšší věk...

Vztah, kdy je muž citelně mladší než žena, se dneska zkrátka už nepovažuje za pikantnost či dokonce za skandál. Moderní společnost je tolerantní, zažité konvence padají. Spíš než okolí, řeší tradiční myšlení společnosti sama zainteresovaná aktérka. To ona musí být zdravě sebevědomá, nežárlit, nesrovnávat se s mladými děvenkami. To ona se nesmí trápit otazníky kolem budoucnosti a naslouchat pochybovačům, kteří v perspektivu její lásky nevěří. I když historky o špatných koncích dohání k šílenství…

Filmové p.s.

O tomto téma vypovídá i nový snímek Sexy 40 režiséra Barta Freundlicha se smyslnou Catherine Zeta-Jones ztvárňující ženu, která přistihne muže při nevěře. A odstěhuje s dvěmi malými dětmi do New Yorku, kde se v nejlepším věku seznámí s pětadvacetiletým mladíkem. I ona váhá, řeší předsudky...

Autor: Františka Čížková, Adéla Pěničková