5 nepečených druhů cukroví, které na Vánoce zachrání vaši figuru a chutná božsky!

  • 5 nepečených druhů cukroví, které na Vánoce zachrání vaši figuru a chutná božsky!
    22. prosince  2019 
     06:00

    Všichni víme, že vánoční cukroví je přece jen o trochu lepší, když se nechá alespoň pár dní odležet a zvlhnout. Pokud jste se ale k pečení ještě nedostali, bude lepší, když se vydáte cestou nepečených druhů. Budete je mít hotové mnohem rychleji a těmi zdravějšími se zavděčíte i těm, kteří mají obavy z přibírání. 

    I přes zdravé suroviny ale nepodceňte vyšší množství kalorií, a mějte tak na paměti, že cukroví je třeba konzumovat s mírou.

  • Kokosové tofu kuličky

    Autor: istock.com

    Populárními raffaello kuličkami si rád zahřeší snad každý. Jsou ale poměrně kalorické. Vyzkoušejte proto kokosové tofu kuličky, které jsou nutričně výživnější. Bílé tofu nahradí svou konzistencí sladké kondenzované mléko a navýší v cukroví i obsah bílkovin.

    Budete potřebovat:

    • 1 balení (200 g) tofu
    • 2 zralé banány
    • 50 g najemno nasekaných mandlí
    • strouhaný kokos
    • 1 lžíci rumu (rumové aroma)
    • med

    Postup:

    Tofu s banány rozmixujeme, přidáme lžíci rumu, nasekané mandle a med podle chuti. Do hmoty ještě přidáme dle potřeby strouhaný kokos, aby lépe držela. Vytváříme kuličky, které obalíme v kokosu a uložíme do papírových košíčků.

  • Ovesné nepečené sušenky

    Autor: iStock.com

    Přestože tenhle recept nepatří mezi nejzdravější, díky vločkám obsahuje spoustu vlákniny, a tak mnohem rychleji zasytí. Zdravý přístup se totiž nevztahuje jen na dané suroviny, ale také množství. Pokud budete hřešit s mírou, nemusíte se bát žádných kil navíc.

    Budete potřebovat:

    • 1/2 hrnku čerstvého másla
    • 1/2 hrnku polotučného nebo rostlinného mléka
    • 2 hrnky moučkového cukru (část lze nahradit erythritolem)
    • 4 lžíce Holandského kakaa
    • 3 hrnky ovesných celých vloček
    • 1/2 hrnku arašídového másla
    • 1 lžíci vanilkového extraktu
    • špetku soli
    • popř. sezamová semínka, sušené ovoce...

    Postup:

    Do kastrolu dáme máslo, cukr, mléko, kakao a špetku soli. Vše přivedeme k varu a vaříme po dobu jedné minuty. Poté přidáme arašídové máslo, vanilkový extrakt a ovesné vločky. Na linku si položíme pečicí papír, na který lžící nandáme hromádky směsi. Sušenky necháme vychladnout, aby ztuhly a držely tvar.

  • Mandlové hrudky

    Autor: Recepty.cz

    Někdy vám postačí i jen pár surovin, abyste vytvořili cukroví, po kterém se zapráší. Výjimkou nejsou ani tyhle mandlové hrudky v čokoládě.

    Na 15 ks budete potřebovat:

    • 100 g loupaných mandlí
    • 20 g kokosového oleje
    • 75 g 75% čokolády
    • 1 balení vanilkového cukru

    Postup:

    Mandle nakrájíme podélně na "nudličky", spolu s vanilkovým cukrem opražíme a necháme vychladnout. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu  a smícháme s mandlemi. Hmotu necháme trochu vychladnout, a potom na plech nebo tác vyložený alobalem děláme lžičkou podlouhlé hrudky. Ty necháme vychladit v ledničce do úplného ztuhnutí.

  • Avokádové lanýže

    Autor: iStock.com

    Mezi druhy nepečeného cukroví kralují zejména kuličky. Jejich příprava je nesmírně jednoduchá a chutí strčí do kapsy i ty náročnější druhy cukroví.

    Budete potřebovat:

    • 1 zralé avokádo
    • 130 g vypeckovaných datlí
    • 2  lžíce Holandského kakaa
    • 2  lžíce kokosového oleje
    • 2  lžíce kokosové moučky
    • 1  lžíce brandy
    • 1  lžička mleté skořice
    • 1/2 lžičky mletého kardamonu
    • špetka soli

    Postup:

    Avokádo rozřízněte napůl, odstraňte pecku a vyjměte dužinu. Tu společně s ostatními ingrediencemi rozmixujte do hladka. Pokud by byla konzistence příliš lepkavá, přidejte trochu kokosové mouky a znovu promíchejte. Z hmoty tvarujte kuličky a ty obalte v kakau.

  • Arašídové košičky

    Autor: iStock.com

    V Americe jsou delikatesy od Reese's oblíbené jak u dětí, tak i dospělých. Jejich kouzlo spočívá ve spojení pouze dvou surovin, čokolády a arašídového másla. Zařaďte tuhle pochoutku mezi druhy cukroví.

    Budete potřebovat:

    • 100 g sedmdesáti procentní čokolády
    • 100-150 g 100 % arašídového másla
    • papírové košíčky

    Postup:

    Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu. Lžičkou naplňte košíčky do jedné třetiny a dejte do lednice ztuhnout. Následně přidejte arašídové máslo a opět vraťte košíčky na chvíli zpět do lednice. Do třetice přidejte další vrstvu čokolády a nechte cukroví ztuhnout.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji