5 nepečených druhů cukroví, které na Vánoce zachrání vaši figuru a chutná božsky! | Jak zhubnout | Blesk.cz

5 nepečených druhů cukroví, které na Vánoce zachrání vaši figuru a chutná božsky!

  • (iStock.com)
    22. prosince  2019 
     06:00

    Všichni víme, že vánoční cukroví je přece jen o trochu lepší, když se nechá alespoň pár dní odležet a zvlhnout. Pokud jste se ale k pečení ještě nedostali, bude lepší, když se vydáte cestou nepečených druhů. Budete je mít hotové mnohem rychleji a těmi zdravějšími se zavděčíte i těm, kteří mají obavy z přibírání. 

    I přes zdravé suroviny ale nepodceňte vyšší množství kalorií, a mějte tak na paměti, že cukroví je třeba konzumovat s mírou.

  • Kokosové tofu kuličky

    Populárními raffaello kuličkami si rád zahřeší snad každý. Jsou ale poměrně kalorické. Vyzkoušejte proto kokosové tofu kuličky, které jsou nutričně výživnější. Bílé tofu nahradí svou konzistencí sladké kondenzované mléko a navýší v cukroví i obsah bílkovin.

    Budete potřebovat:

    • 1 balení (200 g) tofu
    • 2 zralé banány
    • 50 g najemno nasekaných mandlí
    • strouhaný kokos
    • 1 lžíci rumu (rumové aroma)
    • med

    Postup:

    Tofu s banány rozmixujeme, přidáme lžíci rumu, nasekané mandle a med podle chuti. Do hmoty ještě přidáme dle potřeby strouhaný kokos, aby lépe držela. Vytváříme kuličky, které obalíme v kokosu a uložíme do papírových košíčků.

  • Ovesné nepečené sušenky

    Přestože tenhle recept nepatří mezi nejzdravější, díky vločkám obsahuje spoustu vlákniny, a tak mnohem rychleji zasytí. Zdravý přístup se totiž nevztahuje jen na dané suroviny, ale také množství. Pokud budete hřešit s mírou, nemusíte se bát žádných kil navíc.

    Budete potřebovat:

    • 1/2 hrnku čerstvého másla
    • 1/2 hrnku polotučného nebo rostlinného mléka
    • 2 hrnky moučkového cukru (část lze nahradit erythritolem)
    • 4 lžíce Holandského kakaa
    • 3 hrnky ovesných celých vloček
    • 1/2 hrnku arašídového másla
    • 1 lžíci vanilkového extraktu
    • špetku soli
    • popř. sezamová semínka, sušené ovoce...

    Postup:

    Do kastrolu dáme máslo, cukr, mléko, kakao a špetku soli. Vše přivedeme k varu a vaříme po dobu jedné minuty. Poté přidáme arašídové máslo, vanilkový extrakt a ovesné vločky. Na linku si položíme pečicí papír, na který lžící nandáme hromádky směsi. Sušenky necháme vychladnout, aby ztuhly a držely tvar.

  • Mandlové hrudky

    Někdy vám postačí i jen pár surovin, abyste vytvořili cukroví, po kterém se zapráší. Výjimkou nejsou ani tyhle mandlové hrudky v čokoládě.

    Na 15 ks budete potřebovat:

    • 100 g loupaných mandlí
    • 20 g kokosového oleje
    • 75 g 75% čokolády
    • 1 balení vanilkového cukru

    Postup:

    Mandle nakrájíme podélně na "nudličky", spolu s vanilkovým cukrem opražíme a necháme vychladnout. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu  a smícháme s mandlemi. Hmotu necháme trochu vychladnout, a potom na plech nebo tác vyložený alobalem děláme lžičkou podlouhlé hrudky. Ty necháme vychladit v ledničce do úplného ztuhnutí.

  • Avokádové lanýže

    Mezi druhy nepečeného cukroví kralují zejména kuličky. Jejich příprava je nesmírně jednoduchá a chutí strčí do kapsy i ty náročnější druhy cukroví.

    Budete potřebovat:

    • 1 zralé avokádo
    • 130 g vypeckovaných datlí
    • 2  lžíce Holandského kakaa
    • 2  lžíce kokosového oleje
    • 2  lžíce kokosové moučky
    • 1  lžíce brandy
    • 1  lžička mleté skořice
    • 1/2 lžičky mletého kardamonu
    • špetka soli

    Postup:

    Avokádo rozřízněte napůl, odstraňte pecku a vyjměte dužinu. Tu společně s ostatními ingrediencemi rozmixujte do hladka. Pokud by byla konzistence příliš lepkavá, přidejte trochu kokosové mouky a znovu promíchejte. Z hmoty tvarujte kuličky a ty obalte v kakau.

  • Arašídové košičky

    V Americe jsou delikatesy od Reese's oblíbené jak u dětí, tak i dospělých. Jejich kouzlo spočívá ve spojení pouze dvou surovin, čokolády a arašídového másla. Zařaďte tuhle pochoutku mezi druhy cukroví.

    Budete potřebovat:

    • 100 g sedmdesáti procentní čokolády
    • 100-150 g 100 % arašídového másla
    • papírové košíčky

    Postup:

    Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu. Lžičkou naplňte košíčky do jedné třetiny a dejte do lednice ztuhnout. Následně přidejte arašídové máslo a opět vraťte košíčky na chvíli zpět do lednice. Do třetice přidejte další vrstvu čokolády a nechte cukroví ztuhnout.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji