- 22. prosince 2019 06:00
Všichni víme, že vánoční cukroví je přece jen o trochu lepší, když se nechá alespoň pár dní odležet a zvlhnout. Pokud jste se ale k pečení ještě nedostali, bude lepší, když se vydáte cestou nepečených druhů. Budete je mít hotové mnohem rychleji a těmi zdravějšími se zavděčíte i těm, kteří mají obavy z přibírání.
I přes zdravé suroviny ale nepodceňte vyšší množství kalorií, a mějte tak na paměti, že cukroví je třeba konzumovat s mírou.
Kokosové tofu kuličky
Autor: istock.comPopulárními raffaello kuličkami si rád zahřeší snad každý. Jsou ale poměrně kalorické. Vyzkoušejte proto kokosové tofu kuličky, které jsou nutričně výživnější. Bílé tofu nahradí svou konzistencí sladké kondenzované mléko a navýší v cukroví i obsah bílkovin.
Budete potřebovat:
- 1 balení (200 g) tofu
- 2 zralé banány
- 50 g najemno nasekaných mandlí
- strouhaný kokos
- 1 lžíci rumu (rumové aroma)
- med
Postup:
Tofu s banány rozmixujeme, přidáme lžíci rumu, nasekané mandle a med podle chuti. Do hmoty ještě přidáme dle potřeby strouhaný kokos, aby lépe držela. Vytváříme kuličky, které obalíme v kokosu a uložíme do papírových košíčků.
Ovesné nepečené sušenky
Autor: iStock.comPřestože tenhle recept nepatří mezi nejzdravější, díky vločkám obsahuje spoustu vlákniny, a tak mnohem rychleji zasytí. Zdravý přístup se totiž nevztahuje jen na dané suroviny, ale také množství. Pokud budete hřešit s mírou, nemusíte se bát žádných kil navíc.
Budete potřebovat:
- 1/2 hrnku čerstvého másla
- 1/2 hrnku polotučného nebo rostlinného mléka
- 2 hrnky moučkového cukru (část lze nahradit erythritolem)
- 4 lžíce Holandského kakaa
- 3 hrnky ovesných celých vloček
- 1/2 hrnku arašídového másla
- 1 lžíci vanilkového extraktu
- špetku soli
- popř. sezamová semínka, sušené ovoce...
Postup:
Do kastrolu dáme máslo, cukr, mléko, kakao a špetku soli. Vše přivedeme k varu a vaříme po dobu jedné minuty. Poté přidáme arašídové máslo, vanilkový extrakt a ovesné vločky. Na linku si položíme pečicí papír, na který lžící nandáme hromádky směsi. Sušenky necháme vychladnout, aby ztuhly a držely tvar.
Mandlové hrudky
Autor: Recepty.czNěkdy vám postačí i jen pár surovin, abyste vytvořili cukroví, po kterém se zapráší. Výjimkou nejsou ani tyhle mandlové hrudky v čokoládě.
Na 15 ks budete potřebovat:
- 100 g loupaných mandlí
- 20 g kokosového oleje
- 75 g 75% čokolády
- 1 balení vanilkového cukru
Postup:
Mandle nakrájíme podélně na "nudličky", spolu s vanilkovým cukrem opražíme a necháme vychladnout. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a smícháme s mandlemi. Hmotu necháme trochu vychladnout, a potom na plech nebo tác vyložený alobalem děláme lžičkou podlouhlé hrudky. Ty necháme vychladit v ledničce do úplného ztuhnutí.
Avokádové lanýže
Autor: iStock.comMezi druhy nepečeného cukroví kralují zejména kuličky. Jejich příprava je nesmírně jednoduchá a chutí strčí do kapsy i ty náročnější druhy cukroví.
Budete potřebovat:
- 1 zralé avokádo
- 130 g vypeckovaných datlí
- 2 lžíce Holandského kakaa
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce kokosové moučky
- 1 lžíce brandy
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého kardamonu
- špetka soli
Postup:
Avokádo rozřízněte napůl, odstraňte pecku a vyjměte dužinu. Tu společně s ostatními ingrediencemi rozmixujte do hladka. Pokud by byla konzistence příliš lepkavá, přidejte trochu kokosové mouky a znovu promíchejte. Z hmoty tvarujte kuličky a ty obalte v kakau.
Arašídové košičky
Autor: iStock.comV Americe jsou delikatesy od Reese's oblíbené jak u dětí, tak i dospělých. Jejich kouzlo spočívá ve spojení pouze dvou surovin, čokolády a arašídového másla. Zařaďte tuhle pochoutku mezi druhy cukroví.
Budete potřebovat:
- 100 g sedmdesáti procentní čokolády
- 100-150 g 100 % arašídového másla
- papírové košíčky
Postup:
Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu. Lžičkou naplňte košíčky do jedné třetiny a dejte do lednice ztuhnout. Následně přidejte arašídové máslo a opět vraťte košíčky na chvíli zpět do lednice. Do třetice přidejte další vrstvu čokolády a nechte cukroví ztuhnout.
/