Jak si spočítat BMI a vyplatí se tomuto číslu důvěřovat?

Jak si spočítat BMI a vyplatí se tomuto číslu důvěřovat?
24. září  2021 
 06:00

BMI je index používaný jako indikátor přiměřenosti hmotnosti člověka. Pomáhá určit, zda je naše váha normální, nebo zda máme podváhu či nadváhu, nebo dokonce obezitu. Výhodou body mass indexu je jednoduchý výpočet pomocí snadného vzorce. Na jaké hodnoty bychom si měli dávat pozor s přihlédnutím k věku? Jak BMI vypočítat? A můžeme mu věřit?

Co je index BMI?

Index tělesné hmotnosti (BMI = body mass index) vychází z úvahy, která říká, že míra tělesného tuku narůstá spolu s váhou. "Díky výpočtu BMI můžete při zadání výšky a váhy zjistit, jak jste na tom se svou postavou – zda máte normální hmotnost, nadváhu či podváhu," shrnuje podstatu BMI fitness trenérka Adéla Třetinová.

Video se připravuje ...
Za dva měsíce dohromady 23 kilo dole! Tahle dieta opravdu funguje • VIDEO: BPŽ_Kristina Juřicová

Přesnost indexu BMI

Index BMI by však neměl být jediným ukazatelem, který posoudí, jestli je váha jednotlivce ideální, nebo ne. Výpočet BMI funguje jako orientační ukazatel optimální váhy, ale má i svá úskalí, kvůli kterým ho řada odborníků považuje za nepřesný. Výpočet se určitě hodí v rámci toho, abyste zjistili, jak na tom jste. V praxi je to ale o dost složitější, protože naše váha se skládá nejen z našeho tuku, ale i ze svalů a dalších složek. Proto není třeba hned panikařit, pokud jsme podle indexu tělesné hmotnosti trochu za optimální hodnotou.

Například vysoce výkonní sportovci bývají velmi fit a mají obvykle nízké procento tělesného tuku. Přesto MOHOU mít vysokou hodnotu BMI, protože mají více svalové hmoty. To však neznamená, že mají nadváhu. Na druhou stranu se může stát, že váš body mass index bude v normě, a přesto hodnota viscerálního tuku bude nad hranicí normálu. Důvodem bude nízké procento svalové hmoty. Ačkoliv výpočet BMI zahrnuje i další aspekty, kterými jsou věk a pohlaví, nedívá se na člověka jako na individualitu. 

Pokračování článku o indexu tělesné hmotnosti BMI najdete na webu Mojezdraví.cz 

Autor: Marie Bezděková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji