Pořád nehubnete? Chybu děláte nejspíš už při nákupu potravin!

  • Pořád nehubnete? Chybu děláte nejspíš už při nákupu potravin!
    4. února  2019 
     06:00

    Nad jídlem nejčastěji přemýšlíme jako nad zdravým, nebo nezdravým, dobrým, nebo špatným. Firmy toho následně zneužívají ve svůj prospěch, a to jak samotnou prezentací značky, tak i značením na obalu. Vzhled výrobku je tak často zavádějící a jeho obsah nemusí úplně odpovídat tomu, co se nám o něm snaží firmy namluvit.

    I když bude na výrobku uvedeno, že je přírodní nebo s nízkým obsahem tuku, nepodceňte složení, které může zcela vyvrátit, že je produkt zdravý. Co se tedy pod následujícími štítky opravdu skrývá?

  • Organické

    Autor: istock.com

    Při představě, že je něco organické, okamžitě podlehneme představě, že je výrobek plný živin. Ale organická certifikace nezaručuje kvalitu produktu po výživové stránce, ale pouze uvádí výrobní metody. Americká studie naznačuje, že pokud jsou potraviny označené jako “organické”, lidé se domnívají, že obsahují méně kalorií. 

  • Superpotravina

    Autor: istock.com

    Pojem “superpotravina” nemá regulační schválení, a tedy žádnou přesnou definici. Jedná se spíše o slovo používané pro marketingové účely než o informaci o zdraví. Bylo prokázáno, že má silný vliv na spotřebitele. Podle mezinárodního internetového průzkumu Yougov jednašedesát procent z nás někdy koupilo výrobek s označením “superfood”.

  • Snížený obsah tuku

    Autor: istock.com

    Potravina se sníženým obsahem tuku nemusí být vždy zdravější. Ve Velké Británii se s tímto označením nesmí prodávat produkt, který obsahuje více než tři gramy tuku na sto gramů výrobku. Tuky jsou však často nahrazovány cukry (škroby). Studie ukázaly, že tímto trikem jsme podněcováni, abychom jedli více. 

  • Snížený obsah cukru

    Autor: istock.com

    Podobně jako u potravin se sníženým obsahem tuku i chybějící cukr se musí něčím nahradit. Zpravidla má pak produkt větší množství tuků, a tedy i kalorií. Označení “bez přidaného cukru” navíc nezaručuje, že produkt žádný cukr neobsahuje. Společnosti rády používají jako sladidlo koncentrát ovocné šťávy, protože nemusí být označen jako “přidaný cukr”. Dejte si proto pozor i na cukr v jeho skryté podobě.

  • Přírodní

    Autor: istock.com

    Označení “přírodní” vyvolává ve spotřebiteli pocit zdravého nezpracovaného jídla. Agentura pro potravinářské normy ale uvádí, že “přírodní” by mělo znamenat, že je jídlo složeno ze surovin produkovaných přírodou. Mnoho z nich ale obsahuje chemikálie přejmenované tak, aby byly pro zákazníka atraktivnější. Například koncentrát z mrkve je vysoce zpracovaná surovina, která se používá jako žluté potravinářské barvivo. 

  • Může vám pouhé označení produktu ovlivnit trávení?

    Autor: istock.com

    Když si myslíte, že jste přijali více kalorií, než se ve skutečnosti stalo, tělo na klam opravdu zareaguje tak, jako byste měli vyšší příjem.

    Ve studii z roku 2011 použili na stejný milkshake dvě rozdílné lahve. Jeden byl označen etiketou s informací o nízkokalorickém nápoji s nulaprocentním obsahem tuku, bez přidaného cukru a s obsahem sto čtyřiceti kalorií. Druhý milkshake lákal svým označením na hříšné potěšení o šesti stech dvaceti kaloriích. Oba nápoje však ve skutečnosti obsahovaly tři sta osmdesát kalorií.

    Studie změřila u účastníků průzkumu hladinu ghrelinu, neboli hormonu hladu, jehož hladina po jídle klesá, a signalizuje tak mozku, že už jste plní. Když účastníci vypili první milkshake, lživě označený jako nízkokalorický, hladina ghrelinu jim klesla až třikrát více než v případě druhého milkshaku. 

    Rozdíl v odezvě ghrelinu je v souladu s tím, co by se stalo, kdyby lidé skutečně konzumovali nápoje s různým počtem kalorií. Tyto výsledky se dají srovnat s dobře zdokumentovaným placebo efektem.

  • Nepodceňte místo, kde se stravujete!

    Autor: istock.com

    Když dojde na odhadování kalorií, rádi hodnoty podceňujeme. Výzkum povrdil, že pokud se lidé stravují v rychlém občerstvení s označením “zdravé”, i když tomu tak ve skutečnosti není, výrazně podhodnocují přijaté kalorie. Zatímco v nezdravém občerstvení jsou s výběrem jídla střídmější, v tomto případě se nebojí objednat si více příloh, nápojů a dezertů.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji