Příběh: Žena radí, jak zhubnout 40 kilo, jí se to podařilo

  • Angličanka Elisha Villanueva dnes radí ostatním, jak shodit desítky kil
    Foto: Instagram.com/elishavfitness
    30. května  2015 
     06:00

    Američanka Elisha Villanueva měla problémy s váhou už od dětství, ale všechny pokusy o hubnutí byly k ničemu. Povedlo se jí to až v posledních pěti letech, kdy naprosto změnila životní styl a sám její život se obrátil vzhůru nohama. Jak dokázala shodit téměř čtyřicet kilo a svou nižší váhu si udržet? Její příběh přinesl webový magazín Womenshealthmag.com. "Musela jsem si uvědomit, co všechno nefunguje," říká k tomu žena, která své úspěchy pravidelně publikovala na síti Instagram. 

  • Kde se vzala její kila navíc?

    Velikonoce 2010 a v roce 2015
    Autor: Instagram.com/elishavfitness

    Vždycky byla baculaté dítě, ale jelikož taková byla celá její rodina, nepřišlo jí to divné a nepřijatelné a neřešila to až do vysoké školy. Když si našla přítele, řešit to začala a obrátila se na specializovanou kliniku, kde jí naordinovali užívání vitaminu B, ale také pilulky na hubnutí a zároveň jí řekli, že už nesmí jíst žádné sacharidy. "Nevěděla jsem nic o tom, jak důležité je jíst zeleninu a jak má vypadat vyvážený jídelníček, takže jsem byla prakticky podvyživená," vzpomíná na tu dobu Elisha, která tehdy jedla jen maso a sýry. Za dva měsíce zhubla deset kilo, ale cítila se hodně mizerně, protože měla výkyvy nálad, trápily ji žaludeční křeče a pocení. Matka ji vzala k lékaři, který řekl, že takhle to vážně nejde a že musí jíst normálně. Znovu se vrhla na těstoviny a sladkosti a za pár týdnů měla deset kilo zpátky.

  • Nejvíce kil nabrala v těhotenství, po kterém nezhubla nic

    Nechci, aby mohe děti prošly tím, co já, říká Elisha
    Autor: Instagram.com/elishavfitness

    Pak se vdala a během těhotenství s prvním synem nabrala pětadvacet kilo. Když otěhotněla podruhé, už její váha překročila sto kilo a dále stoupala. Šest týdnů potom, co se narodil její druhý syn, zvážila se u svého lékaře a zjistila, že váží skoro 120 kilo – ještě více, než když byla těhotná. "Nechtěla jsem, aby moje děti dopadly stejně a byly baculaté celé dětství," vzpomíná na dobu, kdy i nadále musela nosit volné těhotenské oblečení. 

  • Pomohlo, když začala počítat kilojouly

    Rozdíl několika let a desítek kilo
    Autor: Instagram.com/elishavfitness

    Když byly obě děti malé, rozhodla se Elisha, že se svou váhou konečně něco udělá – aby si mohla koupit menší džíny, začala počítat kalorie, které denně sní. Poradila jí to matka, která hubla s organizací Weight Watchers. Zároveň si do mobilu pořídila aplikaci, která jí to všechno pomáhala spočítat, a kromě toho obměnila jídelníček tak, aby jedla zdravěji – dala například sbohem hranolkům a hamburgery si dávala už jen se salátem. 

  • A pak přišlo cvičení

    S manželem a rodinou
    Autor: Facebook Elisha Villanevua

    Hubnutí nešlo tak rychle jako kdysi na klinice, ale Elisha se už po pěti kilech dole začala cítit lépe. Tehdy ji jedna z kamarádek přesvědčila, ať zkusí chodit do posilovny, a přihlásily se spolu na lekce aerobiku – poprvé v životě hubla pomocí pohybu a překvapilo ji, jak skvěle to jde. Později, když vážila o něco méně, přidala také běhání, dotáhla to až k charitativnímu půlmaratonu, který zvládla pod dvě hodiny. Za rok této snahy zhubla čtyři desítky kil a vážila necelých sedmdesát kilo. 

  • Čím se motivovala

    S manželem a rodinou
    Autor: Facebook Elisha Villanevua

    Dnes Elisha vzpomíná na dobu, kdy byl jejímu prvnímu synovi rok a ona se spolu s ním chtěla v parku na dětském hřišti sklouznout klouzačkou ve tvaru obřího potrubí, ale prostě se do něj nevešla. To už by podle svých slov skutečně nikdy nechtěla zažít, naopak chce pomáhat i ostatním – založila proto společnost Flex Pink, která on-line pomáhá ženám, které chtějí také zhubnout. 

  • Nejlepší rady

    Letošní jaro
    Autor: Facebook Elisha Villanevua

    Elisha považuje za zásadní, aby člověk, který shodil, nemávl rukou nad tím, když mu pár kilo zase přibude, protože to podle ní může vést k tomu, že se vše vrátí do starých kolejí. "Šest měsíců potom, co jsem shodila desítky kil, jsme se stěhovali, neměla jsem tolik času zabývat se sebou a zase jsem deset kilo přibrala," varuje svou zkušeností. Kila zase shodila, ale už se snaží podobným výkyvům předcházet. Zároveň všem doporučuje, aby se obklopili lidmi, kteří je budou podporovat. Důležité podle ní je i to, aby se člověk připravil na to, že někdy kila mizí jen pomalu a že se počítají i malé průběžné úspěchy. 

/
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji