Žena měla celý život nadváhu, zhubla, až když jí onemocněl manžel

Žena měla celý život nadváhu, zhubla, až když jí onemocněl manžel
22. května  2016 
 06:00

Vymlouvat se na to, že za nadváhu může štítná žláza nebo jiné onemocnění, často nefunguje. Vanessa Dodsworth ale ví sama moc dobře, že za jejích 120 kilogramů nemohly zdravotní problémy, ale prostá chuť na sladké. Jak se jí dokázala zbavit? 

Pohled do zrcadla byl pro ni utrpením a nerada se na sebe dívala. Na jednu stranu člověk by měl milovat sám sebe bez ohledu na to, jak vypadá, na druhou stranu při váze 120 kilogramů to skutečně není ten nejkrásnější pohled. Za nadváhu Vanessy Dodsworth mohly hlavně její neovladatelné chutě na sladké, které prostě nezvládla potlačit. 

Závislost na sladkém
Dnes si dává pozor na to, co jí.
Autor: Profimedia.cz

Kromě normálního jídla totiž alespoň třikrát denně sáhla po nějaké dobrotě – jako třeba po čokoládové tyčince, lívancích, jídle ze stánků rychlého občerstvení nebo chipsech. "V tu chvíli jsem si vůbec neuvědomovala, jak jsem na jídle závislá, přitom jsem ale nenáviděla sama sebe za to, jak vypadám," vzpomíná pětatřicetiletá maminka.

Častým cílem byly pro Vanessu také restaurace rychlého občerstvení. A právě tam se jí do hlavy poprvé zaryl červíček pochybnosti a úvah nad jejím následujícím životem. Když si u pokladny objednávala jídlo, za zády se jí smáli nějací kluci. Že prý "ta je už tak tlustá, že by do konce života nemusela jíst". 

Vzhled babičky

Navíc váha a nezdravý životní styl ženě přidávaly nejen na kilogramech, ale i na věku. Nikdo jí netipoval, že by jí mohlo být pouze 35 let. Odhad většiny lidí se pohyboval kolem padesátky. I její dcera poté, co se jí podařilo zhubnout, jí říkala, že na starých fotografiích vypadá spíše jako její babička než maminka. 

Až nemoc jejího manžela ji donutila zhubnout.
Autor: Profimedia
Nebylo to ale pouze jídlo, co ji dovedlo do tohoto stavu. U jejího manžela byla objevena Hodkginova choroba, což je vlastně rakovina lymfatických žláz. Veškerá pozornost se tedy soustředila pouze na něj a na to, aby se hlavně uzdravil, a tak se na sebe Vanessa příliš nesoustředila. A pořádně ani nesledovala, co jí. 

Nezdravá strava je rouhání

Když se její muž uzdravil, uvědomila si, jak je život strašně vrtkavý a že si ho takto dobrovolně ničit je čiré rouhání. Rozhodla se tedy, že se sebou musí něco udělat. Nebyla ale dostatečně silná na to, aby to zvládla sama, a tak se přihlásila do organizace, která pomáhá lidem hubnout. Takové sdružení podobné tomu, jako je u nás STOB. 

Cesta k vysněné váze nebyla jednoduchá. Nebylo to poprvé, co se snažila zhubnout, a těch několik jojo efektů, které její tělo prožilo, se začalo ozývat. Nicméně nakonec s pomocí odborníků, kteří jí pomohli s jídelníčkem, pohybem a hlavně s psychikou, došla k vysněné váze, a to k 70 kilogramům.

Její obsesí bylo hlavně sladké.
Autor: Profimedia.cz

Nepopsatelné pocity

A pocity, které se v ní nyní odehrávají, se prý nedají popsat. Její děti se za ni nestydí, vypadá konečně mladší a pohled do zrcadla ji nebolí. A pohled na staré fotografie na ni působí jako odstrašující příklad toho, co už nikdy nechce zažít. 

Jídelníček před 

Snídaně: čtyři krekry se slaninou, hlávkovým salátem a majonézou, dva lívance a tyčinka Snickers

Oběd: sýrové panini, hranolky, těstoviny se sýrem a slaninou, čokoládový dort jako zákusek, další Snickers nebo lívance

Večeře: kebab, brambůrky, půlka pizzy, cheesecake, krekry, česnekový chléb

Jídelníček po

Snídaně: ovesné vločky s 0% řeckým jogurtem, ovoce 

Oběd: vajíčková omeleta s krevetami, cibule, žampiony, špenát a papriky

Večeře: steak se salátem, arašídový dip

Druhá večeře: proteinový čokoládový nápoj, banán

Svačiny během dne: ovoce a proteinové tyčinky 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji