Oliver celý život trpěl depresemi ze šikany: Zhubl o 160 kilogramů

Oliver celý život trpěl depresemi ze šikany: Zhubl o 160 kilogramů
1. května  2016 
 06:00

V nejhorších dobách vážil čtyřiadvacetiletý student Oliver Bales 240 kilogramů. Asi si dovedete představit, jak jsou děti kruté, zvlášť když jsou v pubertě, a tak si Oliver na škole prošel kvůli svému vzhledu peklem. Nicméně nebyla to estetická stránka celé věci, co ho donutilo něco změnit. Dnes je velkým milovníkem triatlonu. Na ten se připravují i soutěžící pořadu Superchlapi, který dnes ve 21.30 začíná na Primě.

Deprese, kterými začal Oliver trpět, nebyly způsobeny pouze posměšky jeho okolí. Ruku v ruce s nadváhou jde i spousta zdravotních problémů – jako třeba vysoký tlak. Chlapec se nemohl moc pohybovat, protože každý krok ho bolel. Není se čemu divit – s dvě stě čtyřiceti kilogramy! A to nemluvíme o tom, že sehnat sedadlo v dopravním prostředku, kam by se vešel, bylo nadlidský úkol. 

Situace byla nejhorší na univerzitě.
Autor: Profimedia.cz

Oliver odjakživa věděl, že je obézní, ale plně si to začal uvědomovat až ve dvaceti letech. "Mám na dětství i nějaké krásné vzpomínky, ale chtěl bych vrátit čas a prožít to znovu," svěřuje se. Celý život měl pocit, že ho neustále někdo srovnává, že ho ostatní měří s dalšími dětmi v jeho okolí. A tak si vždy přišel jako ten "ošklivý tlustý chlapec".

 

Klid na univerzitě? 

Dokonce si ve škole často "zapomínal" úbor na cvičení, aby se nemusel, dle svých slov, ztrapňovat před ostatními dětmi na tělocviku. "Jak jsem pomalu stárnul, čím dál tím častěji jsem se setkával se šikanou," vypráví Oliver. Pohled na celou věc nezlepšoval ani fakt, že je napůl Filipínec, a tak kromě toho, že měl nadváhu, měl i odlišnou barvu pleti.

Doufal, že se vše zlepší, až nastoupí na univerzitu. Jenže jeho utrpení pokračovalo, dokonce se začalo stupňovat. Kvůli své váze nemohl se spolužáky podnikat nejrůznější akce, navíc se nevešel do sedaček v posluchárně, takže musel sedět sám u prázdného stolu. V posledním ročníku dokonce musel na chvíli školu přerušit, studium se svými depresemi už nebyl schopen zvládat. 

Situace horší, než se zdála

Nadváhu měl Oliver odmala.
Autor: profimedia.cz

"Myslel jsem si, že na univerzitě budou dospělí lidé, kteří toto řešit nebudou. Těšil jsem se, že budu v bezpečí před těmi psychickými tyrany. Ale ve výsledku to bylo ještě horší než v mém rodném městě," vypráví. 

V tom nejhorším období vážil dvě stě čtyřicet kilogramů. To pak čas trávil jen v posteli, u televize s kopou jídla. Jeho stav se stále zhoršoval, krevní tlak mu enormně stoupl, mimo postel už nedokázal dlouho vydržet – kvůli bolestem kloubů i zad. Došlo to tak daleko, že se dokonce chvíli i bál, že se nedožije vyrůstání svého synovce a neteře. 

Život plný trapných chvil

Po mnoha nepříjemných situacích, včetně těch velmi trapných, kdy pod jeho vahou praskl i sprchový kout, se v roce 2014 rozhodl konečně zhubnout. Inspirován mnoha životními osudy na sociálních sítích se přidal k hubnoucí skupině. Nejprve změnil stravování a objevil kouzlo zdravého jídla. Byl překvapen, jak rozmanité může být. 

Celý život se musel setkávat s posměšky okolí.
Autor: Profimedia.cz

"Bylo úžasné, že kolem mě byli lidé s podobnými problémy, kteří se mi nesmáli, ale podporovali mě," vypráví. S ubývajícími kily začalo růst sebevědomí, a tak se Oliver konečně přestal bát i pohybu. Dnes miluje posilování, plavání, dělá aktivně triatlon. 

Od roku 2014, kdy s novým životním stylem začal, zhubl o 158 kilogramů. A velikost 6XL vyměnil za M. "Je úžasné, jak mi teď všichni říkají, jak mi to sluší. Skvělý pocit," říká. Jediné, čeho lituje, je to, že se do toho nepustil dřív. 

Výzva pro Superchlapy! 

Superchlapi
Autor: archiv FTV Prima
Oliver prošel dlouhou cestou a svou výzvu zvládl. Výzvu má před sebou i osm statečných v pořadu Superchlapi, který začíná v neděli 1. května ve 21.30 na FTV Prima. V něm se soutěžící s rozličnými životními osudy připraví na nejtěžší závod ve svých životech. Všechny čeká několikaměsíční náročný trénink, v jehož závěru bude zdolání triatlonu (2 km plavání, 90 km na kole, 21 km běhu).

K těmto superchlapíkům se můžete přidat i vy. Stáhněte si aplikaci na telefon Superlife. Díky ní se můžete poměřovat s ostatními, pokořovat jejich rekordy. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji