Bohumila (34): Zhubla jsem 51 kg za rok a půl. Pomohly mi dvě věci!

Proměna čtenářky Bohunky
Foto: archiv čtenářky
27. května  2024 
 05:00

Bohumila Ředinová (34) měla 127 kilo, tři děti a hromadu léků. Když se za ni začal syn stydět, odhodlala se vše změnit.

„Vždycky jsem byla kus valašské cérky,“ říká Bohumila. „Kdysi mi moje známá říkala: Bohu, ty nejsi tlustá, ty jsi jen taková všude velká… Tenkrát jsem z toho byla celá špatná, nosila jsem velikost 40–42 a připadala jsem si jako hroch. Kdybych tak věděla, že za pár let se dostanu na velikost 50–52!“

VIDEO: Veronika Pourová: Jak zhubnout ve vyšším věku

Video se připravuje ...
Veronika Pourová: Jak zhubnout ve vyšším věku • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Ahoj, jsem obézní

Po třech dětech se její těhotenská kila nasčítala. „Nejspíš hormony, voda. Když se ohlédnu zpět, jedla jsem celkem málo. Objevily se ženské zdravotní problémy a já jen sledovala, jak kynu. Byla jsem zoufalá a v depresích. V té době se mě nejstarší syn začal ptát, jestli nebudu mít další miminko. Moc mě to zamrzelo, zařekla jsem se, že takto tedy ne. Nachystala jsem si aplikaci Kalorické Tabulky, vypočítala si příjem i s ohledem na kojení a vrhla se na svou novou cestu.“

Aplikace funguje tak, že si vážíte a zapisujete do ní všechno jídlo, které během dne sníte. Máte tedy přesný přehled nejen o energetickém příjmu, ale především složení makroživin (bílkoviny, sacharidy, tuky…). Aplikace vám spočítá, jaký by měl příjem být, a zohledňuje váš výdej. Víte pak, čeho jíte moc, či co naopak přidat, aby strava byla vyvážená a vy jste hubla. Bohunka uvádí, že první dobu, tedy zhruba rok a půl, věnovala především úpravě stravy, cvičení pomalu začala zařazovat až teď. „Změny životního stylu jsou náročné a nemůžete chtít vše jako lusknutím prstu – kila navíc jste taky nepřibrala za jeden den. A pokud to má být opravdu trvalé, mělo by vše jít pozvolna. Jen tak si nový styl stravování vezmete za svůj a vydržíte v tom i nadále,“ podotýká mladá žena. Sama si občas prošla menší krizí. „Párkrát se mi stalo, že jsem se začala honit za číslem, které jsem na váze vidět chtěla, ale neuvědomila jsem si, co je a není reálné,“ prozrazuje.

Kde hledat pomoc?

V uzavřené skupině na Facebooku Kalorické Tabulky se dozvídala mnoho informací a získala spoustu inspirace na jídla, pomáhala jí psychická podpora. „S jídelníčkem je to ošemetné, řídím se podle toho, na co mám chuť a jak se ten den zelenají kolečka v tabulkách. Vyhovují mi tři jídla za den, takže ty porce jsou větší. Nebojte se vážení jídla. Když si najdete svůj systém, vážení není žádná otrava a ty výsledky za to opravdu stojí. Nejenže se mění vzhled k lepšímu, ale i zdravotní stav a psychika plesají radostí,“ radí Bohunka.

Jídelníček na den

Snídaně: Ovesný mugcake s ovocem a jogurtem

Oběd: Třeba kuřecí stehenní plátek, zelené fazolky na česneku a americké brambory z horkovzdušné fritézy

Večeře: Vajíčkový salát s cottage, dalamánek a 250 g zeleniny

Když si zvyknete a je vám líp

Na začátku hubnutí prý měla občas cheat days, na které se šíleně těšila. Pizza, gyros, chipsy a další mlsky. „Teď, když je nějaký cheat day v plánu, většinou se stejně nejvíc těším na plátek masa se zeleninou a přílohou. Zjistila jsem, že mi jídlo mimo můj běžný režim nedělá zrovna nejlíp. Bývá mi těžko, cítím se nafouklá a celkově mi není fajn. Když mám na něco chuť, tak se neomezuju, ale vše v rozumné míře, aby mi bylo stále fajn,“ uvádí recept na dlouho udržitelný styl hubnutí. „Můžu říct, že je úžasné zpětně sledovat tu proměnu – jak v postavě, tak v návycích. Někdy jsem byla zbytečně naštvaná, že to nejde podle mých představ. Věřte, že psychický stav a láska k sobě samé jsou v redukci velmi důležité a je potřeba se umět pochválit,“ radí Bohunka.

Bohunčina redukce v číslech

Ze 127 kg na 77 kg, prsa minus 33 cm, pas minus 42 cm, břicho minus 36 cm, boky minus 29 cm, stehno minus 18 cm a v paži úbytek minus 11 cm.

Celkem tedy minus 51 kg a minus 169 cm po základních obvodech.

Autor: bla

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji